Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugsėjo 10d. 19:26

Netikėti patiekalai su burokėliais: nuspalvinkite jais tartas, pagardinkite humusą. 12 receptų

Burokėliai su feta ir mėtomis
Fotolia nuotr. / Burokėliai su feta ir mėtomis

Burokėliai užtikrintai įsitvirtinę tradicinėje mūsų virtuvėje – ruošiame su jais sriubas, mišraines, raugiame ir marinuojame. Tačiau kai užsinorime ko nors „šiuolaikiškesnio“, „madingesnio“, neretai šias sodrios spalvos daržoves pamirštame. Visai be reikalo! Burokėliai puikiai papildo pačius madingiausius, instagramiškiausius patiekalus, o tą įrodysime štai šiuo receptų 12-uku !

Receptai
Receptas: Burokėlių spagečiai su ožkos sūriu ir pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 19
Kaip gaminti

Jei spiralinės daržovių pjaustyklės neturite, nenusiminkite, nes ilgais plačiais „makaronais“ daržoves galima supjaustyti ir bulvių skutikliu, o turint kantrybės – ir aštriu peiliu. Daržovių pasta išverda labai greitai – vos per keletą minučių, o ją virti reikia keliuose šaukštuose vandens arba trumpai apkepinti šaukšte įkaitinto aliejaus.

1. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite ilgais plonais „makaronais“. Patrumpinkite, kad jie nebūtų pernelyg ilgi, juos būtų lengviau serviruoti ir valgyti. Dideliame puode užvirinkite 3–4 šaukštus vandens, sudėkite burokėlius ir puodą uždenkite. Troškinkite daržovių pastą keletą minučių, kol ji taps al dente. Žnyplėmis išimkite iš puodo ir nuvarvinkite sietelyje.

2. Patiekite burokėlių spagečius lėkštėje, pabarstę trupintu ožkos sūriu, keliais šaukštais pesto padažo, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite baziliko lapeliais.

Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (lengviau spiralėmis supjaustysite pailgos formos burokėlius)
Ožkų pieno sūris: 200.00 g (arba fetos, arba brinzos sūrio)
Pesto padažas: 3.00 valg. š. (tiks pirktinis arba pagamintas pačių iš šviežių bazilikų, kedro riešutų, parmezano sūrio ir alyvuogių aliejaus)
Bazilikai: 1.00 sauja
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Burokėlių rizotas su ožkos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 13
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami apie 3–4 minutes, kol svogūnai suminkštės, taps skaidrūs, bet neapskrus. Suberkite česnakus ir čiobrelius, dar pakepinkite apie 1 minutę.

2. Suberkite ryžius ir kepinkite toliau, kartkartėmis pamaišydami (apie 3–4 minutes) arba kol ryžiai sugers visą aliejų, taps skaidrūs.

3. Kol ryžiai kepa, užkaitinkite iki virimo sultinį ir suberkite į jį tarkuotus burokėlius. Palikite virti ant labai mažos ugnies.

4. Į ryžių masę supilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol vynas visiškai išgaruos. Tada pilkite samtį sultinio su burokėliais ir vėl kartkartėmis maišydami virinkite, kol visas skystis susigers į ryžius. Taip dalimis supilkite visą sultinį su burokėliais, paragaudami, kad nepervirtumėte ryžių, nes jie turi išlikti al dente.

5. Pabaigoje įmaišykite sviestą ir tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais (jei trūksta). Patiekite iškart su ožkos pieno sūriu, arba kaip garnyrą prie mėsiškų ar žuvies patiekalų.

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.50 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustyti kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Ryžiai: 150.00 g (tinkamų rizotui (arborio))
Vynas: 150.00 ml (baltojo)
Sultinys: 750.00 ml (gero naminio (daržovių arba vištienos))
Burokėliai: 400.00 g (nuskustų ir sutarkuotų stambia tarka)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūstų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ryškiaspalvės bulguro salotos su burokėliais ir kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 16
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą, supilkite vandenį ir užvirkite. Virkite keletą minučių.

2. Kruopas sudėkite į dubenį. Užpilkite 1½ stiklinės verdančio burokėlių nuoviro, įberkite druskos.

3. Burokėlių gabaliukus ir likusį nuovirą palikite kitiems patiekalams gaminti. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite stovėti 80 minučių. Tada kruopas nuvarvinkite, jei jos nesugėrė viso skysčio.

4. Antrą burokėlį supjaustykite kubeliais.

5. Krapus smulkiai sukapokite. Išvirkite kiaušinius.

6. Burokėlius, actą ir aliejų sutrinkite elektrine trintuve, įmaišykite garstyčias, pipirus ir didžiąją dalį krapų. Burokėlių masę įmaišykite į bulgurą.

7. Patiekite apibarstę likusiais krapais ir smulkintomis petražolėmis kartu su pjaustytais kiaušiniais.

Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virti su odele)
Vanduo: 2.00 st.
Krapai: 1.00 vnt. (ryšelis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Bulgur kruopos: 1.00 st. (stambių arba smulkių)
Vyno actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (itin tyro)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (nebūtinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių kepsneliai su pikantišku fetos padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 14
Kaip gaminti

1. Pagaminkite padažą virtuviniame kombaine išplakdami fetos sūrį su grietinėle ir agurkėliais.

2. Burokėlius sutarkuokite burokine tarka. Miežines kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje. Visus ingredientus gerai sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Formuokite kepsnelius ir juos skrudinkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros ir kepkite kepsnelius dar 15 minučių.

4. Patiekite kepsnelius lėkštėje ir apipilkite padažu.

Ingredientai
Burokėliai: 140.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 40.00 g
Krakmolas: 20.00 g
Miežinės kruopos: 60.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Aliejus: 1.50 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Agurkai: 2.00 vnt. (maži marinuoti; padažui)
Fetos sūris: 30.00 g (padažui)
Grietinėlė: 20.00 g (riebios; padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptų burokėlių humusas su rozmarinu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 12
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.

2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.

Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.

Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlio ir banano kokteilis dubenėlyje
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.3 / 27
Kaip gaminti

Viską suplakame kokteilinėje, papuošiame mėgstamais ingredientais ir skanaujam.

Jei norite labiau daržoviško varianto, vietoje obuolio dėkite cukiniją.

Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtas)
Bananai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 0.50 vnt.
Vanduo: 0.30 puodelis (virinto, atvėsinti)
Mėtos: 3.00 vnt. (lapeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 27
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į verdantį sultinį. Virkite, kol suminkštės. Supjaustykite slyvas, svogūną ir česnako skilteles.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkintą svogūną bei česnaką. Juos suverskite į verdančius burokėlius, sudėkite pomidorų padažą, pjaustytas slyvas, paskaninkite druska, pipirais, citrinų sultimis ir dar virkite kelias minutes, kol suminkštės slyvos.

3. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite, sutrinkite ir vėl užvirkite. Tiekdami į lėkštes įtrupinkite sūrio ir pabarstykite migdolais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Džiovintos slyvos: 40.00 g
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aštrus)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pagal skonį)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 100.00 g (pagal skonį)
Migdolai: 1.00 valg. š. (migdolų drožlės arba skaldyti migdolai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėliai su feta ir mėtomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 12
Kaip gaminti

1. Burokėlius ir bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.

2. Burokėlių ir bulvių griežinėlius pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

3. Fetos tipo sūrį sutrupinkite šakute ir užberkite ant burokėlių ir bulvių griežinėlių.

4. Paruoškite padažą: citrinų sultis sumaišykite su aliejumi ir apšlakstykite jomis salotas.

5. Mėtų ir petražolių lapelius smulkiai sukapokite, suberkite ant viršaus.

6. Saulėgrąžas susmulkinkite, irgi užberkite ant salotų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (maži)
Bulvės: 2.00 vnt. (nedidelės geltonos)
Sūris: 200.00 g (feta tipo)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų pagal skonį)
Saulėgrąžos: 50.00 g (sėklų)
Mėtos: 10.00 g (šviežių lapelių)
Petražolės: 10.00 g (šviežių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 19
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.

2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.

5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.

6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.

7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Ingredientai
Salotos: 100.00 g (lapelių)
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės labai gerai prinokusios)
Grietinėlė: 100.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Vynuogių kauliukų aliejus (užpilui) 2.00 valg. š.
Grūdėtos garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių traškučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 60
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
  3. Burokėlių griežinėlius išdėliokite vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir apibarstykite druska.
  4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol burokėliai bus traškūs. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir patiekite nedelsdami.
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių keksiukai „Red Velvet“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 15
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.

2. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys.

3. Supilstykite masę į 12 popieriniais „sijonėliais“ išklotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28–30 minučių, arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių.

4. Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis. Jis gaminamas taip:

5. Rikotą kartu su medumi plakite 1–2 minutes elektriniu maišytuvu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno.

6. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite po truputį ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) uogomis.

Ingredientai
Migdolų miltai: 120.00 g (arba kokosų miltų)
Rudasis cukrus: 135.00 g
Speltos kviečių grūdai: 105.00 g (viso grūdo)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Burokėliai: 1.00 vnt. (250 g svorio; sutarkuotas smulkia tarka)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml (bekvapio; arba rapsų ar kokosų aliejaus)
Kefyras: 125.00 ml
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sluoksniuotos tešlos tarta su burokėliais ir pelėsiniu sūriu
16 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Kaip gaminti

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.

2. Paruošti pagrindą. Tešlos lakštus truputį iškočioti ir jais padengti visą kepimo skardą, kad šiek tiek tešlos užeitų ant skardos kraštų.

3. Pagaminti įdarą. Trintuvu sutrinti česnako skilteles, majonezą ir bazilikų lapelius. Tada viską sumaišyti su varškės sūreliu.

4. Paruošti tartą. Tešlos lakštus ištepti paruoštu įdaru. Palikti apie 3 cm nuo kraštų. Burokėlius supjaustyti plonais griežinėliais, sudėti ant ištepto įdaro, tada užberti pelėsinio ir kietojo sūrio ir kaparėlių. Sausus tešlos kraštus užlenkti į vidų arba susukti virvelę. Ištepti kiaušinio plakiniu. Dėti į orkaitę ir kepti 15 minučių. Palikti atvėsti ir supjaustyti kvadratėliais.

Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 4.00 vnt. (lakštai po 62 g; pagrindui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė)
Kreminė varškė: 150.00 g (nesaldžios)
Majonezas: 50.00 g
Mėlynųjų pelėsių sūris: 100.00 g (susmulkinto)
Kietasis sūris: 50.00 g (smulkiai sutarkuoto)
Burokėliai: 2.00 vnt. (nedideli virti)
Kaparėliai: 20.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplakti, aptepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Video

07:03
00:49
17:58

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką