Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 4d. 16:00

Nidos receptas: brandintas kalėdinis pyragas – ir šventiniam stalui, ir dovanoms

Nida Degutienė ir jos keptas brandintas kalėdinis pyragas
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos keptas brandintas kalėdinis pyragas

Gruodžio pradžia – pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės keletą savaičių, iki pat švenčių... Kad ir kaip knietės atsignybti gabalėlį, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiais), kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis paslėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes kartkartėmis dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo.

Brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmąkart jo ragavau, kai dukros studijų draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai tas, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, toks keksas – puiki Kalėdinė dovana, kurią galima paruošti gerokai iš anksto.

Keksą galite kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite per 40 minučių, o štai dideliam gali prireikti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, kada ištrauksite iš kepinio jį sausą.

Brandinimui geriausia tiks maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiu būdu nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti), nes keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nesibaiminkite, jog per mėnesį keksas gali sugesti, supelyti ar tapti netinkamu valyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus, o šis ingredientas yra puikus konservantas.

Brandintas Kalėdų pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais

Ingredientai:

  • 3/4 stiklinės (125 g) džiovintų spanguolių;
  • 3/4 stiklinės (110 g) juodųjų razinų;
  • 1/2 stiklinės (80 g) auksinių razinų;
  • 3/4 stiklinės(150 g) susmulkintų džiovintų figų;
  • 1/2 stiklinės (50 g) pasmulkintų migdolų;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) romo arba brendžio (ir dar apie 100 ml laistymui);
  • 150 g minkšto sviesto;
  • 3/4 stiklinės (135 g) rudojo cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 ir 1/4 stiklinės (185 g) miltų;
  • 1/4 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio meduoliams;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) pieno.

Gaminimas:

1. Sudėkite visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilkite romu arba brendžiu ir palikite 2–3 dienom pabrinkti. Jei neturite laiko brandinti džiovintų vaisių, sudėkite juos į nedidelį puodą, užpilkite romu arba brendžiu ir pavirkite apie 5–7 minutes, kol vaisiai išbirnks, visas alkoholis bus susigėręs. Nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 140C. Į elektrinio plaktuvo indą sudėkite minkštą sviestą ir cukrų, viską gerai išsukite (apie 6–8 min.), kol gausite labai šviesią kreminę masę. Įmuškite po vieną kiaušinį ir toliau plakite.

3. Kitame dideliame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberkite riešutus. Galiausiai sudėkite visus išbrinkintus vaisius ir sumaišykite, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase.

4. Tešlą sukrėskite į gerai riebalais išteptą atskirų keksų (250 ml talpos) arba į tradicinę kekso ar torto formą. Maži keksai keps apie 35–40 min, didelis pyragas keps apie 1,5 val ir daugiau – ar iškepęs, reikia tikrinti mediniu pagaliuku – ištraukus jis nebeturi būti aplipęs tešla.

5. Išimkite iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite. Pašlakstykite kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikykite uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio.

Aš dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Brandintas kalėdinis pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Brandintas kalėdinis pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Čiužinių karalius Arvydas Padvaiskas valstybinę instituciją kaltina reketu

Vaikai ir jaunuoliai gatvėje: pagalba ateina

Aktualu

Prie kalėdinės mugės vietos Strasbūre aidėjo šūviai: daugėja aukų, užpuolikas sužeistas

Vardai

Simonai Milinytei suėjo 23-eji: „Gimtadienį ir Kalėdas su šeima švęsiu tik sausį“

24sek

Emocijų nesuvaldęs ir techninę gavęs J.Valančiūnas šaukė ant varžovo

Sportas

Užtikrintas Danas Rapšys: į finalą – trečiu rezultatu

Aktualu

Th.May absurdo teatras Vestminsterio rūmuose

Aktualu

Lietuvė išpuolio vietoje Strasbūre: „Supratau tik, kad bėgame nuo kažkokio vyro“

„Ginčas“: kaip vertinti V.Šeškaus isteriją dėl teisėjų?

Aktualu

Orai.lt: šlapdriba maišysis su sniegu

24sek

Europos taurė: D.Dulkio karjeros pasirodymas ir M.Kalniečio klubo nesėkmė

Verslas

J.Mundeikis: panaikinę „gyvulių ūkį” ir turėdami turto mokestį, rastume papildomus 2 mlrd. eurų

N-18 Aktualu

Lietuvės žinutė mamai prieš kraupų nužudymą Anglijoje: dukra prašė jos neieškoti

Interviu Aktualu

T.Berezovecas: „Rusijos žvalgyboje gali dirbti idiotai, bet jie vis tiek sugeba žudyti“

24sek

NBA naktis: pratęstas „Suns“ krachas ir universaliųjų „raketų“ triumfas

Aktualu

Kručinskų šeima nusprendė neįsileisti specialistų į savo namus: „Norisi eiti į šviesą“

Vardai

4 vaikų mama Sophie Guidolin leidžia sau šokoladą ir mėsainius: tobulą figūrą išlaiko vienas triukas

24sek

Nemaloni žinia iš Kinijos – Donatas Motiejūnas patyrė traumą

Vardai

Kalėdų grojaraštis be „Baby, It's Cold Outside“? Tik dabar į dainos tekstą įsiklausę žmonės nustėro

24sek

Dramatiška „Ryto“ pergalė Turine – kroato karjeros šou ir kvaila D.Suttono pražanga

Naujienos

Aktualu

Mama ieško sūnaus, sesuo – brolio: jaunas vyras dingo, išėjęs iš namų Glitiškių kaime

Sportas

Sprendimas priimtas: Edgaras Jankauskas atleistas iš rinktinės trenerio pareigų

Aktualu

Lengvo girtumo ir menkos avarijos kaina – tūkstantinė bauda ir keleri metai be teisių

Mokslas.IT

„Telia“ prisiminė, kad turi nebeaktyvių klientų, todėl kai kuriuos „apdovanojo“ sąskaitomis

Maistas

Originalus pasiūlymas šventėms: sultinga tešloje kepta kalakuto krūtinėlė

Aktualu

Prieš savivaldos rinkimus – kritika oponentams valdiškais pranešimais spaudai

Aktualu

Į priekį stumiasi VGTU ir MRU reorganizacija

Vardai

J.Statkevičiaus modelių išpažintys: apie kritimą ant podiumo ir šlapią suknelę, kurią teko vilktis

Aktualu

Jau aišku, kokių tikėtis Kalėdų: ką sako klimatologai ir liaudies išmintis

Aktualu

Konservatorių peštynės Seime baigėsi gausiu pritarimu JT migracijos susitarimui

Aktualu

Susipykęs su jį stebinčia kamera, vyras prie Alytaus nakvynės namų pavogė dviratį

Aktualu

Lietuvoje – 6 tūkst. pedagogų perteklius, sako atleidžiama J.Petrauskienė

Gyvenimas

Žvynelinė – liga, dėl kurios žmonės pasijunta atstumti net namuose

Vardai

J.Baltrukonytė ir A.Kriščiūnas su dukra apsigyveno Kanarų salose: „Esame nuotykių emigrantai“

Sportas

Kodėl į arenas negalima įsinešti maisto ir gėrimų?

Sportas

Dėl nesiliaujančių protestų nukeltos PSG rungtynės

Aktualu

Paryčiais Vilniaus senamiestyje vyras spyrė į moters nugarą: jo ieško policija

Verslas

Opozicija prieštaringai „plakė“ ministrą: per mažai išleidžia ir per mažai taupo

Verslas

Valdžia linksta branginti degtinę, surinktas pajamas skirs gydytojams rezidentams

Pasaulis kišenėje

Pasaka ar kalėjimas? „The World“ yra visiškai kitoks kruizinis laivas nei kiti

Vardai

Ypatingos

03:17
07:15

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką