Dabar populiaru
Publikuota: 2020 liepos 28d. 16:00

Nidos receptas: grilyje kepta lašiša su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu

Nida Degutienė ir jos grilyje kepta žuvis
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos grilyje kepta žuvis

Daugelis (visai pelnytai!) mane sieja su Artimųjų Rytų virtuve. Kai pasikviečiu svečių, jie dažniausiai tikisi, kad vaišinsiu kažkuo, kas jiems primins keliones po Izraelį ar arabiškus kraštus. Kai kalbuosi su žurnalistais kulinarinėmis temomis, visuomet pusė klausimų būna apie Izraelio virtuvę ir apie būtent tą mano gyvenimo etapą, kuriame, taip, iš tikrųjų ir atradau savo aistrą maisto gaminimui.

Bet turiu prisipažinti, kad būtent Artimųjų Rytų patiekalai mūsų namuose gaminami ne taip jau ir dažnai! Gal dėl to, kad yra tiek daug regionų, kurių skonius norisi išragauti, yra tiek daug aplankytų pasaulio kraštų, kuriuose valgytus patiekalus norisi atkartoti savo virtuvėje, kad Artimieji Rytai tiesiog paskęsta toje skonių jūroje. Bet gal ir gerai, nes kaskart pagaminusi kažką, kas persismelkia žydiškos ar arabiškos virtuvės aromatais, mano širdis tiesiog uždainuoja.

Vasarą Artimųjų Rytų aromatų man norisi labiausiai. Todėl bandau įvairius receptus, norėdama rasti idealią skonių harmoniją, tinkančią lietuviškam stalui. Vienas receptas pranoko visus mano lūkesčius: tai grilyje kepta lašiša su granatų sirupo glazūra ir graikiško jogurto pagardu bei greitai marinuotais raudonaisiais svogūnais. Šį patiekalą, esu tikra, su malonumu valgys net tas, kas įsitikinęs, kad žuvies apskritai nemėgsta.

Kepant orkaitėje dūmo kvapo nebus, bet vis tiek pažadu, kad paragavus bus sunku sustoti!

Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepta žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepta žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu

Aš grilyje kepiau ketą, tačiau šiam patiekalui tiks ir tradicinė lašiša. Žuvį kepiau ant medinės lentelės (ją prieš dedant ant grotelių reikia bent valandą pamirkyti šaltame vandenyje, tada porai minučių uždėti ant griliaus grotelių ir tik tada kloti žuvį kepimui). Jei jūs medinių lentelių neturite, gal turite picos akmenį? Jis taip pat pasitarnaus kaip pagrindas kepti glazūra padengtą žuvį, tik nepamirškite ant picos akmens pakloti pergamentinio popieriaus lakštą (antraip ištepliosite akmenį nepataisomai). Neturite ir picos akmens? Tuomet tiks bet koks karščio nebijantis metalinis padėkliukas ar ketaus keptuvė (plancha).

O jei neturite grilio, bet visvien norite šį receptą išbandyti – gaminkite orkaitėje, įkaitintoje iki 230 °C, laipsnių temperatūros. Dūmo kvapo nebus, bet vis tiek pažadu, kad paragavus bus sunku sustoti!

Su šiuo patiekalu ir aš pagaliau bent kruopele pateisinsiu lūkesčius tų, kurie iš manęs tikisi Artimųjų Rytų virtuvės receptų!

Grilyje kepta lašiša su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu

Ingredientai (2–3 asm.)

  • 2 lašišos filė (aš kepiau abi kuprės filė).

granatų sirupo glazūrai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3 česnako skiltelės, sutrintos;
  • 1,5 valg. šaukšt. granatų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • 0,75 arbat. šaukšt. druskos.

trumpai marinuotiems svogūnams:

  • 0,3 stiklinės acto (geriausia – obuolių sidro acto);
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 raudonasis svogūnas, supjaustytas plonais žiedeliais.

jogurtiniam padažui:

  • 0,5 stiklinės graikiško jogurto;
  • 0,25 stiklinės majonezo;
  • 0,5 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1,5 valg. šaukšt. kaparėlių, susmulkintų, plius dar šiek tiek papuošti;
  • 1,5 valg. šaukšt. krapų, susmulkintų, plius dar šiek tiek papuošti;
  • 1,5 valg. šaukšt. mėtų lapelių, susmulkintų;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepta žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepta žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu

Gaminimas:

1. Jei kepsite ant medinių lentelių, jas likus iki kepimo valandai užmerkite šaltame vandenyje. Įkurkite grilį iki 230 °C, laipsnių temperatūros (be konvektoriaus).

Nidos Degutienės nuotr. /Medinė lentelė kepimui grilyje
Nidos Degutienės nuotr. /Medinė lentelė kepimui grilyje

2. Paruoškite marinuotus svogūnus: mažame dubenėlyje sumaišykite actą ir cukrų, kai cukrus ištirps, sudėkite svogūnus ir padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

3. Sumaišykite visus jogurto padažo ingredientus.

4. Visus glazūrai skirtus ingredientus sumaišykite mažame indelyje.

5. Griliui įkaitus, ant grotelių dėkite vandenyje išmirkytą medinę lentelę. Po dviejų minučių ją apverskite ir klokite lašišos (ar kuprės) filė. Gausiai ištepkite paruoštos glazūros (sunaudosite pusę kiekio). Uždarykite grilio dangtį ir kepkite žuvį apie 8 minutes*.

Nidos Degutienės nuotr. /Glazūra tepama žuvis
Nidos Degutienės nuotr. /Glazūra tepama žuvis

6. Plačia mentele nuimkite žuvies filė nuo medinės lentelės, perkelkite ant serviravimo lentos (ar lėkštės), ir ant tos pačios lentelės klokite kitą žuvies filė (galite kepti iškart ant dviejų lentelių). Patiekite žuvį šiltą (skani ir atvėsusi), su marinuotais svogūnais ir su jogurtiniu padažu.

Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepta žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepta žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu

Pastaba: žuvies kepimo laiką nustatykite pagal jos dydį (svorį). Kuo didesnė, tuo kepti reikės ilgiau. Pavyzdžiui, 1,5 kg filė iškeps per maždaug 12–15 min.

Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepama žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepama žuvis su granatų sirupo glazūra ir jogurtiniu padažu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiškai su „Norfa“

30 geriausių restoranų

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką