Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 27d. 13:00

Nidos receptas: idealus kepinys Velykoms – Krokuvos varškės pyragas

Nida Degutienė ir jos keptas Krokuvos varškės pyragas
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos keptas Krokuvos varškės pyragas

Kalbant apie Velykų desertus, mano pirmas pasirinkimas visuomet būna saldus varškės pyragas. Tačiau, kad ir kiek ieškočiau, dar neradau tobulesnio recepto už šį tradicinį Lenkijos virtuvės kepinį – Krokuvos varškės pyragą. Storas riebios, kokybiškos varškės, pagardintos džiovintais vaisiais, sluoksnis kepamas ant trapaus tešlos pagrindo, o skiriamasis šio pyrago bruožas – kvadratiniais langeliais supintos tešlos juostelės kepinio viršuje, kurios pabaigoje patepamos saldžiarūgščiu citrininiu glajumi.

Keliaudami per Lenkiją vargu, ar surasite tradicinę kepyklą, kurioje negalėtumėte paragauti šio aromatingo varškės pyrago. Jo receptas visuomet įtraukiamas į tradicinių lenkiškų patiekalų kulinarines knygas, ir tai kepinys, kuriuo mūsų kaimynai bene labiausiai didžiuojasi.

Ir nors varškės pyragais lenkai vaišinasi kiaurus metus, populiariausi jie būna Velykiniu laikotarpiu. Nieko nuostabaus, mat pyragui iškepti prireiks nemažai kiaušinių!

Ingredientai:

trapiai tešlai:

  • 350 g miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 170 g sviesto (šalto);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 kiaušinių tryniai.

varškės masei:

  • 1 kg riebios varškės;
  • 125 g sviesto;
  • 1,5 stiklinės cukraus pudros;
  • 8 kiaušinių tryniai;
  • 5 kiaušinių baltymai;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė;
  • 50 g (3 šaukštai) krakmolo;
  • 1/3 stiklinės razinų;
  • 4 šaukštai cukatų*.

citrinianiam glajui:

  • 1/2 citrinos sultys;
  • apie 2/3-1 stiklinė cukraus pudros.
Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas

Trapios tešlos gaminimas:

1. Dideliame virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite gabaliukai supjaustytą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį (jei nesulimpa, įpilkite 1-2 šaukštus ledinio vandens).

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, apgaubkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą valandai arba ilgiau.

Varškės masės gaminimas:

1. Varškę kartu su sviestu permalkite mėsmale tris kartus, arba sudėkite varškę ir minkštą sviestą į virtuvinio kombaino indą ir gerai viską sukapokite, kad gautųsi vientisa masė.

2. Pusę kiaušinio trynių suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol gausis balsva puri masė. Tada plakdami dėkite pakaitomis po vieną trynį ir vieną šaukštą cukraus pudros, kol sudėsite visus ingredientus ir kiaušinių plakinys bus labai purus.

3. Dalimis į trynių masę dėkite varškės masę, kiekvienąkart labai gerai išsukant. Pabaigoje suberkite apelsino žieveles, krakmolą, ir dar kartą viską labai gerai sumaišykite.

4. Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas razinas ir cukatus.

5. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.

Pyrago kepimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Stačiakampę kepimo formą patepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.

2. 2/3 tešlos iškočiokite ir ja išklokite visą kepimo skardos apačią. Subadykite šakute.

3. Ant tešlos supilkite varškės masę ir gerai išlyginkite paviršių.

4. Iš likusios tešlos suformuokite ilgas virveles ir jas sudėliokite įstrižai per visą varškės plotą, papuošdami pyrago viršų.

5. Kepkite 55 minutes, kol pyragas gražiai paruduos. Atvėsinkite.

Pyragą galite iškepti likus kelioms dienoms iki jo patiekimo, laikykite vėsioje vietoje (nebūtinai šaldytuve).

Citrininis glajus

1. Užvirinkite citrinos sultis ir dalimis įmaišykite cukraus pudrą, kol gausis tiršta masė. Atvėsinkite ir padenkite visą atšalusio pyrago paviršių.

2. Vietoj cukraus glajaus galite pyragą tiesiog pabarstyti cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas

*Cukatus galite pasigaminti patys

1. Labai plonai nulupkite 6 apelsinų žieveles (prieš tai kruopščiai nušveitę apelsinus šepetėliu). Stenkitės, kad kuo mažiau liktų baltos masės, kuri suteiks cukatams kartumo.

2. Supjaustykite žieveles labai mažais kvadratėliais ir suberkite į puodą storu dugnu arba keptuvę.

3. Užpilkite 1,5 stiklinės cukraus ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps ir jame ims virti žievelės. Virkite pamaišydami laiks nuo laiko apie 20-30 min., kol žievelės susicukruos ir bus sausos.

4. Atšaldykite ir suberkite cukatus į sandariai užsidarantį indą ir laikykite šaldytuve. Prieš vartojimą, kad suminkštėtų, perliekite verdančiu vandeniu.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Lietuvos šventieji ir palaimintieji: turime ne tik šv. Kazimierą

Aktualu

Orai.lt: bus drėgna ir žvarbu

Popiežiaus vizitas Aktualu

Antroji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje – Kaune

Popiežiaus vizitas Aktualu

Diakonas D.Chmieliauskas: popiežius Pranciškus atsigavo bendraudamas su paprastais žmonėmis

Aktualu

Žemaitė iš Plungės savo laimę rado didžiausiame Europos uoste

Susitikimų su popiežiumi vietos ir programa

Aktualu

Panevėžio kelių policijos pareigūnai nutraukė girto vairuotojo kelionę

Sportas

Diržų kolekcija lieka Londone: prakirsta nosimi A.Joshua sudorojo rusą A.Povetkiną

Aktualu

Vilnius kaip Gailestingumo miestas: pasaulis tai žino, tik patiems lietuviams reikia suvokti

Aktualu

Prie Panevėžio su BMW vertėsi „klevo lapas“ – nušlavė stotelę ir rėžėsi į medį

Aktualu

Pirmoji popiežiaus diena: penkios įsimintiniausios citatos

Vardai

Julia Roberts išnuomoja namą Malibu: pas žvaigždę gyventi galima už 10,5 tūkst. dolerių per mėnesį

Aktualu

Iš Lietuvos ir Vatikano diplomatinių santykių istorijos. Dovana popiežiui Pijui XI

Verslas

Penkis šimtukus gavęs abiturientas dabar minta korepetitoriaus duona ir apie emigraciją negalvoja

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Lietuvos jaunimui: negražus gyvenimas stovint prieš veidrodį

Gyvenimas

Garsus treneris R.Neverdauskas miestą iškeitė į kaimą, o kartingus – į alpakas

Vardai

Popiežiaus Pranciškaus sutiktuvėse – ir žinomi žmonės: „Negalėjome praleisti istorinio įvykio“

Aktualu

Sukčių laiškai „iš Nyderlandų“: Kauno įmonės reikalaujama sumokėti už KET pažeidimą

Aktualu

Popiežius ir vėl nustebino: netikėtai išėjo pasisveikinti su susirinkusiaisiais

Pasaulis kišenėje

Kroatijos pakrantės subtilybės: nuostabu, bet netikėkit, kad čia rojus žemėje

Naujienos

Aktualu

Lietuvos šventieji ir palaimintieji: turime ne tik šv. Kazimierą

Aktualu

Kaunas pasitinka popiežių: tūkstantinė minia į Santakos parką ėmė plūsti dar neprašvitus

Popiežiaus vizitas Aktualu

Vatikano ekspertas: popiežius Lietuvoje pratęsė Jono Pauliaus II politiką

Aktualu

Orai.lt: bus drėgna ir žvarbu

Aktualu

Žemaitė iš Plungės savo laimę rado didžiausiame Europos uoste

Susitikimų su popiežiumi vietos ir programa

Popiežiaus vizitas Aktualu

Antroji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje – Kaune

Popiežiaus vizitas Aktualu

Diakonas D.Chmieliauskas: popiežius Pranciškus atsigavo bendraudamas su paprastais žmonėmis

Aktualu

Panevėžio kelių policijos pareigūnai nutraukė girto vairuotojo kelionę

Sportas

Diržų kolekcija lieka Londone: prakirsta nosimi A.Joshua sudorojo rusą A.Povetkiną

Aktualu

Vilnius kaip Gailestingumo miestas: pasaulis tai žino, tik patiems lietuviams reikia suvokti

Aktualu

Pirmoji popiežiaus diena: penkios įsimintiniausios citatos

Vardai

Julia Roberts išnuomoja namą Malibu: pas žvaigždę gyventi galima už 10,5 tūkst. dolerių per mėnesį

Aktualu

Iš Lietuvos ir Vatikano diplomatinių santykių istorijos. Dovana popiežiui Pijui XI

Verslas

Penkis šimtukus gavęs abiturientas dabar minta korepetitoriaus duona ir apie emigraciją negalvoja

Gyvenimas

Garsus treneris R.Neverdauskas miestą iškeitė į kaimą, o kartingus – į alpakas

Vardai

Popiežiaus Pranciškaus sutiktuvėse – ir žinomi žmonės: „Negalėjome praleisti istorinio įvykio“

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Lietuvos jaunimui: negražus gyvenimas stovint prieš veidrodį

Aktualu

Prie Panevėžio su BMW vertėsi „klevo lapas“ – nušlavė stotelę ir rėžėsi į medį

Aktualu

Sukčių laiškai „iš Nyderlandų“: Kauno įmonės reikalaujama sumokėti už KET pažeidimą

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką