Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: itališkas makaronų patiekalas vos iš trijų ingredientų

Jei jūs esate tie, kurie alpėja nuo itališkos virtuvės, jūsų kulinariniame repertuare privalo atsirasti makaronų patiekalas „Cacio e Pepe“ (tariama „kačio e pepe“). Kitaip sakant, makaronai su sūriu ir pipirais. Skamba visiškai nesofistikuotai, tiesa? Taip ir yra. Bet nepradėkite džiaugtis labai iš anksto, nes paprasta viskas atrodys tik tol, kol skaitysite ingredientų sąrašą.
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Šis bene žinomiausias romėnų patiekalas yra tikrai vienas populiariausių Italijoje. Gal dėl savo paprastumo – jam reikia vos trijų ingredientų: makaronų (geriau ilgų), sūrio (idealu, jei naudosite pecorino, bet iš bėdos tiks ir parmigiano, nors italai sako, kad reikėtų sumaišyti 3 dalis pecorino ir 1 dalį parmigiano) bei pipirų (geriausia – „Tellicherry“, ir būtinų būtiniausiai – šviežiai grūstų).

Vieta, kurioje gresia suklupti, tai nustatyti tokias ingredientų proporcijas, kurios padažą padarytų kreminiu, bet nepaverstų kieto tąsaus sūrio gabalu... Ir tikrai nenusiminkite, jei iš pirmo karto jums nepasiseks. Mėginkite dar kartą.

Įkvėpimui galite peržiūrėti gausią „Youtube“ biblioteką su nuotaikingais videofilmukais, kaip šis patiekalas pasiseka mažiau ir daugiau patirties turintiems šefams.

Nidos Degutienės nuotr. /Makaronų patiekalas „Cacio e Pepe“
Nidos Degutienės nuotr. /Makaronų patiekalas „Cacio e Pepe“



Ingredientai (34 asm.):

  • 600 g spagečių (rinkitės storesnius);
  • 0,75–1 valg. šaukšt. šviežiai grūstų juodųjų pipirų (rinkitės „Tellycherry“), arba mažiau, pagal skonį;
  • 1 ir ¼ stiklinės (125 g) šviežiai tarkuoto pecorino sūrio;
  • 1/4 stiklinės (25 g) šviežiai sutarkuoto parmegiano sūrio.

Gaminimas:

1. Dideliame puode užvirkite daug vandens, įberkite druskos.

2. Sudėkite makaronus ir virkite dviem minutėm trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.

3. Kol makaronai verda, sugrūskite pipirus kuo stambiau, suberkite juos į sausą didelę keptuvę ir paskrudinkite apie minutę, kol pipirai paskleis aromatą (galite pipirus paskrudinti nemaltus ir sugrūsti juos jau paskrudinus, bet man paprasčiau sugrūsti ir tada skrudinti). Kai pipirai paskleis aromatą, samčiu pasemkite vandens iš puodo, kuriame verda makaronai, ir supilkite į keptuvę su pipirais. Leiskite burbuliuoti ir vandeniui virti bei garuoti apie 1 minutę, kol jo kiekis sumažės.

4. Tuo pat metu sutarkuotą sūrį suberkite į dubenėlį ir ant sūrio užpilkite apie pusę samčio vandens, kuriame verda makaronai. Šluotele sumaišykite viską, kad išeitų tyrelė.

5. Kai makaronai beveik išverda (lieka dar dvi minutės, pagal tai, kas parašyta ant pakuotės), išgriebkite ir sudėkite į keptuvę su kunkuliuojančiu vandeniu ir pipirais, tada supilkite sūrio mišinį ir dar apie pusę minutės ar minutę pakaitinkite nuolat maišydami, kad makaronai baigtų virti ir tolygiai pasidengtų sūrio kremu. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įpilkite dar vandens, kuriame virė makaronai.

6. Tiekite patiekalą pašildytose lėkštėse, pabarstykite dar trupučiu grūstų pipirų ir tarkuotu sūriu.

Nidos Degutienės nuotr. /Makaronų patiekalas „Cacio e Pepe“
Nidos Degutienės nuotr. /Makaronų patiekalas „Cacio e Pepe“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius