Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų! Vasario mėnesį, kai švenčiame dar vieną Lietuvos gimtadienį, šventinė dvasia skverbiasi nuo virtuvės iki muzikos, nuo kino juostų iki socialinių akcijų. Man atrodo, jog tai puikus būdas pagalvoti ir apie savo šeimos istoriją. Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Vištienos kepenėlės – tai jau „šių laikų“ prabanga, nes vargu ar kaime mūsų seneliai turėdavo vienu metu vištienos kepenėlių tiek, kad užtektų visai šeimos vakarienei. O štai jautienos kepenys – jau visai kas kita! Šių ne tik užtekdavo sočiai prisivalgyti, bet dar ir likdavo.

Jautienos kepenys pačios turtingiausios naudingų medžiagų, taip reikalingų mūsų gerai savijautai.

Mano močiutė, o vėliau ir mama, jautienos kepenėles gamindavo vienu ir tuo pačiu būdu: jas pradžioje apkepindavo, o paskui patiekdavo su daug pakepintų svogūnų. Paprasta kaip dukart du, tačiau skanu kaip dukart dešimt (tiems, kas mėgsta kepenėles, savaime aišku!). Juolab kad jautienos kepenys pačios turtingiausios naudingų medžiagų, taip reikalingų mūsų gerai savijautai.

Šiandien, beje, nėra paprasta tų jautienos kepenėlių gauti! Kadangi kepenėles reikia suvartoti vos per tris dienas, patartina jas pirkti tik įsitikinus, jog mėsa šviežia. Jautienos kepenis reikia gerai išmirkyti piene, pasukose arba vandenyje su šlakeliu acto – taip ne tik pašalinsite galvijų kraują, bet ir paversite kepenėles minkštu delikatesu iš senovinės šeimos receptų knygos.

Nidos Degutienės nuotr. /Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais
Nidos Degutienės nuotr. /Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Ingredientai (2–3 asm.):

  • 500 g šviežių jautienos kepenų;
  • pieno, mirkymui;
  • miltų, apvolioti;
  • aliejaus, kepti;
  • 4–5 vidutinio dydžio svogūnai (naudojau raudonuosius);
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
  • 1/2 stiklinės baltojo vyno.

Gaminimas:

1. Kepenėles supjaustykite pailgais kepsneliais (galite ir dar mažesniais gabalėliais). Nupjaukite išorinę plėvę, pašalinkite visus kietesnius darinius ir gyslas. Pamirkykite taip paruoštas kepenėles šaltame vandenyje, kelis kartus pakeisdami vandenį. Tada nupilkite vandenį ir užpilkite kepenėles pienu. Palikite kurį laiką pastovėti, kad pasišalintų kuo daugiau kraujo (per tą laiką nulupkite ir supjaustykite svogūnus).

2. Nusausinkite kepenėles ir apvoliokite kiekvieną gabalėlį miltuose (aš naudojau viso grūdo speltų). Įkaitinkite didelėje gilioje keptuvėje aliejų ir kepinkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Druska nebarstykite! Iškepusias kepenėles dėkite į troškintuvą, rikiuodami jas ant dugno. Taip iškepkite visus kepenėlių gabalėlius.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 185 °C (režimas su ventiliatoriumi).

4. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kepenėlės, įpilkite dar šlakelį aliejaus, suberkite svogūnus ir kepinkite vis pamaišant, kol svogūnai taps minkšti ir skaidrūs. Baigiant kepti pabarstykite druska (druskos negailėkite, nes nesūdėte kepenėlių, tad svogūnai turi būti sūresni!), pipirais, o pačioje pabaigoje supilkite balzamiko actą ir išmaišę nukelkite nuo ugnies.

5. Dėkite apkepintus svogūnus ant kepenėlių (jei kepenėlės dviem sluoksniais troškintuve, dėkite svogūnų tarp sluoksnių ir viršuje tegul būna svogūnai). Pabaigoje įpilkite baltojo vyno ir pašaukite į orkaitę 15–20 minučių, kad skoniai susigertų ir kepenėlės tikrai iškeptų.

6. Patiekite su bulvių koše, marinuotais burokėliais, raugintais agurkais arba kitais mėgstamais priedais.

Nidos Degutienės nuotr. /Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais
Nidos Degutienės nuotr. /Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius