Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 22d. 09:00

Nelietuviški savaitgalio pusryčiai: 15 receptų – nuo greitukų iki įmantresnių

Skrebučiai su vyšniniais pomidorais ir naminiu sūriu
Strelkabelka nuotr. / Skrebučiai su vyšniniais pomidorais ir naminiu sūriu

Kokie yra lietuviški pusryčiai, griežtai apibrėžti neįmanoma, bet kai kurie ingredientai aiškūs: tai sumuštiniai su sūriu ir košės su uogiene, varškė, o kartais blynai ar varškėčiai. Jei savaitgalio proga sumanysite paįvairinti savo pusryčių valgiaraštį, siūlome idėjų iš kitų šalių. Vienos jų greitai įgyvendinamos, kitos pareikalaus kiek didesnio pasiruošimo, tačiau juk savaitgalį galima skirti tam laiko!

Receptai
Receptas: Indiški pusryčių rageliai su sezamais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 9
Kaip gaminti

1. Miltus dubenyje sumaišykite su cukrumi ir kardamonu.

2. Sviestą ištirpinkite, supilkite pieną. Į drungną mišinį įmaišykite mieles.

3. Mielių mišinį sumaišykite su miltais ir užminkykite tešlą. Jei reikia, dar įberkite miltų ir minkykite, kol tešla nebelips prie pirštų.  Uždenkite ir mažiausiai 30 minučių laikykite šiltai, kad pakiltų.

4. Pakilusią tešlą paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Iš kiekvienos iškočiokite po apskritimą, juos padalykite į aštuonis trikampius.

5. Pradėdami nuo platesniojo krašto, kiekvieną trikampį suvyniokite į ragelį. Ragelius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite ir šiltoje vietoje kildykite apie 20 minučių.

6. Pakilusius ragelius aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite sezamais ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.

Kulinaro patarimas. Ruošiant tešlą pusę kiekio miltų galima pakeisti rupiai maltais, o dalį bandelių apibarstyti aguonomis.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietiniai)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Sviestas: 60.00 g
Pienas: 300.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Amerikietiška pusryčių duonelė
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Dubenyje gerai sumaišykite birius produktus. Kitame inde išsukite lengvai išplaktą kiaušinį, kefyrą (arba rūgpienį) ir tirpintą sviestą. Skystą masę supilkite ant sausos ir gerai, bet greitai išmaišykite – jei užtruksite, duonelė bus kieta.

2. Miltuotomis rankomis tešlą padalykite į 6 kamuoliukus. Kiekvieną suspauskite iki maždaug 1 cm storio papločio ir plačia blynų mentele sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

3. Kepkite 12–15 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Per pusryčius teliks įpjauti duonutės paviršių ir įsidėti mėgstamo džemo arba sviesto.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Ingredientai
Miltai: 250.00 g (kvietiniai)
Kefyras: 150.00 ml (arba rūgpienis)
Sviestas: 50.00 g (tirpintas)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 2.00 g (1/2 arbat. š.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.8 / 4
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite riekelėmis.
  2. Aptepkite sviestu ir braškių ar abrikosų džemu.
  3. Patiekite su dideliu puodeliu kavos su pienu. Skanaus!
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Sviestas: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Džemas: 1.00 st. (braškių arba abrikosų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nesaldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 9
Kaip gaminti
  1. Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.
  2. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Aptepkite abi batono puses.
  3. Ant apatinės batono dalies išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą.
  4. Ant mocarelos išdėliokite kumpio riekeles.
  5. Ant kumpio paskleiskite saujelę šviežių gražgarsčių, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą.
  6. Pabarstykite pomidorą žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
  7. Užvožkite antrąją batono dalį ir šiek tiek paspauskite delnais. Skanaus!
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Majonezas: 1.00 valg. š. (1 ½)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (su grūdeliais)
Mocarelos sūris: 130.00 g
Kumpis: 100.00 g (šaltai rūkyto kiaulienos kumpio)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Angliški pusryčiai
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 47
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  2. Į įkaitintą keptuvę dėkite virtas kiaulienos dešreles ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
  3. Į keptuvę dėkite kiaulienos šoninės riekeles ir taip pat pakepinkite, kol apskrus.
  4. Išimkite dešreles ir šoninės riekeles iš keptuvės ir trumpam atidėkite į šalį.
  5. Pomidorą perpjaukite per pusę, pievagrybius – per pusę ar į keturias dalis. Suberkite į keptuvę ir pakepinkite porą minučių, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus. Išimkite iš keptuvės ir trumpam atidėkite į šalį.
  6. Galiausiai į keptuvę įmuškite kiaušinį. Kepkite ant silpnos ugnies, nemaišydami, kol kiaušinis sutvirtės, tačiau trynys dar bus skystas. Galite kiaušinį patiekti ir tokį, tačiau, jei norite, atsargiai apverskite ir apkepkite iš kitos pusės. Kepkite trumpai, kad kiaušinio trynys išliktų skystas.
  7. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuvėje, kol taps gražiai auksinės spalvos.
  8. Į didelę lėkštę dėkite kiaulienos dešreles, skrudintas šoninės riekeles, keptą kiaušinį, pievagrybius, pomidorą, virtas pupeles. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir maltų pipirų.
  9. Patiekite iš karto, su puodeliu juodos arbatos, kavos ar stikline apelsinų sulčių.

 

Ingredientai
Kiaulienos dešrelės: (virtos) 2.00 vnt.
Kiauliena: 3.00 vnt. (riekelės šoninės)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 5.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pupelės: 3.00 valg. š. (virtų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Duona: 2.00 riekės (kvietinės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: „Croissant“ pusryčių sumuštinis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 20
Kaip gaminti
  1. Nuplaukite ir nusausinkite špinatus. Į keptuvę įdėkite šaukštelį sviesto, jam išsilydžius sudėkite špinatus, įberkite druskos ir pipirų. Pakepinkite porą minučių, kol špinatai sukris ir suminkštės. Atidėkite juos į šalį.
  2. Kiaušinius sudėkite į dubenėlį, šiek tiek išplakite su žiupsneliu druskos ir pipirų.
  3. Įkaitinkite sausą keptuvę. Perpjaukite išilgai prancūziškus ragelius ir šiek tiek apskrudinkite/pašildykite.
  4. Į įkaitintą keptuvę įdėkite šaukštelį sviesto, jam išsilydžius, supilkite kiaušinio plakinį ir iš lėto mentele stumdykite/maišykite kiaušinį, kol jis iškeps ir sušoks į atskirus gabalėlius. 
  5. Ant skrudinto ragelio dėkite pasirinktą mėsą, kepintus špinatus ir keptą kiaušinį. Ant viršaus uždėkite kitą ragelio pusę.

Fantazija, ką įdėti į vidų – gali būti begalinė. Ypač jei turite įvairiausių priedų ar savaitės likučių šaldytuve.

Receptą rasite čia.

Ingredientai
Prancūziškas ragelis: 2.00 vnt. ((vakar dienos))
Špinatai: 50.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kumpis: 6.00 riekės ((plonai pjaustyto arba dešros))
Sviestas: 2.00 valg. š. ((kepimui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Prancūziškas čiabatos skrebutis su migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti
  1. Šiek tiek pakaitinkite keptuvę.
  2. Suplakite pirmuosius 6 ingredientus vidutinio dydžio dubenyje. Palaipsniui įmaišykite abiejų rūšių pieno. Mišinį supilkite į negilų kepimo indą. Sudėkite duoną į indą ir kiekvieną pusę palikite mirkti po 3 minutes.
  3. Keptuvę padenkite purškiamu kepimo aliejumi. Kiekvienai riekutei pagal jos formą ant keptuvės formuokite pjaustytų migdolų sluoksnį (vienam sluoksniui naudokite 2 valgomuosius šaukštus pjaustytų migdolų riešutų).
  4. Sluoksnis turi būti tirštas. Vieną riekutės pusę įspauskite į migdolus ir kepkite 4 minutes arba iki apskrus. Apverskite riekutes ir kepkite dar 3–4 minutes arba iki apskrus. Patiekite nedelsdami.
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. ((1 kiaušinis ir 2 dideli kiaušinių baltymai))
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Migdolų ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Pienas: 300.00 ml ((250 ml 1 proc. riebumo, 50 ml riebaus pieno))
Čiabata: 8.00 riekės
Migdolai: 1.00 st. ((skaldyti))
Aliejus: 1.00 valg. š. ((purškiamo aliejaus kepti))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališki pusryčių skrebučiai su pomidorų tyre
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Aliejų įkaitinkite ant vidutinio karščio keptuvės. Iškepkite kiaušinius iš abiejų pusių.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su pomidorų tyre, majonezu bei prieskoniais.

3. Duonos riekeles pakepinkite skrudintuvėje.

4. Užtepkite duonos riekeles paruošta užtepėle ir užvoškite kiaušiniu.

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Duona: 3.00 riekės (baltos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Majonezas: 1.00 arbat. š.
Pomidorų tyrė: 1.00 valg. š. (tirštos)
Svogūnai: 0.50 vnt.
Druska: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meksikietiški pusryčių skrebučiai su avokadais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 4
Kaip gaminti

1. Sviestą išlydykite ant vidutinio karščio keptuvės. Iškepkite kiaušinius.

2. Dubenėlyje sutrinkite avokadų „mėsą“ ir sumaišykite su smulkiai pjaustytais čili pipirais, druska ir pipirais pagal skonį – gausite meksikietišką pagardą gvakamolę.

3. Duonos riekeles apkepkite skrudintuvėje, užtepkite majonezu, gvakamole ir uždėkite ant viršaus keptą kiaušinį.

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Duona: 3.00 riekės (šviesios)
Sviestas: 1.00 arbat. š. (kepimui)
Majonezas: 1.00 arbat. š.
Čili prieskoniai: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sumuštiniai su sardinių kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 11
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną ir kepkite, kol pasidarys skaidrus.

2. Į keptuvę su svogūnais suberkite čiobrelius, duonos trupinius, sukrėskite jogurtą, nuvarvintas ir šakute sutrintas sardines, nuluptus ir smulkiai sukapotus kiaušinius, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.

3. Duonos riekes iš pradžių paskrudinkite, paskui aptepkite sardinių kremu ir kepinkite ant grotelių, kol pradės putoti. Sumuštinius patiekite karštus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Sardinės: (skardinė konservuotų) 1.00 vnt.
Jogurtas: 150.00 ml (natūralus)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Duona: 3.00 riekės (3 valg. š. trupinių ir 2 riekės grūdėtosios)
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkintų šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karštieji sumuštiniai su figų aptepu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Figas porą valandų pamirkykite arbatoje. Išmirkusias supjaustykite ir sudėkite į elektrinio maišiklio indą. Ten pat sudėkite pakepintus riešutus, susmulkintus svogūnėlius, sugrūstus česnakus, nuvarvintus pomidorus.

2. Nutarkuokite geltonąjį citrinų žievelės sluoksnį, iš vaisių išspauskite sultis. Į indą su figomis supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles, įpilkite aliejaus, įberkite prieskoninių žalumynų ir viską sutrinkite.

3. Gatavu figų aptepu aptepkite duonos riekes ir kepkite 200 °C orkaitėje 10 min.

4. Ant kiekvieno sumuštinio uždėkite po dvi ančiuvių puseles ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Ingredientai
Figos: 4.00 vnt. (džiovintos)
Žalioji arbata: (antpilo) 5.00 valg. š.
Migdolai: 50.00 g
Anakardžių riešutai: 25.00 g
Svogūnai: 4.00 vnt. (svogūnėliai su laiškais)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (saulėje džiovinti konservuoti aliejuje)
Citrinos: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Duona: 4.00 riekės (rūpios sumuštinių)
Konservuoti ančiuviai: (puselės) 8.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sumuštiniai su kaparėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 10
Kaip gaminti

1. Avokadus nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

2. Bandeles perpjaukite išilgai per pusę, vidinę pusę paskrudinkite, tada aptepkite sūreliu, dėkite avokado ir jautienos arba vištienos gabalėlių ir užberkite po šaukštelį nuvarvintų ir gerai nusausintų kaparėlių.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Ingredientai
Duona: 2.00 vnt. (tamsios itališkos duonelės)
Avokadai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Tepamas varškės arba lydytas sūrelis (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Jautiena: 50.00 g (keli gabalėliai keptos jautienos arba vištienos)
Kaparėliai: 50.00 g (saujelė marinuotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bananiniai pusryčių blynai
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 66
Kaip gaminti

1. Bananus sutrinkite šaukštu ar šakute, kol virs vientisa mase. 

2. Kiaušinius gerai išplakite.

3. Į bananų masę supilkite kiaušinių plakinį, pieną, išmaišykite. Tada intensyviai maišydama supilkite miltus. Ir dar kartą gerai išmaišykite. Masė turi būti kremo konsistencijos. Jei skystoka, įberkite dar truputį miltų. Jei tirštoka, įpilkite šlakelį pieno.

4. Į gerai įkaitintą, aliejumi arba sviestu išteptą keptuvę supilkite tešlą – blynas turi būti per visą keptuvę (galima kepti ir mažus blynelius).

5. Iškeptą blyną galite patiekti visą arba suraikytą gabalėliais (kaip picą). Su šiuo blynu puikiai dera jogurtas, įvairios uogienės, džemai, šviežios uogos, klevų sirupas.

Receptą atsiuntė Elena Šimkienė

Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 30.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Malaizijos įkvėpti purūs blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 8
Kaip gaminti

1. Į smulkintuvą suberti miltus, kepintus lazdyno riešutus, kepimo miltelius ir viską susmulkinti iki vientisos masės.

2. Įmušti 3 kiaušinius, įpilti stiklinę pieno ir vėl viską gerai išmaišyti.

3. Tešlą palikti 10 minučių brandintis (kol miltai išbrinks). Po 10 minučių supilti alyvuogių aliejų.

4. Blyną kepti ant vidutinės arba žemesnės kaitros. Į įkaitusią keptuvę įdėti šaukštą sviesto. Sviestui ištirpus, įdėti 2 samčius blynų masės ir tolygiai paskirstyti po visą keptuvės plotą. Blyną kepti tik iš vienos pusės. Prieš beveik iškepant blynui (kai į viršų pakyla burbuliukai ir tešla sutvirtėja, o apačia truputį paskrunda), įdėti dar sviesto ir išdėlioti plonai supjaustytus sūrius.

5. Blynui iškepus, jį perlenkti, įdėti į lėkštę, paskaninti lazdyno riešutais bei šviežiomis uogomis.

Ingredientai
Miltai: 120.00 g
Lazdynų riešutai: 60.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š. (kepimui)
Įvairios uogos: 1.00 sauja
Baltojo pelėsio sūris: 200.00 g (minkšto brie)
Sūris: 200.00 g (abrikosų su migdolais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Velsietiški pyragėliai su razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Sviestą su miltais rankomis arba virtuviniu kombainu suminkykite, kad virstų trupiniais. Įdėkite cukrų, razinas ir tuomet kiaušinį. Viską gerai išmaišykite, kol susiformuos vientisas tešlos kamuolys. Jeigu reikia, įpilkite šlakelį pieno, kad tešla geriau suliptų.

2. Tešlą iškočiokite iki 5mm storio lakšto ir stikline arba pjaustykle išpjaukite 7,5 – 10 cm skersmens skritulius.

3. Velse juos kepa ant specialaus, taip vadinamo bakestone akmens arba storadugnės geležinės keptuvės. Bet man pavyko iškepti ir ant teflono keptuvės storu dugnu. Teflono keptuvės net netepiau sviestu. Bet įprastai velsiečiai stipriai įkaitintą kepimo paviršių patepa sviestu ir sudeda pyragėlius. Kiekvienai pusei reikia maždaug 2-3 minučių, kol pyragėlio paviršius taps karamelinės rudos spalvos. Jie labai lengvai sudega, todėl procesą reikia atidžiai stebėti.

4. Ištrauktus iš keptuvės pyragėlius iškart apibarstykite smulkiu cukrumi. Kai kas mėgsta juos atvėsinti, pjauti per pusę ir pertepus džemu vėl sulipdyti. Tai jau skonio reikalas.

Ingredientai
Miltai: 225.00 g (sijotų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Cukrus: 85.00 g
Pienas: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir daugiau, jei tešla bus per sausa)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:37
02:32
01:00

RESTA 2019

Naviguok į ateitį

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką