-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu

Aš labai dažnai mintimis keliauju į Izraelį. Prisiminimuose vis atgyja nuolatos (kartais net įkyriai!) šviečianti saulė, veiksmo pilnos gatvės, triukšmingi (bet draugiški!) žmonės, spalvų gausa ir tas nuolatinės vasaros jausmas. Bet ne mažiau dažnai aš prisimenu skonius, kuriais mėgaudavausi ten gyvendama. Juk sako, kad skoniai žmogaus smegenyse užsifiksuoja daug stipriau nei bet kokie kiti pojūčiai – kvapai, vaizdiniai, jausmai...
Nida Degutienė ir jos ruoštos marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu
Nida Degutienė ir jos ruoštos marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu / Nidos Degutienės nuotr.

Ko aš labiausiai ilgiuosi iš tų „Izraelio laikų“ skonių? Be jokios konkurencijos – salotų. Tokių salotų, kurių sukirtęs dubenį, jautiesi sotus, bet neapsunkęs, jautiesi pamalonintas aromatais ir tekstūromis, bet viskas sujungta su tokia harmonija, kad rytojaus dieną galėtum ir vėl kirsti tokį patį patiekalą, atrasdamas vis kitą vakar nepastebėtą niuansą.

„Salotomis“ Izraelyje vadinami ne trys žali lapai ir du ketvirčiai pomidoro, pašlakstyti šaukštu alyvuogių aliejaus, tačiau subalansuota gėrių pilna pietų lėkštė.

Dar Izraelio salotų aš pasiilgstu todėl, kad jų pasirinkimas toks beribis –viename salotų bare galima rasti kone visą pasaulį, sumaišytą keliose lėkštėse. Turiu perspėti, kad „salotomis“ Izraelyje vadinami ne trys žali lapai ir du ketvirčiai pomidoro, pašlakstyti šaukštu alyvuogių aliejaus, tačiau subalansuota gėrių pilna pietų lėkštė, kurioje ir grūdinės ir / arba ankštinės kultūros, ir baltymai (žuvis arba vištiena, arba versija vegetarams – pakeptas tofu ar haloumi sūris, o gal tiesiog virti kiaušiniai), ir aromatingas (bet lengvas!) užpilas, dažniausiai paruoštas iš kokybiško alyvuogių aliejaus, citrusinių vaisių sulčių ir Dižono garstyčių. Ir būtinai – kuo didesnis kiekis spalvų bei žalumynų, jų turi būti tiek, kad saugotumeisi valgant, jog neišdribtų pro lėkštės kraštus!

Nidos Degutienės nuotr. /Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu
Nidos Degutienės nuotr. /Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu

Tokių salotų barų, ypač pietų metu, kai visi turi pusvalandį pavalgymui biuruose, Tel Avive begalės! Niekur neužtrunki ilgiau nei 5 minutes, kol sulauki užsakymo – nepaisant, ar ketini valgyti vietoje, ar neštis į biurą. Ir viskas taip paprasta, ir kartu taip nepaprasta, kad lauki pietų meto kaip įdomiausio dienos kulinarinio nuotykio.

Salotų porcijų dydis paprastai toks, kad pakanka ir pusės normos, nesuvalgyta dalis laukia pavakariais užpuolančio alkio priepuolio, arba keliauja namo ir puikiai sunaudojama vakarienei. Izraelio salotų baruose taupumas netoleruotinas, skurdžioms porcijoms niekas nerizikuoja nuvilti klientų, kaip tik atvirkščiai – nėra geresnio pasitenkinimo nei prikrauti žmogui kalną gėrio, o dar ir dar papildomai pridėti, kad mėgautųsi iki valios spalvomis, skoniais, prieskoniais ir kokybiškais ingredientais!

Tad lygiai tokias salotas, kokias mes paprastai valgydavom darbo dienos pietums Tel Avive, aš labai greitai ėmiau ir pasigaminau namuose. Kadangi biuro ir namų erdvė šiais laikais susiliejusi į vieną, aš dažnai viena ranka ką nors pjaustau ar maišau, kita – atlieku kokią skubią darbinę užduotį ar kalbu telefonu... Po 20 minučių jau ir švieži pietūs paruošti, ir nuo darbų labai neatsitraukta.

Labai rekomenduoju jums šias marokietiškas salotas su kepta vištiena, kuskusu, traškiais migdolais (jei dar rasite pakepintų ir parūkytų – bus ypač gardu!), džiovintom spanguolėm, traškių morkų šiaudeliais ir kalnu kalendrų. Ir dar trimis laipteliais aukščiau nei tikitės pakylėsiantis padažas, sumaišytas iš gero alyvuogių aliejaus, šviežių apelsinų sulčių, Dižono garstyčių, česnako ir šlakelio obuolių acto. Visiška harmonija ne tik akims, bet ir pilvui.

Nidos Degutienės nuotr. /Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu
Nidos Degutienės nuotr. /Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu

Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu

Ingredientai (4 asm.):

vištienai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio Ras El Hanout*;
  • 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų, sutraiškytų;
  • 600 g vištos krūtinėlės;
  • druskos.

kiti salotų ingredientai:

  • 240 g kuskuso;
  • 375 ml verdančio vandens;
  • 3 morkos, supjaustytos šiaudeliais;
  • 160 g migdolų riešutų, pakepintų, o geriausia, jei turit parūkytų;
  • 80 g džiovintų spanguolių;
  • 2 valg. šaukš. aguonų;
  • 3 saujos šviežių kalendrų, susmulkintų.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 60 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. obuolių acto;
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta;
  • 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Dubenėlyje sumaišykite aliejų, Ras el Hanout prieskonius, kalendras, įberkite druskos ir šiuo mišiniu aptepkite vištienos krūtinėles. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12–15 min.

2. Kol vištiena kepa, suberkite kuskusą į didelį dubenį (geriausia metalinį), įberkite žiupsnelį druskos ir užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite ir palikite pabrinkti apie 5 min.

3. Sumaišykite padažą iš visų išvardintų ingredientų, atidėkite į šalį.

4. Išbrinkusį kuskusą pakedenkite šakute, tada suberkite morkas, spanguoles, riešutus, aguonas, kalendras. Iškepusią vištieną supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į tą patį dubenį. Viską palaistykite padažu, sumaišykite ir patiekite atskirose lėkštėse

*Ras el hanout yra marokietiškas prieskonių mišinys, jo galite rasti gurmaniško maisto lentynose, taip pat galite susimaišyti patys: po 1 šaukštelį malto kumino, malto imbiero, druskos, juodųjų pipirų, po ½ šaukštelio malto cinamono, maltų kalendrų, kajeno pipirų, kvapiųjų pipirų ir ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių.

Nidos Degutienės nuotr. /Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu
Nidos Degutienės nuotr. /Marokietiškos salotos su vištiena ir kuskusu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius