Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 24d. 16:00

Nebijantiems pieno – 5 pieniški gardumynai: nuo batonėlių iki naminių sūrelių

Glaistytas varškės sūrelis
Vida Press nuotr. / Glaistytas varškės sūrelis

Pastaruoju metu ne vienas produktas ar jų grupė apipinti diskusijų, ar jie gyvybiškai būtini, ar nenaudingi, o gal net kenksmingi. Tokia dalia teko ir pienui. Tačiau jei jūs (bent kol kas) pieno produktų nevengiate, išbandykite kelis pieniškus skanėstus. Šie receptai ypač pravers artėjant rugsėjui, kai laiko bus mažiau, dienotvarkė griežtesnė, o vaikams reikės energijos mokslams ir pramogoms.

Prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai teigiama, jog vaikų mityboje pieno produktai ir reguliarus jų vartojimas itin svarbūs. O tam, kad šie mažyliams būtų patrauklesni, pravers kelios tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovo Aido Polenino siūlomos pieniškų gardėsių idėjos.

Pieniški batonėliai

Ingredientai:

  • 500 ml karvės pieno;
  • 30 ml grietinėlės;
  • 100 ml kondensuoto pieno;
  • 100 g sviesto;
  • 50 g mėgstamų riešutų;
  • 120 g cukraus;
  • šiek tiek kokoso drožlių.

Gaminimas:

1. Sumaišykite cukrų, pieną, kondensuotą pieną, tirpintą sviestą ir grietinėlę, tuomet įberkite riešutų.

2. Gautą masę supilkite į negilią kepimo popieriumi išklotą formą, ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – lai masė stingsta.

3. Masei pakankamai sušalus, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apibarstykite kokoso drožlėmis.

Varškės sūris su želė

Ingredientai:

  • 3 pakeliai varškės;
  • 2 skirtingų skonių pakeliai žėlė;
  • 1 pakelis grietinėlės;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus.

Gaminimas:

1. Gaminti varškės sūrį pradėkite nuo želė – pakelių turinį atskiruose indeliusoe užpilkite vandeniu ir, gerai išmaišę, palikite stingti šaldytuve, o jai sustingus supjaustykite gabalėliais.

2. Sumaišykite varškę, grietinėlę ir cukrų – masę svarbu gerai išplakti, o vėliau suberkite žėlė gabaliukus.

3. Viską palaikykite šaldytuve pernakt, o ryte galėsite skanauti.

Fotolia nuotr./Desertinis varškės sūris su želė gabaliukais
Fotolia nuotr./Desertinis varškės sūris su želė gabaliukais

Naminiai varškės sūreliai

Ingredientai:

  • 200 g varškės;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • 100 g šokolado;
  • žiupsnelis cinamono.

Gaminimas:

1. Varškę pertrinkite per sietelį, kad būtų puri. Tuomet suberkite cukraus pudrą ir cinamoną.

2. Vanilinį cukrų ištirpinkite šaukšte lydyto sviesto, tuomet gerai išsukite ir supilkite į varškę – reikia gerai išmaišyti.

3. Gautą masę sudėkite ant maistinės plėvelės, susukite ir palikite šaldytuve 10 minučių.

4. Per tą laiką sutarkuokite šokoladą ir kartu su šaukštu sviesto išlydykite jį ant silpnos ugnies.

5. Palaukę, kol šokoladas kiek atvės, užpilkite jį ant norimo dydžio gabalėliais supjaustytos varškės masės, tuomet darsyk 10 minučių palaikykite šaldytuve ir skanaukite.

Autorės nuotr. /Glaistytų varškės sūrelių gaminimas
Autorės nuotr. /Glaistytų varškės sūrelių gaminimas

Dviejų sūrių pica

Ingredientai:

  • 100 g ožkos pieno sūrio;
  • 100 g avies pieno sūrio;
  • 150 g pievagrybių;
  • 2 kriaušės;
  • 1 svogūnas;
  • 2 g sausų mielių;
  • 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 200 g miltų;
  • 0,5 stiklinės šilto vandens;
  • žiupsnelis druskos;
  • šiek tiek garžgarstės.

Gaminimas:

1. Ruošdami tešlą sumaišykite dalį miltų, mieles, aliejų ir vandenį, tuomet palikite masę kilti 40 minučių.

2. Įberkite dar miltų, išminkykite ir palikite dar pusvalandžiui.

3. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškočiotą picos pagrindą kepkite apie 5 minutes, o vėliau ant viršaus sudėkite likusius ingredientus – tik garžgarstę pasilikite pabaigai – picą kepti reikia maždaug pusvalandį.

123RF.com nuotr./Pica su sūriu
123RF.com nuotr./Pica su sūriu

Pyragėliai su ožkų pieno sūriu

Ingredientai:

  • 10 g sausų mielių;
  • 2 stiklinės miltų;
  • 100 ml šilto vandens;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 200 g ožkų pieno sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • saujelė krapų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite tešlą – sumaišykite ir suminkykite mieles, vandenį, miltus ir aliejų, tuomet palikite porai valandų šiltoje vietoje, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir abi plonai iškočiokite į lakštus.

3. Palaikę tešlą dar 20 minučių, lakštus įtieskite į skardas ir 5 minutes kepkite 250 laipsnių temperatūroje, orkaitėje, o po to leiskite atvėsti.

4. Ant vieno lakšto tolygiai paskirstykite su žalumynais sumaišytą sūrį, o kitą lakštą uždėkite ant viršaus ir prispauskite.

5. Supjaustę lakštus gabalėliais, pakepkite keptuvėje, kol išsilydys sūris.

Fotolia nuotr./Pyragėliai su sūriu
Fotolia nuotr./Pyragėliai su sūriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Ekspertai pataria

Liaudies alus

Gera savijauta – tavo pasirinkimas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką