-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nidos receptas: keksiukai „Samanotas miškas“, kurie nustebins visus

Špinatai – tarsi pavasario šaukliai, atšilus orams jie patys prašosi į mūsų lėkštes, pusrytinius kokteilius, salotas ir karštus garnyrus. Vitaminų gausa garsėjantys špinatai dar ir nuostabūs natūralūs dažikliai, kurie, įmaišyti į saldžius kepinius, virsta egzotiškai žaliais biskvitais, tortais, keksais ir keksiukais!
Nida Degutienė ir jos kepti keksiukai „Samanotas miškas“
Nida Degutienė ir jos kepti keksiukai „Samanotas miškas“ / Nidos Degutienės nuotr.

Jei norite nustebinti šeimą ir draugus – išsikepkite samanotą mišką primenančių keksiukų! Virtuvėje sugaišite tikrai neilgai, o ant stalo puikuosis tikra valgoma puošmena. Toks desertas puikiai tiks ir bet kokiai šventei ar tiesiog saulėtam savaitgaliui. Jie, kaip niekas kitas, skelbs apie pagaliau atėjusį pavasarį!

Ingredientai (12–14 vnt.):

keksiukams:

  • 400 g šviežių (arba šaldytų) špinatų;
  • 3/4 stiklinės aliejaus (tiks rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių);
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 3/4–1 stiklinė (priklausomai kaip saldžiai mėgstate) cukraus;
  • 2 stiklinės kvietinių miltų;
  • 2,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 ekologiškos citrinos nutarkuota žievelė.

kremui ir dekoracijai:

  • 250 ml 36 proc. riebumo grietinėlės;
  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • šviežių uogų: granatų, mėlynių, šilauogių ar kitokių, taip pat žalumynų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C laipsnių temperatūros. Keksiukų kepimo formos ertmėse išdėliokite popierinius „sijonėlius“.

2. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atitirpinkite, tada sudėkite į kiauraindį ir palikite nuvarvėti. Gerai nuspauskite, kad špinatai liktų kuo sausesni. Šviežius špinatus nuplaukite ir nusausinkite, tada sudėkite į elektrinį smulkintuvą (blenderį), ten pat supilkite aliejų ir susmulkinkite viską iki vientisos skaisčiai žalios tyrelės.

Nidos Degutienės nuotr. /Ruošiama keksiukų tešla
Nidos Degutienės nuotr. /Ruošiama keksiukų tešla

3. Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps labai puri ir balta (jos apimtis turėtų patrigubėti). Plona srovele supilkite špinatų mišinį, nuolat plakdami.

4. Atskirame inde sumaišykite miltus bei kepimo miltelius ir persijokite tiesiai į indą su kiaušinių ir špinatų mase, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite (neplakite pernelyg ilgai, tik kol susijungs ingredientai).

Nidos Degutienės nuotr. /Keksiukų tešla bus skaisčiai žalia
Nidos Degutienės nuotr. /Keksiukų tešla bus skaisčiai žalia

5. Tešlą supilstykite į paruoštas keksiukų formeles iki pat jų viršaus. Kepkite orkaitės viduryje apie 25 minutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Išimkite keksiukus iš orkaitės ir visiškai juos atvėsinkite išėmę iš kepimo formos ir sudėję ant grotelių.

Nidos Degutienės nuotr. /Iškepę keksiukai „Samanotas miškas“
Nidos Degutienės nuotr. /Iškepę keksiukai „Samanotas miškas“

6. Paruoškite kremą: į elektrinio plaktuvo indą supilkite grietinėlę, sukrėskite maskarponės sūrį, įberkite cukraus pudros ir plakite viską baltymams plakti skirta šluotele, kol kremas taps labai tirštas. Pabaigoje supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Kremą sukrėskite į konditerinę rankovę (arba polietileno maišelį) ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.

7. Nupjaukite kiekvieno keksiuko viršūnėlę (lengviausiai tai padarysite dantytu peiliu). Šias nupjautas dalis pirštais švelniai suplėšykite iki smulkių trupinių. Ant kiekvieno keksiuko užspauskite pagaminto kremo kalnelį (bus paprasčiausia, jei naudosite konditerinę rankovę). Ant kremo uždėkite paruoštų trupinių labai švelniai įspausdami juos į kremą, kad geriau priliptų. Papuoškite uogomis ir žalumynais. Keksiukus laikykite šaldytuve.

Nidos Degutienės nuotr. /Keksiukai „Samanotas miškas“
Nidos Degutienės nuotr. /Keksiukai „Samanotas miškas“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius