-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naudinga žinoti: daržovės ir vaisiai, kurių nereikia ar neverta laikyti šaldytuve

Dabar tikras vaisių ir daržovių gausos metas, tad užsukus į turgavietes sunku neprisipirkti visko, kas tik ant prekystalio. Kai gėrybių namuose gausu, visai nesinori, kad jos suvystų, tad skubame dėti į šaldytuvą. Tačiau kai kurių vaisių ir daržovių net nerekomenduojama laikyti taip šaltai, o kitoms nieko bloga šaldytuve neatsitiks, tačiau ir nieko gera – jos tik užims vietą.
Daržovės ir vaisiai šaldytuve
Daržovės ir vaisiai šaldytuve / Vida Press nuotr.

Pomidorai yra viena tų daržovių, kurias kai kuriems žmonėms norisi laikyti šaldytuve. Tai klaida! Šaltis keičia pomidorų tekstūrą, jie praranda dalį skonio ir aromato. Prinokusius ar dar tebenokstančius pomidorus geriausia laikyti kambario temparatūroje, vienu sluoksniu sudėjus į kartoninę dėžutę, pintinėlę ar platų sausą dubenį. Žinoma, jei turite daug pomidorų, kartas nuo karto peržiūrėkite, kurie jų visiškai sunokę, gal net grasina pernokti, ir pagal tai planuokite valgiaraštį ar ieškokite konservavimo receptų.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių pomidorai
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių pomidorai

Česnakus ir visų rūšių svogūnus taip pat laikykite vėsioje, sausoje vietoje, tačiau ne šaldytuve. Šaldytuvas tinka tik svogūnų laiškams saugoti. Be to, venkite dėti svogūnus ir česnakus į plastikinius maišelius, nes jiems patinka „kvėpuoti“. Ne veltui populiaru šias daržo gėrybes pinti į „kasas“ ir jomis puošti virtuvę.

Vida Press nuotr./Svogūnų „kasos“
Vida Press nuotr./Svogūnų „kasos“

Moliūgai, kurių žievelė tvirta ir kieta, taip pat visiškai nereikalauja šaldytuvo aplinkos, pakaks sauso kampo ar lentynos be tiesioginių saulės spindulių. Žinoma, nieko pernelyg blogo šaldytuve jiems neatsitiks, tačiau dičkiai tiesiog bereikalingai užims vietą. Kitas reikalas – moliūgų pusseserės jaunutės cukinijos, kurių žievelė plona, lengvai pažeidžiama – joms vieta būtent šaldytuve.

Vida Press nuotr./Daržovės šaldytuve
Vida Press nuotr./Daržovės šaldytuve

Paprastoms bulvėms ir batatams (saldžiosioms bulvėms), kaip ir pomidorams, šaldytuve taip pat ne vieta. Joms tinka sausa, vėsi vieta – sandėliukas, sausas nepernelyg šaltas rūsys, apšiltinta dėžė balkone ir pan.

Dabar pats kukurūzų metas, vis dažniau jų burbuolių galima rasti ir parduotuvėse, ir turgavietėse. Panašiai kaip ir moliūgams, kukurūzams nieko bloga šaldytuve nenutiks, tačiau kam bereikalingai užimti vietą? Jei nusipirkę burbuolių suvalgysite jas per 2–3 dienas, tada laikykite kambario temperatūroje.

Kaulavaisiai, kurių grupei priklauso slyvos, persikai, nektarinai, abrikosai ir dar nemažai skanėstų, taip pat nemėgsta šaldytuvo – ima keisti tekstūrą, praranda aromatą ir skonį. Tad jei nusipirkote, prisiskynėte ar gavote dovanų visiškai sunokusių, iškart ir galvokite, kaip suvartoti. Jei vaisiai kietesni, kelias dienas išbus ir kambario temperatūroje, tik patikrinkite, ar nėra suskilusių vaisių ar pažeista odele, nes tokie kaip mat prišauks būrį vaisinių muselių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaisiai ir uogos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaisiai ir uogos

Melionai ir arbūzai skaniausi arba kambario temperatūros, arba trumpai atvėsinti šaldytuve (ypač karštą dieną), tačiau ilgos valandos šaltyje gerų savybių jiems nesuteikia. Jie darosi mažiau kvapnūs, sausėja, kietėja. Galbūt jau ir patys esate tą patyrę, kai perpjovėte arbūzą ir nesuvalgytą jo dalį nakčiai kišote į šaldytuvą.

Ananasai ypatingi tuo, kad tokie, kokius nusipirkote, tokie jie ir bus – daugiau nesunoks. Štai kodėl verta žinoti, kaip išsirinkti prinokusį vaisių. Jei pavyko tokį įsigyti, valgykite jį iškart arba apie parą galite laikyti ne itin šiltoje vietoje, tačiau ir ne šaldytuve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius