Siūlyti šeimai ar svečiams desertą su bulvėmis yra išties drąsu. Kita vertus, kartais tokie drąsūs žingsniai gali labai nustebinti. Išmėginkite vieną eksperimentą: pyragą kepkite uždarę virtuvės duris, kad jokios smalsios akys nepamatytų, kaip į tešlą įmaišote trintas bulves. O iškepusį, patiekite lyg paprasčiausią citrininį pyragą. Šią akimirką smalsumas turėtų būti begalinis – ar atspės kas nors, kad saldus pyragas yra su bulvėmis?
Nenustebtume, jei šios mįslės neįmintų nei vienas ragavęs. Kodėl? Nes pyragas saldus, su pakankamai ryškiai jaučiamu citrinos aromatu bei skoniu, o pačių bulvių skonis kažkur paskęsta ir susilieja. Galite būti ramūs – šis pyragas nė iš tolo neprimena bulvinių plokštainio. Kita vertus, jis šiek tiek skiriasi nuo mums įprastų minkštų ir purių pyragų savo tekstūra: yra tvirtesnis, sunkesnis.
Ingredientai
Bulvės:
250.00 g (trintos, virtos)
Citrinos:
3.00 vnt. (3 citrinų tarkuotos žievelės ir 1 citrinos sultys - tešlai; 1 citrinos sultys - glaistui)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20 cm skersmens apvalų kepimo indą.
- Minkštą sviestą ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite masę iki vientisos konsistencijos.
- Sudėkite išvirtas, atvėsintas ir iki visiškai vientisos masės sutrintas bulves, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išmaišykite.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir smulkintus migdolus. Suberkite į kiaušinių plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Pyragą atvėsinkite.
- Kol pyragas vėsta, pasiruoškite sirupą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltelinį cukrų ir citrinos sultis. Paruoštu glaistu aptepkite atvėsusį pyragą.
Skanaus!
Suskleisti
Pyragą kepė, ragavo ir aprašė Asta Černė