Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 4d. 09:00

Nemėgstantiems prirūkusios virtuvės – orkaitėje ar vaflinėje kepti blynai

Čirviniai blynai
Shutterstock nuotr. / Čirviniai blynai

Blynus valgyti skanu, tik, nepaisant galingų garų surinkėjų, bent kurį laiką namuose galima užuosti, kas neseniai čirškėjo keptuvėje. Tie, ką šis momentas itin erzina, turi alternatyvų – šauti blynus į orkaitę arba kepti vadinamuosius čirvinius blynus, o gal vaflius. Išbandykite!

Receptai
Receptas: Orkaitėje keptas blynas su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 27
Kaip gaminti
Orkaitėje keptas blynas
Orkaitėje keptas blynas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  2. Obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Dubenyje sumaišykite valgomąjį šaukštą cukraus, maltą cinamoną, imbierą, muskatą ir citrinų sultis. Sudėkite obuolio skilteles į dubenį ir išmaišykite, kad jos visos pasidengtų cukrumi ir prieskoniais.
  3. Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kepimo indą (16 cm skersmens). Dėkite kepimo indą į orkaitę ir pakaitinkite kelias minutes, kol sviestas ištirps.
  4. Išimkite kepimo indą su ištirpusiu sviestu iš orkaitės. Ant dugno tolygiai užberkite rudąjį cukrų, ant jo paskleiskite obuolių skilteles. Dėkite kepimo indą atgal į orkaitę.
  5. Paruoškite blyno tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius, pieną ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir gerai sumaišykite.
  6. Išimkite kepimo indą iš orkaitės ir ant apkepusių skiltelių užpilkite paruoštą tešlą. Pašaukite atgal į orkaitę ir apie 20–25 min. kepkite, kol blynas gražiai apskrus ir iškeps.
  7. Blyną tiekite tik išimtą iš orkaitės, šiltą, su kepimo indu. Prieš tiekdami, blyną pagardinkite priedais: apibarstykite milteliniu cukrumi, uždėkite porą kaušelių ledų, apipilkite juos keliais šaukštais klevų sirupo ir apibarstykite saujele mėgstamų riešutų. Skanaus!

 

Ingredientai
Obuoliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š. malto)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Sviestas: 25.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Miltai: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 125.00 ml
Vanilė: 1.00 arbat. š. (0,5 ekstrakto)
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (patiekti)
Ledai: (keli kaušeliai - patiekimui) 2.00 vnt.
Klevų sirupas: 3.00 arbat. š. (patiekti)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų – patiekti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Purus orkaitėje keptas blynas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 17
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, cukrų, miltus ir druską. Tam labai gerai pasitarnaus elektrinis trintuvas.

3. Kai orkaitė bus įkaitusi, į apvalų kepimo indą aukštesniais kraštais ar ketaus keptuvę (nuimama rankena) dėkite 50 g sviesto ir kiškite į orkaitę. Sviestas turi ištirpti, pakvipti ir tapti auksiškos spalvos (tai užtruks 5–7 min., tačiau stebėkite, kad nesudegtų).

4. Trumpam išimkite kepimo formą su sviestu iš orkaitės, greitai supilkite paruoštą plakinį (tik nenusideginkite karštu sviestu) ir greit vėl dėkite atgal į orkaitę.

5. Per 15–20 min. orkaitėje įvyks beveik stebuklas – plakinys virs puriu, geltonu, apskrudusiu blynu. Beje, kartu su vaikais pro orkaitės stiklą visai smagu žiūrėti, kaip jis pučiasi, beveik veržiasi per kraštus.

6. Išimkite blyną iš orkaitės, iškart ant jo sudėkite kubeliais supjaustytą likusį sviestą ir pabarstykite cukraus pudra.

7. Pjaustykite porcijomis ir nedelsdami patiekite su mėgstamais priedais – klevų sirupu, džemu, šviežiomis uogomis, trintomis uogomis ar kuo tik jūs sugalvojate.

Variacija Nr. 1: prieš gaminant plakinį, svieste patroškinkite šiek tiek šviežių uogų ar vaisių – vyšnių ar trešnių be kauliukų, puselėmis pjaustytų slyvų ar persikų. Dėkite šiuos vaisius į kepimo formą prieš pat pilant plakinį.

Variacija Nr. 2: 1 arba 2 šaukštus miltų pakeiskite tokiu pat kiekiu kokybiškos nesaldintos kakavos miltelių – iškepsite daugiau ar mažiau šokoladinį blyną.

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Miltai: 4.00 valg. š.
Pienas: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 100.00 g
Cukraus pudra: 2.00 arbat. š. (apibarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Orkaitėje kepti blynai su varške
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 38
Kaip gaminti

1. Kiaušinį išplakite su pienu, įberkite pusę šaukšto cukraus, trupučiuką druskos, supilkite miltus ir gerai išmaišykite.

2. Kepkite lietinius blynus. Varškę sumaišykite su likusiu cukrumi ir karštu vandeniu perlietomis razinomis ir dėkite į blynus.

3. Sulankstytus blynus kepkite ne keptuvėje, o orkaitėje, tiek skardą, tiek pačius blynus pašlakstant aliejumi. Gaunasi labiau pyragaičiai, nei blynai. Valgykite su grietine ar uogiene.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Varškė: 200.00 g (grūdėtos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Razinos: 100.00 g
Miltai: 2.00 st.
Pienas: 3.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 50.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Manų kruopų blynai, kepti orkaitėje
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 22
Kaip gaminti

1. Užvirkite pieną, supilkite manus ir nuolat maišant ant silpnos ugnies virkite apie 5 min., pagardinkite druska.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite pravėsusią manų košę, miltus, razinas ir išmaišykite.

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, suformuokite blynelius ir kepkite 225 °C orkaitėje apie 30 min. Rekomenduoju su ledais, jei neskauda gerklyčių :) Skanaus!

Recepto autorė Ugnė Aldakauskaitė

Ingredientai
Pienas: 500.00 ml
Manai: 75.00 g (su vanile sumaišytos manų kruopos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 40.00 g
Razinos: 50.00 g (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.3 / 139
Kaip gaminti

1. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, tada iki vientisos baltos masės išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

2. Miltus persijokite per sietelį ir po truputį įsukite į sviesto ir cukraus masę.

3. Kiaušinius apie 8 min. plakite elektriniu plakikliu, iki masė kelis kartus padidės, – kuo geriau juos išplaksite, tuo puresni bus blynai.

4. Kiaušinių masę vis maišydama po truputį supilkite į paruoštą tešlą.

5. Sudėkite citrinos žieveles, pagal skonį įberkite druskos ir, uždengusi virtuviniu rankšluostėliu, palikite tešlą pastovėti apie pusvalandį, tegul išbrinksta.

6. Į gerai įkaitintą ir riebalais išteptą čirvinių blynų keptuvę pilkite samtelį tešlos (nepadauginkite, kad užvožus dangtį nebėgtų per kraštus) ir kepkite, iki blynai gražiai apskrus.

7. Tiekite su mėgstama uogiene, grietine, plakta grietinėle ar vaisiais.

Ingredientai
Cukrus: 125.00 g
Sviestas: 125.00 g
Miltai: 125.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos pusės citrinos žievelės)
Aliejus: 2.00 valg. š. (arba truputis riebalų keptuvei patepti)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 291
Kaip gaminti

1. Sviestą išplakite su cukrumi iki purumo, įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite.

2. Supilkite pieną, gerai išmaišykite ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Kepkite čirvinių blynų keptuvėje. Galite patiekti su plakta grietinėle, uogiene arba tiesiog valgyti vienus. Skanaus!

Recepto autorė Viktorija Juciūtė

Ingredientai
Sviestas: 180.00 g
Cukrus: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 400.00 ml
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š.)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vafliai su sūria karamele, bananais ir uogomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 10
Kaip gaminti
  1. Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus. Atidėkite į šalį.
  2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, maistinę sodą ir cukrų. Supilkite trynius, ištirpintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite.
  3. Nuolat maišydami supilkite pieną, kol masė taps tolygi.
  4. Galiausiai sudėkite baltymus.
  5. Vaflius kepkite vaflinėje.
  6. Tiekite su bananais, uogomis ir ledais. Pašlakstykite karamelės padažu.

Karamelės padažas su druska:

  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite visus karamelės padažui skirtus produktus, išskyrus grietinėlę ir druską. Retkarčiais pamaišydami švelniai pakaitinkite, kol viskas ištirps.
  2. Padidinkite ugnį. Kai mišinys pradės burbuliuoti, supilkite grietinėlę. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, tada nuimkite nuo ugnies ir suberkite druską.

Receptas DANSUKKER

 

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (atskirkite trynius nuo baltymų - vafliams)
Miltai: 300.00 g (vafliams)
Soda: 0.50 arbat. š. (maistinės - vafliams)
Cukrus: 200.00 g (2 valg. š. „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“ - vafliams ir 150 g - karameliniam padažui)
Sviestas: 100.00 g (50 - ištirpinto - vafliams ir 50 - karameliniam padažui)
Pienas: 600.00 ml (vafliams)
Sirupas: 2.00 valg. š. („Dansukker“ šviesiojo sirupo - karameliniam padažui)
Grietinėlė: 300.00 ml (plakamosios - karameliniam padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (karameliniam padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 163
Kaip gaminti

1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.

3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.

4. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.

5. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.

Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Sviestas: 100.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.50 arbat. š.
Pienas: 1.00 st.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grikių miltų vafliai su karamelizuotomis kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 20
Kaip gaminti

PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES

  1. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
  2. Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
  3. Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
  4. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
  5. Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.

IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS

  1. Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
  2. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
  3. Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
  4. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
  5. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  6. Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
  7. Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
  8. Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
  9. Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!

 

Ingredientai
Miltai: 210.00 g (140 - grikių ir 70 kvietinių - grikių miltų vafliams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Soda: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Cinamonas: 2.00 valg. š. (1arbat. š. - grikių miltų vafliams ir 1 valg. š. - karamelizuotoms kriaušėms)
Druska: 1.00 žiupsnelis (grikių miltų vafliams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (grikių miltų vafliams)
Cukrus: 50.00 g (grikių miltų vafliams)
Pasukos: 625.00 ml (raugintų - grikių miltų vafliams)
Sviestas: 200.00 g (115 g - tirpinto - grikių miltų vafliams, gabalėlis kepimui ir 1 valg. š - karamelizuotoms kriaušėms)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Kriaušės: 2.00 vnt. (karamelizuotoms kriaušėms)
Rudasis cukrus: 50.00 g (karamelizuotoms kriaušėms)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - karamelizuotoms kriaušėms)
Medus: 2.00 valg. š. (karamelizuotoms kriaušėms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Belgiški vafliai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 189
Kaip gaminti
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sausas mieles ir šiltą vandenį. Atkreipkite dėmesį, kad vanduo būtų tik šiltas, o ne karštas, nes per karštas vanduo mieles padarys neaktyvias ir ruošiama tešla neiškils. Atidėkite dubenėlį su mielėmis ir vandeniu į šalį.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite į mišinį ištirpusias mieles ir sumaišykite. Supilkite pieną, tirpintą ir iki kambario temperatūros atvėsintą sviestą, kiaušinių trynius ir vanilinį cukrų (galite naudoti ir vanilės ekstraktą; tokiu atveju įpilkite jo perpus mažiau). Išplakite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus.
  4. Įmaišykite baltymus į paruoštą tešlą. Palikite pastovėti apie 30–60 min. šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padidės kone dvigubai.
  5. Pasiruoškite vaflių keptuvę: ištepkite gabalėliu sviesto ir įkaitinkite. Priklausomai nuo vaflių keptuvės dydžio, supilkite ir tolygiai paskleiskite apie ½–1 puodelį tešlos. Paskirstyti tešlą labai patogu mentele ar kitu plokščiu įrankiu. Uždarykite vaflinę ir kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai bus gražios aukso spalvos.
  6. Kad iškepti vafliai, kol iškepsite juos visus, neatvėstų, laikykite juos iki maždaug 110 ˚C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kai tik iškepsite visus vaflius, sudėkite į lėkštę ir nedelsiant patiekite su norimu padažu ar net keliais padažais – kad kiekvienas galėtų susikurti savo svajonių vaflių skonį.

PASIŪLYMAI VAFLIŲ PADAŽAMS:

Ingredientai
Mielės: 15.00 g (sausos)
Vanduo: 250.00 ml (šiltas)
Miltai: 420.00 g
Druska: 5.00 g
Pienas: 250.00 ml
Sviestas: 115.00 g (tirpintas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

06:47
17:02

Metas rinktis

Atradimai virtuvėje

Skanumėlis

Video

01:30
00:20
01:04

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką