Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metas išbandyti: nesudėtingi, ilgai galiojantys Nidos Degutienės krekeriai

„Nuo šių krekerių aš esu priklausoma! Tai buvo jau trečias kartas per pastarąsias kelias savaites, kai juos iškepusi nespėjau nufotografuoti, nes pati visus ir suvalgiau... Man taip nenutinka net su didžiausiais gardėsiais, bet šie turi kažką tokio, kas išugdo priklausomybę“, – sako 15min Maisto autorė Nida Degutienė. Dabar, kai dėl paskelbto karantino daugelis tūnome namuose, galbūt atsirado kiek daugiau laisvo laiko, galima išbandyti šį viliojantį receptą!
Nida Degutienė ir jos kepti krekeriai
Nida Degutienė ir jos kepti krekeriai / Nidos Degutienės nuotr.

Krekeriai yra keistas malonumas, matyt, dėl to, kad valgant jie maloniai traška. Ir jei visada manėt, kad namuose juos pasigaminti pernelyg daug vargo, tai galiu nuraminti, kad omletą išsikepti yra sudėtingiau nei šiuos krekerius!

Pirktiniais pernelyg dažnai mėgautis nesiūlau – ten gausu riebalų ir druskos. O šiuose dominuoja moliūgų, saulėgrąžų, linų sėklos, tad sąžinė ramesnė, kai smaguriauju.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai

Krekeriai nepakeičiami ne tik, kai užpuola pavakario alkio kirminas, jie puikiai tinka pietų dėžutėms, o užvis labiausiai – vieno kąsnio sumuštiniams ir užkandžiams prieš vakarienę ar ją pabaigiant lėkšte sūrių. Krekerių galima išsikepti iš anksto, nes net jei paliksite juos ant stalo porą dienų (netikiu, kad nesuvalgysite, kol jie taip atvirai stovės, bet čia kita tema), jie vis vien puikiai tiks vaišėms, nė kiek nepraras savo skonio ir traškumo.

Labai skanu su varške ir medumi. Ir su kreminiu sūriu bei ikrais. Ir su rūkyta lašiša...

Oi, einu kepti ketvirtos porcijos!

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai

Krekeriai iš moliūgų ir saulėgrąžų sėklų

Ingredientai (išeis maždaug 2 skardos krekerių):

  • 100 g (⅔ stiklinės) moliūgų sėklų;
  • 2 šaukštai linų sėmenų;
  • 70 g saulėgrąžų sėklų;
  • 100 g (⅔ stiklinės) miltų (naudoju viso grūdo speltų);
  • 2 šaukštai sezamų sėklų;
  • geras žiupsnis druskos;
  • 100 ml vandens.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Moliūgų sėklas, linų sėmenis ir saulėgrąžas elektriniu smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės (tą galite padaryti ir akmeninėje prieskonių grūstuvėje rankomis). Suberkite šią masę į dubenį, sudėkite likusius ingredientus – miltus, sezamų sėklas ir druską – ir įpilkite 100 ml vandens. Sumaišykite viską, kad būtų tvirtos konsistencijos tešla. Jei tešla pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandį, kol sutvirtės.

3. Ant miltuoto darbastalio iškočiokite tešlą į 3 mm storumo lakštą, ir norimo dydžio formele (tiks ir stiklinaitė) išpjaukite iš tešlos krekerius. Juos perkelkite į paruoštas skardas, palikdami nedidelius tarpus (krekeriai labai nedaug, bet pasiplės kepdami). Iš tešlos likučių ir vėl suformuokite ploną lakštą, kol visą tešlą supjaustysite.

4. Kepkite apie 10–12 min., arba kol patamsės. Leiskite atvėsti ir patiekite su norimais priedais – sūriu, užtepėlėmis, rikota, medumi, džemais...

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius