Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nedarykite šių klaidų, ruošdami patiekalus su avokadais

Pastaraisiais metais pasaulis tarsi apsėstas avokadų – madingiausi užkandžiai, tirštieji kokteiliai, net saldumynai savo sudėtyje būtinai privalo turėti avokadų. Šių vaisių (taip, vaisių, o ne daržovių) ypač gausu veganų ar žaliavalgių racione, tačiau ir visavalgiams verta jų įtraukti į savo valgiaraštį. O kad nenusiviltumėte, reikėtų vengti kelių klaidų. Jas apžvelgia portalas Bonappetit.com.
Pjaustomas avokadas
Pjaustomas avokadas / Vida Press nuotr.

1. Neleiskite minkštimui oksiduotis

Prapjovus ar skiltelėmis supjausčius avokadą, jis ima ruduoti jau po poros minučių. Žinoma, toks parudavęs jis vis dar valgomas, tačiau, akivaizdu, atrodo ne taip jau apetitiškai… Taigi, pjaustykite avokadus prieš pat valgant, o jei ruošiate patiekalą iš anksto, tampriai uždenkite jį maistine plėvele. Jei naudojate tik dalį avokado, likučio pjūvį galite kiek patepti citrinos sultimis, įvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve – tiesa, ne kelias dienas, bet kelias valandas.

2. Nenaudokite pernokusių

Avokadų pirkimas Lietuvos prekybos centruose kartais primena loteriją – ir kam nepasitaikė „laimės“ įsigyti maišelio, kuriame pusė avokadų jau pernokę? Arba tokių, kurie namuose nespėję sunokti supūva. Geriausias būdas patikrinti, kiek sunokęs yra avokadas, ne įnirtingai jį spaudyti, tačiau patikrinti minkštimą po mažyčiu kotelio galiuku vaisiaus gale – jei kotelis atsiskiria, o minkštimas po juo atrodo gražios žalios spalvos, avokadas sunokęs. Jei stiebelio galiukas net neatsiskiria, avokadas dar nesunokęs. Jei minkštimas akivaizdžiai rudas, o pats avokadas apyminkštis, pasiraukšlėjęs, palikite jį lentynoje.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su avokadu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su avokadu

3. Turėkite kantrybės sunokinti

Nesvarbu, ką ruošite, gvakamolę, tirštąjį kokteilį ar salotas, jei naudosite pusžalius avokadus, nusivilsite. Būtent sunokęs avokadas bus geriausio skonio, suteiks patiekalui to geidžiamo kremiškumo. Atkreipkite dėmesį – sunokęs avokadas vis dar turi išlikti standus, išlaikyti formą, tačiau jam sutrinti turi pakakti šakutės, jis turi susitrinti į kreminę košelę, o ne sutrupėti į standžius gabaliukus.

4. Nepersistenkite, bet prieskonių nebijokite

Sunokęs avokadas skanus vienas pats, tačiau jis dar labiau sužibės, jei bus švelniai paskanintas. Ant skrebučio su trintu avokadu pabarstykite šiek tiek druskos dribsnių (ar stambios druskos) ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, galite išspausti kelis lašus citrinos sulčių, pabarstyti jūržolių traškučiais ar kepintais sezamais. Eksperimentuokite!

Vida Press nuotr./Avokadas
Vida Press nuotr./Avokadas

5. Idealus pagardams, kai derinamas su kitais skoniais

Viename avokade yra apie 25–30 g riebalų, todėl šis vaisius dažnai naudojamas gaminant užtepėles, mirkalus, padažus. Tačiau neužtenka tik sutrinti avokadą ir įsivaizduoti, jog pagardas paruoštas – ta riebi košelė gali visai nesužavėti. Avokadams pravers kitų skonių kompanija – „praskieskite“ riebų avokadą citrinos (ypač tinka žalioji) sultimis, ruošdami padažus ar mirkalus naudokite smulkiai pjaustytus raudonuosius svogūnus, šviežias kalendras, švelnų actą, aitriuosius pipirus.

Jūsų dėmesiui – 10 receptų su avokadais:

Avokadų ir agurkų salotos su linais
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 221
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Pomidorų ir avokadų salotos
Receptas: Pomidorų ir avokadų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 105
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 puodelis (vyšniniai)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 arbat. š.
Avokadai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Paprikas ir pomidorus susmulkinkite, avokadus supjaustykite riekelėmis arba kubeliais.
  2. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus avokadus, dubenyje. Prieš patiekdami, avokadus išdėliokite ant salotų, kad jie maišant, neprarastų savo formos.
Suskleisti
Salotos su halumi sūriu ir avokadais
Receptas: Maistingos salotos su halumio sūriu ir avokadais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 475.00 ml (375 ml kruopoms virti ir 100 ml padažui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Špinatai: 300.00 g
Halumi sūris: 225.00 g (supjaustyto riekelėmis)
Avokadai: 2.00 vnt. (maži, perpjauti pusiau)
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Tahini pasta: 100.00 ml
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas ir vandenį supilkite į puodą ir virkite uždengę ant mažos ugnies apie 12 min., arba kol kruopos suminkštės, tada dar palaikykite uždengę (išjungę ugnį) 5 min., kad pabrinktų. Tą galite padaryti iš vakaro.

2. Kiaušinius išvirkite iki norimo kietumo. Nulupkite, perpjaukite pusiau.

3. Pasigaminkite padažą: sumaišykite tahini su vandeniu, citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Pusę padažo sumaišykite su išvirusiomis bolivinėmis balandomis, kitą pusę atidėkite salotoms.

4. Įkaitinkite nepridegančioje keptuvėje aliejų ir sumeskite špinatus. Kai jie suglebs, išimkite ir laikykite dubenėlyje. Į keptuvę sudėkite halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių apie minutę, kol gražiai apskrus.

5. Bolivines balandas padalykite į lėkštes, uždėkite po truputį kepintų špinatų, kelias riekeles halumio sūrio, po puselę avokado, po perpjautą kiaušinį, viską palaistykitetahini padažu ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Suskleisti
Avokadas ant skrebučio
Receptas: Avokadas ant skrebučio
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.0 / 27
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (tobulai sunokęs, geriausia – su tamsia odele)
Duona: 2.00 riekės (ruginės su raugu arba kitos mėgstamos)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (žaliosios)
Saulėgrąžos: 1.00 arbat. š.
Chia sėklos: 2.00 žiupsnelis
Druska: 2.00 žiupsnelis (jūros)
Čili paprikos dribsnių: 2.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paskrudinkite duoną. Stebėkit, kad gerai įrustų ir būtų traški. Kol duona skrudinama, sausoje keptuvėje pakepinkite migdolų plokšteles ir sezamus.

2. Avokadą perpjaukite perpus, išimkite kaulą, kiekvienoje avokado puselėje padarykite vertikalius įpjovimus ir naudodami šaukštą išimkite minkštimo riekeles. Ant jų išspauskite citrinos sulčių – tai sustabdys avokado rudavimą ir pridės puikaus skonio.

3. Avokadą paskirstykite ant skrudintų duonos riekių. Dosniai pabarstykite druska (ji puikiai išryškina avokado skonį ir tinka prie citrusų rūgštelės), šiek tiek čili ir riešutais, sėklomis, mini žalėsiais ar kitais pasiruoštais priedais. Kąskite šį kremiškiausią (nuo žodžio „kreminis“) ir traškiausią (paradoksas!) skrebutį.

Jei laukiate svečių, galite avokadą skrebučiams patiekti „pasidaryk pats“ stiliumi. Avokado puseles paskaninkite citrinos sultimis, druska, riešutais, sėklomis ir t.t., o šalia palikite peilį. Svečiai patys galės nuspręsti, kiek avokado norės užsitepti ant skrebučio. Ir jokio papildomo priedų barstymo – man patinka švarios grindys.

Suskleisti
Įdaryti kiaušiniai
Receptas: Sveikuoliški kiaušiniai su avokadų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.1 / 62
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono)
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (baltojo)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 arbat. š. (labai smulkiai pjaustyto)
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų; arba laiškinių česnakų)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius. Baltymų puseles išdėliokite didelėje lėkštėje.

2. Pagaminkite įdarą: trynius dėkite į dubenį, į jį suberkite ir kubeliais supjaustytą avokadą, labai gerai sutrinkite iki vientisumo – tam pravers elektrinis trintuvas.

3. Į trynių-avokadų masę dėkite jogurtą, garstyčias, pilkite actą, berkite druską ir gerą žiupsnį pipirų. Labai gerai išmaišykite.

4. Baltymų puseles pripildykite įdaru (estetams ir vėl pravers konditerinis švirkštas), pabarstykite kapotais laiškiniais česnakais. Atvėsinkite kiaušinius šaldytuve 1–2 val. Ilgiau nelaikykite, nes įdaras ims juoduoti.

5. Prieš tiekiant kiaušinius apibarstykite smulkiai kapotais svogūnų laiškais ar laiškiniais česnakais.

Suskleisti
Avokadų ir mocarelos sumuštinis
Receptas: Avokadų ir mocarelos sumuštinis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 30
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 4.00 vnt.
Duona: 8.00 riekės (rupių miltų duonos)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š. (rapsų arba sviestas - kepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA akmens druskos (malūnėlyje))
Pipirai: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Prieskoniai: 0.50 arbat. š. (SANTA MARIA prieskonių mišinio su aitriosiomis paprikomis (malūnėlyje))
Avokadai: 2.00 vnt.
Žalioji citrina: 0.50 vnt. (sulčių)
Pomidorai: 3.00 vnt. (sunokę - įdarui)
Mocarelos sūris: 1.00 vnt. (supjaustytas - įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite petražoles ir česnaką, nupjaukite grybų kotelius. Į karštą keptuvę įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto. Suberkite grybus ir sumažinkite ugnį. Grybus kepkite iš abiejų pusių apie 2–3 min., paskaninkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Įberkite susmulkintą česnaką ir petražoles ir sumaišykite su grybais. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsusius grybus supjaustykite smulkiais griežinėliais. Vietoje pievagrybių galite naudoti 250 g rudųjų pievagrybių.
  2. Avokadus sutrinkite šakute ir į masę įberkite prieskonio mišinio su aitriosiomis paprikomis, druską ir supilkite žaliosios citrinos sultis.
  3. Griežinėliais supjaustykite pomidorus, nuplaukite gražgarstes ir vienodo storio riekelėmis supjaustykite rupių miltų duoną.
  4. Keturias duonos riekutes aptepkite avokadų mase, tada ant jų pakaitomis dėkite pomidorų ir mocarelos griežinėlius. Ant viršaus uždėkite gražgarsčių ir grybų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir paskaninkite druska bei šviežiai maltais pipirais. Ant sumuštinių viršaus uždėkite po antrą duonos riekelę.

„Santa Maria“ receptas.

 

Suskleisti
Lašišos salotos su avokadais, marinuotais imbierais, sultenėmis ir Nori lapais
Receptas: Lašišos salotos su avokadais, marinuotais imbierais, sultenėmis ir Nori lapais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 90.00 g (filė)
Agurkai: 36.00 g (griežinėliais)
Avokadai: 36.00 g (griežinėliais)
Sultenės: 20.00 g
Burokėliai: 15.00 g (lapai)
Imbieras: 12.00 g (marinuotų)
„Nori“lapai:(plėšyti - saujelė) 10.00 g
Kaip gaminti
  1. Į puodą įpilkite truputį vandens ir užvirkite. Įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite lašišą, uždenkite dangčiu ir garinkite apie 20 min. 

  2. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.  
  3. Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.

 

Suskleisti
Įdarytos avokadų geldelės
Receptas: Įdarytos avokadų geldelės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 3.00 vnt. (tamsūs)
Jūros kopūstai: 1.00 sauja
Morkos: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sėmenų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų keturių pipirų mišinio)
Kaip gaminti
  1. Iš avokadų atsargiai, kad nepažeistumėte odelių, išskobkite minkštimą.
  2. Jūros kopūstus 30 min. mirkykite vandenyje. Nusunkite vandenį, užpilkite aromatingu marinatu ir palaikykite 2 valandas vėsioje vietoje.
  3. Fermentuotus jūros kopūstus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Tada paruoškite iš jų salotas: suberkite džiovintas mirkytas morkas, smulkintus svogūnų laiškus, įpilkite šlakelį citrinų sulčių, sėmenų aliejaus, pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais. Gerai išmaišykite ir patiekite avokadų geldelėse.

Aromatingas marinatas

Sumaišykite 1 laurų lapelį, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelis maltus gvazdikėlius, pusę šaukštelio kalendrų grūdelių, 1 šaukštą citrinų sulčių ir 2 šaukštus sėmenų aliejaus.

 

J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Energinis avokadų kokteilis
Receptas: Energinis avokadų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 227
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Bananai: 1.00 vnt.
Ispaniškos šalavijų sėklos: 1.00 valg. š.
Spirulina:(miltelių) 1.00 arbat. š.
Spanguolės: 1.00 st. (saujelė)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Avokadą ir bananą nulupkite, padalykite į kelias dalis, suberkite į elektrinį plakiklį. Taip pat suberkite nuplautas spanguoles, petražolių lapelius. Išplakite.
  2. Suberkite ispaninio šalavijo (čija) sėklas (būtų puiku, jei iš vakaro jos būtų pamirkytos), spirulinos miltelius. Ir dar kartą paplakite.
  3. Kokteilį supilkite į stiklinę, leiskite kelias minutes pastovėti ir... skanaus!
Suskleisti
Lašiša su aitriosiomis paprikomis ir avokadų, agurkų salotomis
Receptas: Lašiša su aitriosiomis paprikomis ir avokadų, agurkų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 21
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g (filė, be odos ir kaulų)
Aitrioji paprika: 2.00 valg. š. (SANTA MARIA)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - SANTA MARIA akmens druskos, malūnėlyje - lašišai ir žiupsnelis - salotoms)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Avokadai: 2.00 vnt. (pjaustytų kubeliais - salotoms)
Agurkai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais - salotoms)
Svogūnai: 3.00 vnt. (supjaustyti žieminiai - salotoms)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis pjaustytų - salotoms)
Salotos: 1.00 sauja (pusė puokšties romaninių - salotoms)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių - salotoms)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (salotoms)
Kaip gaminti
  1. Kubeliais supjaustytą avokadą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
  2. Nulupkite agurką, išimkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais, panašiais į avokado kubelius.
  3. Sumaišykite visus salotų komponentus ir padėkite į vėsią vietą, kad skonis būtų geresnis.
  4. Sumaišykite druską, aitriąsias paprikas ir cukrų. Lašišos filė supjaustykite į 10 gabalėlių ir įtrinkite prieskoniais.
  5. Pakaitinkite aliejų ir apie 3–4 minutes paskrudinkite lašišą iš abiejų pusių, kol atsiras traški plutelė, o giliau žuvis suminkštės.
  6. Patiekite su avokadų ir agurkų salotomis.
  7. Taip pat galite patiekti su bulguru arba kuskusu, o šalia paruoškite padažą su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE ir majonezu.
  8. Pabandykite pagardinti lašišą SANTA MARIA CHILI EXPLOSION prieskonių mišiniu!
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius