Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: jaukiai vakarienei – kalafiorų kotletai

Ar jums nenutinka kartais, kad visos kulinarinės mandrystės ima ir nusibosta? Kai visi įmantrūs kepiniai, mėsa ir žuvys tiesiog nevilioja? Ir kai norisi kažko jaukaus, paprasto ir skanaus? Aš tada mintimis grįžtu į vaikystę ir mėginu pajusti kokio nors anuomet mėgto patiekalo skonį.
Nida Degutienė ir jos gaminti kalafiorų kotletai
Nida Degutienė ir jos gaminti kalafiorų kotletai / Nidos Degutienės nuotr.

Kartais tai gali būti paprasčiausia grikių košė su sviestu. Kartais – daržovių sriuba su pirmosiomis šviežiomis morkytėmis, bulvėmis ir žirneliais tiesiai nuo krūmo. Kartais – lietiniai blyneliai su varške. O kartais tiesiog keptas kiaušinis su skaisčiai šviečiančiu it saulė tryniu lėkštės viduryje...

Bet jei namuose yra kalafiorų, man ramu, nes bet kada, kada tik panorėsiu, grįšiu į vaikystės skonių prisiminimus. Kalafioras visuomet buvo kažkas tokio jaukaus, vasariško, atostogiško, greito, kvapnaus ir niekuomet nenusibostančio.

Sriubose ar garnyruose, apvirtas ir apkeptas su džiūvėsiais svieste, kalafioras visuomet būdavo ta jauki ir geidžiama lengva vasariška vakarienė, po kurios dar turėjai energijos dūkti, nes saulė nė neketindavo leistis už horizonto…

Todėl šiandien į tų jaukių kalafiorinių vakarienių sąrašą įrašau dar ir šiuos kalafiorų kotletus. Jie skirti bemėsėms dienoms, kai norisi pailsėti po sunkesnio savaitgalio, o gal atvirkščiai – būtent tam sunkesniam ir pasiruošti, kad galima būtų su malonumu atlaikyti gurmanišką fiestą!

Kalafiorų kotletai

Ingredientai:

  • 1 kalafioro galva (apie 1 kg);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 valg. šaukšt. švelnios varškės;
  • 4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių plius dar šiek tiek apvoliojimui;
  • 1 česnako skiltelė, susmulkinta arba sutrinta presu;
  • 2 valg. šaukšt. kapotų žalumynų: petražolių, krapų;
  • druskos ir pipirų.
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Kalafiorą išvirkite gerai pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas. Atvėsinkite, nupjaukite tik pačius kiečiausius koto kraštelius (jei tokių apskritai yra), o likusį minkštą išvirusį kalafiorą sutrinkite, arba sumalkite, arba susmulkinkite iki vientisos masės elektriniu kombainu.

2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį. Įmaišykite varškę, sudėkite kalafioro masę, suberkite džiūvėsius, česnakus, žaumynus, įberkite druskos ir pipirų, ir gerai išmaišykite.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Mažame dubenėlyje pasiruoškite saujelę džiūvėsių. Šaukštu kabinkite kalafiorų masės ir dėkite į džiūvėsius. Pavoliokite masę džiūvėsiuose, kol ji visa aplips, tada rankomis formuokite rutuliukus, juos švelniai paplokite ir dėkite į įkaitusius riebalus. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

4. Patiekite su virtomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalafiorų kotletai
Nidos Degutienės nuotr. /Kalafiorų kotletai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius