Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 gruodžio 24d. 09:00

Neįtikėtini desertai iš duonos Kalėdų stalui

Saldus pudingas Šv. Kalėdoms
Recepto autoriaus nuotr. / Saldus pudingas Šv. Kalėdoms

Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose.

Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas.

Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam stalui, siūlo „Biržų duonos“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

Receptai
Receptas: Saldus duonos tortas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 9
Kaip gaminti
  1. Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinų sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
  2. Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina.
  4. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio.
  5. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus.
  6. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.
  7. Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi ir kakava.
  8. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Pagaminsite per 1 val., nekaičiuojant torto šaldymo laiko.

Ingredientai
Duona: 1.00 kg („Biržų krašto Senolių“ duonos)
Spanguolių uogienė: 400.00 g
Medus: 200.00 g (skysto)
Želatina: 2.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir 1 arbat.š. - pertepimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Grietinė: 200.00 g (pertepimui)
Kakava: 200.00 g (100 - pertepimui ir 100 - viršutiniam sluoksniui)
Lazdynų riešutai: 200.00 g (100 g - pertepimui ir sauja kapotų - viršutiniam sluoksniui)
Cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Vanilinis cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Grietinėlė: 200.00 ml (36 proc. riebumo - viršutiniam sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (viršutiniam sluoksniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldus pudingas šv. Kalėdoms
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.2 / 5
Kaip gaminti
  1. Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu.
  2. Jei mėgstate, įberkite razinų.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę.
  4. Plakite, kol viskas gerai susimaišys.
  5. Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų.
  6. Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.
Ingredientai
Duona: 6.00 riekės (šviesios „Pirklių“ duonos)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Razinos: 1.00 st. (1 - 2)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (plaktų)
Pienas: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 puodelis (3/4)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti
  1. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais.
  2. Palaukite, kol šokoladas sustings.
Ingredientai
„Grissini“ duonos lazdelių:(pakuotės) 1.00 vnt.
Šokoladas: 100.00 g (balto)
Riešutai: 50.00 g (skaldytų ir pabarstukų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių ir duonos gira
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.0 / 1
Kaip gaminti
  1. Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
  2. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10–20 min.
  3. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.
  4. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas).
  5. Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite.

Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant giros rūgimo laiko.

Ingredientai
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Mielės: 100.00 g
Medus: 500.00 g
Duona: 100.00 g („Šeimininkės“ duonos)
Vanduo: 10.00 l (šaltinio)
Burokėliai: 1.00 kg
Razinos: 1.00 sauja (20 vnt. razinų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remontų teisėtumu

24sek

Arnoldą Kulboką NBA naujokų biržoje pakvietė Šarlotės klubas

Aktualu

Škvalas prasiautė Vakarų Lietuvoje: turtą niokojo vėjas ir didžiuliai krušos gabalai, tūkstančiai gyventojų – be elektros

Aktualu

A.Kubilius: A.Skardžiaus už žemės nuomą gaunami pinigai primena dividendus

Aktualu

Niekas nenustebo: stringa Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas

Interviu Vardai

P.Gražulio vaiką pagimdžiusi Birutė: „Tikslas pasiektas – jis daugiau nežemins mano dukters“

24sek

Trečiuoju šaukimu pasirinktas Luka Dončičius – išmainytas

Aktualu

Sukčiai jūrininkus „čiupinėja“ po vieną: svajonių darbas kapitonui sukėlė įtarimų

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

24sek

Iš Prienų į NBA nesikels – LiAngelo nepašauktas naujokų biržoje

Sportas

Kroatijos triumfas – vartininko klaida paskandino Argentinos rinktinę

Vardai

Erika Vitulskienė kviestinei publikai pristatė savo mados namus ir plius dydžio kolekciją

Gyvenimas

Mes lygūs. Futbolą komentuojanti Justina – apie debiutą eteryje ir futbolo kamuolį, atnešusį meilę

Pasaulis kišenėje

Birštonas: 17 atradimų, kuriuos galite patirti per savaitgalio poilsį

Aktualu

Didelių paukščių paauglystė: ką veikia Kuršių mariose nutūpę tūkstančiai gulbių?

Vardai

Grožio vakaras sudomino būrį garsenybių: tarp jų – kūdikio besilaukiančią Inetą Stasiulytę

Gazas

Kauno valdžia stebina kaunietį: autobusų stotelę iš pavojingos vietos iškėlė „į niekur“

Verslas

Įsigaliojo atsakomieji ES muitai Jungtinėms Valstijoms

Verslas

Iš taupumo ar sąmoningumo – kodėl Lietuvoje priduodama tiek daug taros?

24sek

Vilniaus „Lietuvos rytas“ oficialiai paskelbė naują klubo pavadinimą

Naujienos

Aktualu

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remontų teisėtumu

24sek

Arnoldą Kulboką NBA naujokų biržoje pakvietė Šarlotės klubas

Aktualu

Škvalas prasiautė Vakarų Lietuvoje: turtą niokojo vėjas ir didžiuliai krušos gabalai, tūkstančiai gyventojų – be elektros

Aktualu

A.Kubilius: A.Skardžiaus už žemės nuomą gaunami pinigai primena dividendus

Aktualu

Niekas nenustebo: stringa Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas

Interviu Vardai

P.Gražulio vaiką pagimdžiusi Birutė: „Tikslas pasiektas – jis daugiau nežemins mano dukters“

24sek

Trečiuoju šaukimu pasirinktas Luka Dončičius – išmainytas

Aktualu

Sukčiai jūrininkus „čiupinėja“ po vieną: svajonių darbas kapitonui sukėlė įtarimų

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

24sek

Iš Prienų į NBA nesikels – LiAngelo nepašauktas naujokų biržoje

Sportas

Kroatijos triumfas – vartininko klaida paskandino Argentinos rinktinę

Vardai

Erika Vitulskienė kviestinei publikai pristatė savo mados namus ir plius dydžio kolekciją

Gyvenimas

Mes lygūs. Futbolą komentuojanti Justina – apie debiutą eteryje ir futbolo kamuolį, atnešusį meilę

Pasaulis kišenėje

Birštonas: 17 atradimų, kuriuos galite patirti per savaitgalio poilsį

Aktualu

Didelių paukščių paauglystė: ką veikia Kuršių mariose nutūpę tūkstančiai gulbių?

Vardai

Grožio vakaras sudomino būrį garsenybių: tarp jų – kūdikio besilaukiančią Inetą Stasiulytę

Gazas

Kauno valdžia stebina kaunietį: autobusų stotelę iš pavojingos vietos iškėlė „į niekur“

Verslas

Įsigaliojo atsakomieji ES muitai Jungtinėms Valstijoms

Verslas

Iš taupumo ar sąmoningumo – kodėl Lietuvoje priduodama tiek daug taros?

24sek

Vilniaus „Lietuvos rytas“ oficialiai paskelbė naują klubo pavadinimą

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką