Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: geltonųjų žirnelių karis

Bepigu vasarą planuoti bemėses vakarienes – daržovės pačios tik ir prašosi į puodus ir lėkštes! Tačiau žiemą salotų lėkšte kažin ar pavyktų pasisotinti, todėl reikia griebtis kažko šildančio, spalvingo ir aromatingo. Bene geriausi man tokiais atvejais – indiški kariai. Su mėsa ar daržovėmis, jie visuomet suteikia malonaus sotumo jausmą, o kartu nesijauti persivalgęs. 
Nida Degutienė ir jos virtas geltonųjų žirnelių karis
Nida Degutienė ir jos virtas geltonųjų žirnelių karis / Nidos Degutienės nuotr.

Kariai ypatingai skanūs būna žiemą. Ir net didžiausi skeptikai, įsitikinę, kad pasisotinti galima vien mėsiškais patiekalais, paprastai nustemba, kokios sočios gali būti indiškos bemėsės vakarienės.

Kadangi ankštinės kultūros turi itin daug baltymų, vegetarinėje virtuvėje žirniai ir pupelės labai dažnai tą mėsą ir pakeičia. Gaminant šį patiekalą, pravartu žirnius iš anksto užmerkti – labai sutrumpės gaminimo laikas!

Geltonųjų žirnelių karis su keptais baklažanais

Ingredientai (3-4 asm.):

  • 1 stiklinė gliaudytų geltonųjų žirnių (tiks puselės);
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus, plius dar šiek tiek baklažanams kepti;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino (cumin);
  • po 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės, kardamono ir, jei turite, – garam masala;
  • žiupsnelis čili pipirų (pagal skonį);
  • druskos;
  • 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse (labiausiai tiks smulkinti);
  • 1-2 nedideli baklažanai;
  • virtų ryžių ir šviežios kalendros, patiekimui.

Gaminimas:

1. Žirnius nuplaukite, tada išbrinkinkite keletą valandų (arba per naktį).

2. Supilkite išbrinkusius žirnius kartu su vandeniu, kuriame jie mirko, ir pasūdę išvirkite, kol taps minkšti, tačiau nesubirs visiškai. Išvirus neturėtų likti daug skysčio (ne daugiau nei 4-5 šaukštai), tad jei liko skysčio daugiau – jį nupilkite.

3. Baklažanus supjaustykite storomis riekelėmis ir pabarstykite šiek tiek rupios druskos. Palikite taip pastovėti apie 15-20 minučių, kol virsite karį.

4. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Tada suberkite visus prieskonius ir dar pakepinkite apie pusę minutės, kad pasklistų aromatas. Supilkite visą konservuotų pomidorų turinį (kartu su skysčiu), įberkite druskos ir pakepinkite maišydami apie 5 minutes. Pabaigoje suverskite į šį puodą virtus žinelius su visu skysčiu, kuriame jie virė, ir dar patroškinkite apie 3 minutes.

5. Baklažanus nuplaukite šaltu vandeniu ir gerai nusauskinkite (gerai išspausdami susidariusį skystį, suspaudžiant baklažanų riekeles tarp dviejų lakštų virtuvinio popieriaus).

6. Įkaitinkite keptuvę (geriausia, jei turite grilinę keptuvę), švelniai pašlakstykite aliejumi ir kepkite baklažanų riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus, suminkštės. Pabaigoje galite šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais.

7. Patiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis kalendromis.

Nidos Degutienės nuotr. /Geltonųjų žirnelių karis
Nidos Degutienės nuotr. /Geltonųjų žirnelių karis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius