Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugpjūčio 22d. 14:00

Nidos receptas: brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais

Nida Degutienė ir jos ruoštas užkandis
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos ruoštas užkandis

Patys įvairiausi „dipai“ (arba padažai, arba mirkalai) – bene mėgstamiausias vakarėlių patiekalas. Padėjai dubenį tirštos masės, patiekei duonos lazdelių arba šviežių daržovių šalia, ir visi nevaržomi mirko kiekvienas savo gabalėlį!

Šiandien paversti „dipu“ atėjo eilė brokoliams. Labai vertinu šias daržoves ir mėgstu turėti jų po ranka, kai reikia greito garnyro prie mėsiškų ar žuvies patiekalų. Tačiau visiems pasitaiko, kad užgriuvęs vienos ar kitos daržovės derlius per greitą laiką „suvartoja“ ir fantaziją, ką naujo ir skanaus iš tų daržovių galima pagaminti.

Tai štai jums dar vienas būdas, kaip suvartoti brokolius. Šio „dipo“ spalva nepakartojama – skaisčiai žalia. Jis patiekiamas šiltas, skirtingai nei kiti mirkalai. Jis tinka kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą, taip pat – kaip garnyras.

O su skaisčiai žalia brokolių mase tiesiog tobulai derės traškus lavašas, kurį galima kepti kepsninėje ant specialaus picos akmens, tačiau ne prasčiau lavašai iškeps ir jūsų orkaitėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai
Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai

Šiltas brokolių ir anakardžių „dipas“ su čiobrelių lavašais

Ingredientai:

brokolių „dip’ui“:

  • 1/2 stiklinės (75 g) anakardžių riešutų;
  • 600 g brokolių, padalytų gabalėliais;
  • 4 sūdyti ančiuviai;
  • 1/2 stiklinės (15 g) tarkuoto kietojo sūrio;
  • 2 stiklinės (40 g) jaunų špinatų lapų;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių.

čiobrelių lavašams:

  • 1 šaukštelis sausų mielių (arba 20 g šviežių);
  • 1/2 stiklinės (125 ml) drungno vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 2 stiklinės (320 g) kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkios druskos;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus ir dar šiek tiek patepimui;
  • pundelis šviežių čiobrelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia užminkykite lavašų tešlą: mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų ir palikite šiltoje vietoje uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad suputotų. Per tą laiką į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą persijokite miltus, įberkite druską, sumaišykite ir viduryje padarykite duobelę. Į duobelę supilkite mielių mišinį ir aliejų ir užminkykite elastingą tešlą.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite jį aliejumi, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite apie 20 minučių, kad truputį pakiltų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Jei lavašus kepsite grilyje, įkaitinkite iki 200°C, įdėkite konvektorių bei picai kepti skirtą akmenį. Palikite apie 10 minučių, kad akmuo įkaistų.

4. Lavašų tešlą padalykite į 8 dalis. Kiekvieną iškočiokite į ploną pailgą paplotėlį, maždaug 1 mm storio. Uždėkite po kelias šakeles čiobrelių ir kočiodami įspauskite čiobrelio šakeles į lavašus. Kiekvieną patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite ant kepimo skardų (arba picos akmens grilyje). Kepkite apie 10–12 minučių, arba kol lavašai gražiai pagels ir taps traškūs.

Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai
Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai

5. Kol lavašai kepa, paruoškite šiltą „dipą“: anakardžių riešutus suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pabrinkti 10 minučių. Dideliame puode verdančiame vandenyje apie 2 minutes apvirkite brokolius, tada juos perliekite lediniu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos.

6. Į smulkintuvą sudėkite virtus brokolius, išmirkusius ir nusausintus anakardžių riešutus, ančiuvius, tarkuotą kietąjį sūrį, špinatus, aliejų, citrinos žievelę ir sultis. Viską susmulkinkite iki visiškai vientisos masės, tada iškrėskite į puodą ir keletą minučių pašildykite prieš patiekdami su lavašais.

Nidos Degutienės nuotr. /Brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais
Nidos Degutienės nuotr. /Brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Streikuojantys Klaipėdos mokytojai išeis į gatves: „Tai gaisras, kurį gesinti reikia tuoj pat“

Vardai

15min studijoje – iš ekstremalios kelionės grįžę L.Pobedonoscevas ir A.Bružas

Aktualu

Justinas Mickus: Tikra Europos armija? Verčiau pakalbėkime apie tikrąją PESCO naudą

Vardai

Eimunto Nekrošiaus netektis: „Mirė visa lietuviška teatro epocha. Kurti toliau bus labai sunku“

Verslas

Seimas pritarė naujovėms: individualiai veiklai – mažesni mokesčiai, o „Sodrai“ – įrankis prieš sukčius

Kultūra

Mirė režisierius Eimuntas Nekrošius: artimųjų pageidavimu laidotuvės bus privačios

15min iš Belgrado Sportas

Serbų mačas su lietuviais Belgrade – vertas milijono

Verslas

Architektai sukritikavo Kauno Nemuno pakrantėje planuojamą projektą

Aktualu

Dailininkės A.Každailytės artimieji neiškovojo žiauresnės bausmės jos žudikui

Sportas

Kilnus lietuvaitės poelgis kainavo medalį: „Paprašė ir sutikau“

Gyvenimas

15min studijoje – pokalbis su neurologe apie migrenos simptomus ir pasekmes

Maistas

Nidos receptas: prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“

Vardai

R.Mačiulytės skriaudėjo nepasigailėjo ir apeliacinis teismas: nelaisvės terminas prailgintas

Aktualu

50 metų vienoje įmonėje išdirbęs ir net paminklą jai pastatęs kaunietis: „Niekad neėmiau biuletenio“

Mokslas.IT

Kai kur sutriko „Facebook“ veikla

Gazas

Dakaras – lenktynės, kurias pasmerkė net Vatikanas

Verslas

15min savininkė skelbs naujo vadovo atranką – S.Nuutmannas kyla karjeros laiptais

Aktualu

Prezidentūra ragina ieškoti kitų variantų šalies vadovams skraidinti

Aktualu

Buvęs Kauno vicemeras K.Krikščiūnas lieka pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo

24sek

„Lietkabelio“ varžovų gretose – M.Popovičius ir buvęs J.Valančiūno komandos draugas

Naujienos

Aktualu

Streikuojantys Klaipėdos mokytojai išeis į gatves: „Tai gaisras, kurį gesinti reikia tuoj pat“

Vardai

15min studijoje – iš ekstremalios kelionės grįžę L.Pobedonoscevas ir A.Bružas

Aktualu

Justinas Mickus: Tikra Europos armija? Verčiau pakalbėkime apie tikrąją PESCO naudą

Vardai

Eimunto Nekrošiaus netektis: „Mirė visa lietuviška teatro epocha. Kurti toliau bus labai sunku“

Verslas

Seimas pritarė naujovėms: individualiai veiklai – mažesni mokesčiai, o „Sodrai“ – įrankis prieš sukčius

Kultūra

Mirė režisierius Eimuntas Nekrošius: artimųjų pageidavimu laidotuvės bus privačios

15min iš Belgrado Sportas

Serbų mačas su lietuviais Belgrade – vertas milijono

Mokslas.IT

Kai kur sutriko „Facebook“ veikla

Verslas

Architektai sukritikavo Kauno Nemuno pakrantėje planuojamą projektą

Aktualu

Dailininkės A.Každailytės artimieji neiškovojo žiauresnės bausmės jos žudikui

Sportas

Kilnus lietuvaitės poelgis kainavo medalį: „Paprašė ir sutikau“

Gyvenimas

15min studijoje – pokalbis su neurologe apie migrenos simptomus ir pasekmes

Aktualu

Visiškai girtas BMW vairuotojas Kaune sukėlė kraupią avariją

Vardai

R.Mačiulytės skriaudėjo nepasigailėjo ir apeliacinis teismas: nelaisvės terminas prailgintas

Aktualu

50 metų vienoje įmonėje išdirbęs ir net paminklą jai pastatęs kaunietis: „Niekad neėmiau biuletenio“

Gazas

Dakaras – lenktynės, kurias pasmerkė net Vatikanas

Verslas

15min savininkė skelbs naujo vadovo atranką – S.Nuutmannas kyla karjeros laiptais

Infografikas
Maistas

Nidos receptas: prancūziškas kalafiorų apkepas „gratin“

Aktualu

Prezidentūra ragina ieškoti kitų variantų šalies vadovams skraidinti

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką