Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtumas tampa tradicija: ant šventinio stalo vis dažniau dedame sušius

Tolimoji Japonija pasauliui dovanojo daugybę mokslo ir technologinių stebuklų, o bene didžiausia jos kulinarine dovana neretai vadinami sušiai. Nors autentiškiausi sušiai ruošiami būtent Japonijoje, pasaulyje gausu ir įvariausių jų interpretacijų. Beje, turint reikiamų produktų ir priemonių, sušių ne taip jau sunku pasiruošti ir namie.
Sušiai
Sušiai / Vida Press nuotr.

Įdomu, jog prekybininkai pastebi, jog sušiams skirtų produktų pardavimai Lietuvoje ženkliai išauga gruodį. Jau ne vienerius metus konstatuojama, kad sušiai vis dažniau tiekiami ir ant šventinio stalo.

Ne mažesnę nuostabą nei sušių populiarumas, pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, gali kelti ir sušių istorija. Kulinarijos ekspertės teigimu, stebina ir tikroji patiekalo kilmė, ir jo paplitimo Japonijoje priežastis.

„Šalyje 1923-aisiais įvyko stiprus žemės drebėjimas, sukėlęs didžiulių nuostolių. Dėl šio įvykio Japonijoje sumažėjo nekilnojamojo turto kainos, o tuo pasinaudojo sušių gamintojai. Jie įsigijo daug parduotuvių, leido ekonomikai atsistatyti ir nuo to laiko sušiai šalyje taip išpopuliarėjo, kad netgi tapo iš ten kildinami. Šis patiekalas taip pat naudotas ir kaip valiuta. Sušiai buvo tokie vertingi, kad jais VIII amžiuje Japonijoje mokėti mokesčiai“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

123rf.com nuotr./Sušiai
123rf.com nuotr./Sušiai

Kviečia leistis į eksperimentus

Daugelis mano, kad sušius gali pagaminti tik patyrę meistrai, kurie visą gyvenimą mokosi jų ruošimo subtilybių. Su tuo B.Baratinskaitė sutinka iš dalies, sakydama, jog patiekalo gamyba yra išties atskira meno rūšis. Tikroji sušių meistrystė, pasak jos, yra žuvies paruošimo mokslas, ryžių virimas, kitų ingredientų apdorojimas. Tačiau šios subtilybės dar nereiškia, kad patiekalo negalima pasigaminti namuose.

„Sušių skonio paslaptis – ne tik jūros gėrybės, bet ir skirtingų įdarų įvairovė, lipnūs ryžiai, sojos padažas, vasabiai. Todėl tobulas skonis pavyksta ir nenaudojant šviežios žuvies. Ją pakeisti galima avokadais, agurkais, morkomis, šparagais, įvairiais daigais, žalumynais, rūkyta lašiša, konservuotu tunu. Galbūt namuose sušiai pavyks ir šiek tiek kitokie, bet jie bus originalūs, saviti, nepakartojami. Net jei ritinėliai ir nėra idealios formos, drąsinčiau eksperimentuoti bei nesustoti bandyti. Su praktika rezultatai tik nustebins, o smagus laikas virtuvėje – garantuotas“, – tikina B.Baratinskaitė ir dalijasi sušių receptu, kuris į namus atneš autentiškos geriausių Japonijos restoranų auros.

Vida Press nuotr./Karai padažas dažniausiai tiekiamas prie sušių
Vida Press nuotr./Karai padažas dažniausiai tiekiamas prie sušių

Tradiciški, bet pritaikyti lietuvių skoniui: sušiai su „Filadelfija“

Ingredientai:

  • 150 g sušių ryžių;
  • ryžių acto;
  • 0,5 jūros dumblių lapo;
  • šiek tiek agurko;
  • kreminio sūrio „Filadelfija“;
  • 40 g lašišos filė;
  • 20 g krabų lazdelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis cukraus;
  • šiek tiek majonezo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, išvirkite sušių ryžius – 150 g jų reikės 150 ml vandens.

2. Tada ant silpnos ugnies kaitinkite ryžių actą, įberkite cukraus ir druskos pagal skonį. Šildykite, kol cukrus ištirps, tik svarbu neperkaitinti acto.

3. Išvirtus ir dar karštus ryžius apipilkite jau paruoštu ryžių actu, viską atsargiai išmaišykite.

4. Pasiruoškite bambukinį kilimėlį. Jį apvyniokite maistine plėvele, rankas patepkite lašeliu majonezo. Taip ryžiai neprilips.

5. Imkite vieną jūros dumblio juostelę, padėkite ant bambukinio kilimėlio. Ant slidžiosios dumblio pusės dėkite kamuolėlį ryžių, tolygiai paskirstykite, palikite maždaug centimetro kraštą išilgai lapo be ryžių.

6. Tuomet apverskite viską, kad ryžiai liktų apačioje. Ant dumblių lapo dėkite kitus produktus: tepkite sūrio kremą, tada – juostelėmis pjaustytą agurką, krabų lazdeles. Su bambukiniu kilimėliu susukite ritinėlį į stačiakampį. Ant viršaus sudėkite lašišą. Supjaustykite pagamintus sušius į 8 dalis, peilį prieš tai pamirkę vandenyje, kad ryžiai nesuliptų. Ragauti galėsite netrukus – dar pasigaminkite padažą.

Kaip sušių pagardas paprastai naudojamas marinuotas imbieras, vasabiai ir sojos padažas. Tačiau mėgstantys aštriau, gali išbandyti alternatyvą. Ją pagaminti galima iš aitriųjų paprikų padažo sriraha, majonezo, šviežiai spaustų citrinos sulčių ir sezamo sėklų aliejaus. Viską sumaišius ir patiekus prie sušių, skonis nustebins dar labiau.

Jūsų dėmesiui – dar 3 sušių receptai, išbandykite!

Maki sušis su krevetėmis ir avokadais
Receptas: Maki sušis su lašišomis ir avokadais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st. (kibių)
Vanduo: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Jūros druska 1.00 valg. š.
Ryžių actas 2.00 valg. š.
Lašiša: 150.00 g (sūdytų, įdarui)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs, įdarui)
Kreminis sūris „Philadelphia“ (įdarui) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Suberkite ryžius į didesnį dubenį ir kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu. Skalaukite ryžius, kol vanduo pasidarys skaidrus. Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti.

2. Suberkite ryžius į puodą, supilkite vandenį, prieš virdama bent pusę valandos pamirkykite, dar geriau – valandą.

3. Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite 15–20 min., kol vanduo beveik išgaruos.

4. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite 10–15 minučių pastovėti.

5. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska.

6. Susidariusį sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti iki žmogaus kūno temperatūros ir galite formuoti sušį.

7. Sušiui sukti naudojamas specialus bambukinis kilimėlis. Ant kilimėlio tieskite jūrinių dumblių lakštą, ant jo dėkite ryžių sluoksnį, viduryje užtepkite kreminio sūrio, išdėliokite šiaudeliais pjaustytą avokadą ir lašišą.

8. Naudodama kilimėlį sušį susukite į standų ritinėlį.

9. Sušiui pjaustyti reikia aštraus peilio. Priklausomai nuo ritinėlio ilgio ir storio, jis pjaustomas į 6–8 dalis: maždaug 2 cm storio gabalėliais.

10. Išdėliokite ritinėlius kvadratinėje ar stačiakampėje lėkštėje, šalia įdėkite kelis marinuoto imbiero griežinėlius, išspauskite vasabi pastos, nedideliame dubenėlyje patiekite sojų padažą.

Suskleisti
Silkių „sušiai“
Receptas: Silkių „sušiai“
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 99
Receptas
Ingredientai
Silkė: 2.00 vnt. (marinuotos filė)
Bulvės: 4.00 vnt.
Burokėliai: 2.00 valg. š. (marinuotų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (riešuto)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje.
  2. Bulves nulupkite ir išvirkite. Sugrūskite. Įberkite muskato ir aitriųjų paprikų miltelių. Supilkite kepintus svogūnus su aliejumi. (Jei ruošite ne Kūčioms, galite įkrėsti porą šaukštų majonezo, įberti tarkuoto fermentinio sūrio.)
  3. Silkės filė patieskite ant lentelės (jei labai plati, dalykite į dvi dalis – bus du „sušiai“), šaukštu tepkite per visą silkės ilgį bulvių masės, ant viršaus dėkite nedidelį sluoksnelį marinuotų burokėlių.
  4. Tada silkę su įdaru atsargiai sulenkite ir suformuokite „ritinėlį“.
Suskleisti
Sušiai su lašiša
Receptas: Sušiai su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 15
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Jūrų dumblių lapai: 4.00 vnt.
Ryžiai: 200.00 g (virtų)
Rūkyta lašiša: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (aitriųjų paprikų)
Kaip gaminti
  1. Ant bambukinio kilimėlio dedame jūrų dumblių lakštą, ant jo – plonu sluoksniu (0,5–1 cm) ryžius, kad iki lapo galų liktų po 1,5 centimetro.
  2. Per vidurį dedame juostelėmis supjaustytą lašišą, agurką. Viską apibarstome prieskoniais (tinka karis) .
  3. Laisvus lapo kraštus suvilgome vandeniu.
  4. Kilimėliu susukame lapą taip, kad laisvi kraštai suliptų. Susuktą ritinėlį pjaustome 1 cm storio ritinėliais.
  5. Valgome su žaliųjų krienų padažu (vasabi) ar kitu.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius