Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugpjūčio 27d. 13:00

Nidos receptas: brokolių kepsneliai

Nida Degutienė ir jos kepti brokolių kepsneliai
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos kepti brokolių kepsneliai

Daugeliui skaisčiai žalios spalvos maistas akimirksniu sužadina apetitą. Dabar itin madinga kepti žalios spalvos biskvitus, prie mėsiškų patiekalų patiekti žalios spalvos košes ir kitokius garnyrus. Tokie žali valgiai sukuria įspūdį, tarsi juose padvigubintas vitaminų ir įvairiausių naudingų medžiagų kiekis.

Kai namuose gaminate žirnelių ar brokolių garnyrą, šiukštu nekaitinkite daržovių pernelyg ilgai ir neleiskite skaisčiam jų žalumui virsti murzinu pilkumu! Verčiau nuplikykite šias daržoves verdančiu vandeniu ir iškart murktelkit į dubenį ledinio vandens, kad jos nustotų virę ir „užkonservuotų“ savo skaisčiai žalią spalvą. Po tokio temperatūrinio šoko brokolius galite dar kelias minutes pavirti, kad jie būtų ne tik gražūs, bet ir minkšti.

Tačiau žali gali būti ne tik garnyrai, o ir patys pagrindiniai patiekalai – vegetariški „kepsneliai“, kurių pagrindinis ingredientas yra brokoliai. Visiškai nereikia jaudintis dėl brokolių spalvos, mat patamsėti jie niekaip nespės dėl to, kad vargiai spės ir iškepti. Tačiau jei jus neramina mintis, kad brokolius šiuose kepsneliuose valgysite beveik žalius ir labai traškius, galite juos trumpai apvirti (tik saugokite jų žalią spalvą!!)

Recepte naudojama harisa – Šiaurės Afrikos regione labai populiari čili pipirų pasta, pagardinta tipiniais arabiškais prieskoniais. Žinau, kad komentaruose klausinėsit, kur tos harisos nusipirkti. Tai atsakau iškart: ieškokite harisos egzotiškų pagardų skyriuose didesnėse parduotuvėse ir ja gardinkite ne tik šį, bet įvairiausius kitus mėsiškus patiekalus.

Tačiau jei harisos neturite ar nenorite jos ieškoti, gardinkite kepsnelius kitokiais prieskoniais: kariu, saldžia paprika arba tais, kokius mėgstate.

Žali brokolių kepsneliai

Ingredientai (8 kepsneliams):

  • 2 pundeliai jaunų brokolių – apie 400g (geriausia broccilini – jie smulkesni ir ant ilgų stiebelių);
  • 1/4 stiklinės chia (ispaninio šalavijo) sėklų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 šaukšteliai harisa pastos;
  • 2/3 stiklinės (50 g) sutarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 stiklinė kalendrų, labai smulkiai sukapotų (ir lapelių, ir kotelių);
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • aliejaus, kepimui.

Gaminimas:

1. 1 pundelį brokolių supjaustykite išilgai kotelio, kad gautumėte plonas plokščias brokolių juosteles. Patrumpinkite kotelius tiek, kad brokoliai būtų maždaug būsimų kepsnelių dydžio. Šiuos atidėkite į šalį, o likusius brokolius labai smulkiai supjaustykite.

2. Dubenyje suplakite kiaušinius, suberkite chia sėklas, sudėkite harisą, sūrį, kalendras, susmulkintus brokolius, pagrdinkite druska ir pipirais, ir viską išmaišę palikite apie 20 minučių pabrinkti.

3. Įkaitinkite šlakelį aliejaus keptuvėje. Šaukštu formuokite kepsnelius, ir ant kiekvieno kepsnelio dėkite po šakelę brokolio, nupjauta puse į viršų, švelniai įspausdami šakelę į kepsnelių masę. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2-3 minutes arba kol gražiai apskrus, tada apverskite kita puse ir toliau kepkite apie 2-3 minutes arba kol tešla apskrus ir brokoliai šiek tiek suminkštės (jei reikia, įpilkite dar aliejaus).

4. Patiekdami pabarstykite druska ir pipirais, patiekite su žalumynais.

Nidos Degutienės nuotr. /Brokolių kepsneliai
Nidos Degutienės nuotr. /Brokolių kepsneliai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Praktiški patarimai

Skanumėlis

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką