-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nidos receptas: graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta

Kažin ar cukinijų patiekalų kam nors gali pasirodyti per daug! Bent jau mes šeimoje valgom jas kiekvieną rudenį pilnomis burnomis, bet taip ir neprisivalgom pakankamai... Cukinijos yra ta universalioji daržovė, tinkama beveik bet kam: nuo sriubų iki desertų!
Nida Degutienė ir jos keptas graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta
Nida Degutienė ir jos keptas graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta / Nidos Degutienės nuotr.

Jei jūsų daržo lysvėje ar nusipirktų daržovių dėžėje spokso į jus kokia gražuolė cukinija, nė nedelsdami imkitės šio apkepo kepimo. Visi ingredientai jame ypatingi, jie užima aukščiausias pozicijas mano mėgstamiausių sąraše! Jei pasirodys kiek nedrąsu gana stambiai supjaustyti cukinijas, tegul nesudreba jūsų ranka – pažadu, kad rezultatas pranoks lūkesčius, mat anksčiau į orkaitę pašautos cukinijos puikiausiai suminkštės ir tik tada panirs į kiaušinių ir jogurto bei sūrių mišinį.

Šis apkepas gana sotus, jis puikiai tiks vėlyviems pusryčiams savaitgalį arba lengvesnei nemėsiškai vakarienei. O jei liks gabalėlis neįveikto, rytojaus dieną patys sau padėkosite, įsidėję jį į pietų dėžutę!

Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta
Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta

Graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta

Ingredientai:

  • 1 kg cukinijų (rinkitės jaunesnes, minkštesne odele);
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 šalotonis svogūnas, didesnis, susmulkintas;
  • 5 kiaušiniai, lengvai suplakti;
  • 150 g graikiško jogurto;
  • 35 g kukurūzų kruopų, skirtų polentai (rinkitės vidutinio stambumo);
  • 135 g feta sūrio, patrupinto;
  • 50 g kietojo sūrio, sutarkuoto (tiks pecorino, parmigiano arba Džiugas);
  • petražolių arba krapų, susmulkintų;
  • 3 skiltelės česnako, sutrintos presu arba sutarkuotos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.

2. Cukinijas perpjaukite išilgai pusiau (jei cukinijos labai storos, perpjaukite išilgai į 4 dalis ir pašalinkite sėklas, taip pat ir odelę, jei ji kieta. Jaunų cukinijų odelės lupti nereikia). Supjaustykite cukinijas gana storomis, 2 cm pločio juostelėmis. Suberkite taip supjaustytas cukinijas ant didelės kepimo skardos (kad jos gultų vienu sluoksniu, o ne viena ant kitos). Pašlakstykite 2 šaukštais aliejaus, gana dosniai pabarstykite druska ir pipirais, sumaišykite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų aliejumi ir pašaukite kepti į orkaitę 10 min.

3. Išimkite skardą su cukinijomis iš orkaitėmis, pabarstykite susmulkintais svogūnais, pašlakstykite svogūnus dar vienu šaukštu aliejaus ir pašaukite vėl atgal į orkaitę. Kepkite apie 15 minučių (per tiek laiko cukinijos turėtų tapti visiškai minkštos).

4. Kol daržovės kepa, pasiruoškite užpilą: dubenyje sumaišykite kiaušinius, jogurtą, polentą, fetą, kietąjį sūrį, žalumynus, česnakus, įberkite druskos ir pipirų. Pasiruoškite indą apkepui kepti (apie 27x20x5 cm, arba maždaug 1 litro talpos). Tiks ir stiklinis, ir ketaus, ir keramikinis.

5. Išimkite skardą su cukinijomis. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 °C. Sudėkite apkepintas cukinijas kartu su svogūnais ir skysčiu, jei jo liko skardoje, į apkepo indą, ant viršaus supilkite paruoštą įdarą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite dar 15–20 minučių, arba kol viršus gražiai paruduos.

6. Patiekite karštą arba kambario temperatūros, su salotomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta
Nidos Degutienės nuotr. /Graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius