Šiemet siūlau jums pasigaminti įdarytų kiaušinių pagal kiek kitokią technologiją: užuot įdarui naudoję vien kiaušinių trynius ir šia mase pripildę virtų kiaušinių baltymus, įdarykite kiaušinių lukštų puseles!
Tokį kiaušinių pateikimo būdą išmokau iš lenkių šeimininkių, o toks kiaušinių pateikimas įprastas lenkiškiems Velykų arba Atvelykio pusryčiams. Kiaušinių įdaras gali būti koks tik jums patinka: jį galite gardinti smulkinto kumpio gabalėliais, žalumynais ar konservuotu tunu. O prieš patiekiant, lukštų puselėse įdarytus kiaušinius apvoliokite džiūvėsiuose ir pakepkite šlakelyje tirpinto sviesto.
Ingredientai (3–4 asmenims):
- 6 kietai virti kiaušiniai;
- 2 saujos šviežių špinatų lapelių nuskabytais koteliais;
- 1 valg. šaukšt. riebios grietinės;
- druskos;
- pipirų;
- 50 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 2 valg. šaukšt. smulkiai supjaustytų žalių svogūno laiškų;
- džiūvėsių;
- 2 valg. šaukšt. sviesto.
Gaminimas:
1. Kietai virtus kiaušinius atvėsinkite, tada atsargiai labai aštriu (geriausia dantytu) peiliu perpjaukite juos su visais lukštais išilgai pusiau. Šaukšteliu labai atsargiai, kad lukštas nesutrupėtų, išgramdykite kiaušinio baltymą ir trynį.
2. Kiaušinius sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą, suberkite špinatų lapelius, įpilkite grietinės, suberkite tarkuotą fermentinį sūrį, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Pulsuojančiais judesiais smulkinkite masę, kol ji taps smulkiai grūdėta (tačiau nevirs visiška tyrele). Galiausiai įmaišykite smulkintus svogūnų laiškus.
3. Taip paruošta mase pripildykite kiaušinių lukštus, išlygindami viršų.
4. Į lėkštelę įberkite porą šaukštų džiūvėsių ir į juos pavilgykite kiaušinių puselių įdarą, švelniai paspausdami, kad įdaras priliptų.
5. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir guldykite kiaušinių puseles įdaru į apačią. Kepinkite keletą minučių, kol apačia apskrus ir visas kiaušinio įdaras sušils. Patiekite kiaušinius iškart, dar šiltus.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.