Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 25d. 14:02

Nidos receptas: menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai, kurie patiks net žuviems nemėgstantiems vaikams

Nida Degutienė ir jos kepti menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos kepti menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai

Adventas ar ne, sveikai ir skaniai maitintis reikia kasdien. Vienas iš tokios sveikesnės mitybos elementų – baltymai ir daržovės, kurių prašyte prašo mūsų organizmas bet kuriuo sezonu.

Žuvis vis dar nėra kasdienis patiekalas ant daugelio lietuvių stalo, o jei žuvies ir valgo, kartais tėveliai skundžiasi, jog nėra paprasta tą žuvį sumaitinti mažesniems valgytojams. Tad jei jūs susiduriate su fantazijos stygiumi kaip padaryti, kad vaikai žuvį valgytų patys to net nežinodami, labai rekomenduoju išmėginti šiuos žuvies kotletukus!

Sultingi ir minkšti žuvies kotletai bus kuo gardžiausia vakarienė, o atšalę – ir puikus užkandis.

Suaugusiems ir kitiems sąmoningiems valgytojams jokie monai nei „apgavystės“ nebus reikalingos, mat sultingi ir minkšti žuvies kotletai bus kuo gardžiausia vakarienė, o atšalę – ir puikus užkandis.

Žuvies kotetams aš naudojau menkės filė. Kaip žinia, menkė turi pakankamai stiprų kvapą (jis kai kam nepatinka, bet aš labai menkę mėgstu!). Tad šį specifinį menkės skonį ir kvapą sumažinsite lėtai „troškindami“ žuvį karštame vandenyje su citrina. Menkę kotletams galite naudoti ir šaldytą, kaip ir keisti ją bet kokia kita balta jūrine žuvimi.

Menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 citrina, supjaustyta riekelėmis;
  • 4 skiltelės česnako, supjaustytos juostelėmis;
  • sauja šviežių petražolių;
  • 1 litras vandens;
  • 500 g menkės (arba kitos jūrinės baltos žuvies) filė be odos;
  • 500 g kalafioro;
  • 400 g indelis konservuotų sviestinių pupelių (arba išvirtų, jei nenorite naudoti konservuotų);
  • 1/4 stiklinės susmulkintų šviežių krapų;
  • 1/2 stiklinės (50 g) bolivinių balandų dribsnių (quinoa flakes);
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • druskos;
  • grūstų pipirų;
  • 1/2 stiklinės manų kruopų arba džiūvėsių arba panko džiūvėsių.
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Į gilų ir platų puodą (arba keptuvę) sudėkite citrinos riekeles, česnakus, nupjautus petražolių stiebus (lapelius pasilikite vėlesniam naudojimui), supilkite vandenį, ir užvirkite. Kai skystis užvirs, įdėkite žuvį, uždenkite dangčiu, ir iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Palikite žuvį „virti“ 12 minučių. Tada labai atsargiai išimkite į lėkštę ir šakute iškedenkite žuvies masę. Skystį, kuriame žuvis troškinosi, išpilkite.

2. Kalafiorą virkite pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas (apie 8 minutes). Nupilkite vandenį, kalafiorą sudėkite į didelį dubenį. Ten pat sudėkite pupeles (jei naudojate konservuotas, nupilkite skystį ir pupeles perliekite vandeniu) ir bulvių trintuve sutrinkite. Į masę sudėkite virtą žuvį, susmulkintus atidėtus petražolių lapus, krapus, bolivinių balandų (kynvos) dribsnius, kiaušinio baltymą, citrinos žievelę, druską, pipirus ir sumaišykite.

3. Išberkite manus (arba džiūvėsius, arba panko) į didesnę lėkštę.

4. Šlapiomis rankomis formuokite kotletukus, ir apvoliokite juos iš abiejų pusių manuose. Kepkite įkaitintame aliejuje, geriausia nepridegančioje keptuvėje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių (maždaug po 3-4 minutes).

Man šie kotletukai skaniausi su majonezu, sumaišytu su wasabi padažu.

Nidos Degutienės nuotr. /Menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai
Nidos Degutienės nuotr. /Menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Ekspertai pataria
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką