Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: legendiniai varškės sausainiai „skarelės su cukrumi“

Yra keletas receptų, kurie įrašyti į nostalgiškų skonių sąrašą. Juos tikrai prisimena (ir gal net mintinai moka) mano kartos žmonės, jau nekalbant apie mūsų mamas. Tais laikais buvo keletas kepinių, kuriais pasibaigdavo visos šeimos šventės. Gal tie patys kepiniai net buvo kiek pabodę, nes visur tokie patys. Tačiau kaip gera po daug metų ir vėl atrasti tai, ko gerus 2 dešimtmečius neragauta, kas primena vaikystę (kažkam – jaunystę). Ir tas skonis.... Toks paprastas, bet kartu mielas, toks, prie kurio nereikia pratintis, jis tiesiog yra savasties dalis. 
Nida Degutienė ir jos kepti varškės sausainiai
Nida Degutienė ir jos kepti varškės sausainiai / Nidos Degutienės nuotr.

Jūs tikrai pamenate varškinę tešlą, iš kurios mūsų mamos kepdavo sausainius. Tešlą minkydavo su varške ir margarinu (sviestas tais laikais buvo prabanga, jo į kepinius nedėdavo). Paskui tą sausainių tešlą prieš kepant pabarstydavo cukrumi (baltu, nes rudojo tais laikais nebuvo), kartais cinamonu, ir iškepę sausainiai kažkokiu būdu būdavo panašūs į sluoksniuotą prancūzišką kepinį. Nors Prancūzijos juose tikrai nebuvo...

O gal tik dabar taip atrodo, nes puikiai žinome, koks tikrojo croissant skonis, kaip kvepia sviestinė tešla, ir kaip turi trupėti pate sablee sausainis.

Iš tokios varškinės-sviestinės tešlos mano mama kepdavo bandeles su obuoliais. Formuodavo tokį didoką „koldūną“, į vidų pridėdavo tarkuotų obuolių su cukrumi ir cinamonu, o tada dailiai užlankstydavo kraštelius. Tai buvo jos firminis kepinys, kuris keliaudavo į „Rudenėlio šventes“ darželyje, mokykloje ir darbovietėje. Man tuomet net buvo kiek pabodę tie vienodi kepiniai, todėl labai mėgau, kai svečiuose ant stalo būdavo kažkas kito.

O štai mano teta iš šios tešlos darydavo mėnulio formos sausainiukus, kuriuos pabarstydavo cukrumi, tad jie tapdavo maloniai saldūs ir traškūs. Kada ateidavau pas tetą (o tais laikais nereikėdavo iš anksto perspėti, kad atvažiuosiu), ji visuomet šių sausainių turėdavo. Ir ne užšaldytų (kaip dabar), ne kokių pastovėjusių savaitę, o ką tik iškeptų! Tarsi tik manęs ir laukė, kad turėtų progą juos kepti!

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės sausainiai-skarelės
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės sausainiai-skarelės

Todėl labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.

Varškės sausainiai „skarelės su cukrumi“

Ingredientai:

  • 200 g varškės;
  • 200 g miltų;
  • 80 g sviesto, supjaustyto kubeliais;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • rudojo cukraus pabarstymui.

Gaminimas:

1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).

2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.

3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.

Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės sausainiai-skarelės
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės sausainiai-skarelės

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius