Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: „panettone“ su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijomis Trijų Karalių šventei

Metų sandūroje dažną apima nuovargis ir mintys, jog nežinia kaip save užkurti ir motyvuoti kokiai nors veiklai iš naujo. Ne vieną juk labiausiai įkvepia kelionės ir nauji atradimai, vien jų laukimas pakelia virš žemės ir suteikia begalę jėgų nematyti pilkumos už lango, nejausti susikaupusio pošventinio nuovargio ir kasdien judėti pirmyn… Pakanka žinojimo, kad vieną dieną pakuosi lagaminus ir dumsi į dar vieną neatrastą pasaulio kampelį, o gerokai „nusėdę“ baterijos pasikrauna naujų pojūčių laukimu. Šiemet tokių planų (greičiausiai) nėra, todėl reikia ieškoti kitokių būdų energijai pasigaminti!
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Kažkada vienas mano itin gerbiamas žmogus, kurio pavaldine vienu profesinio gyvenimo etapu buvau, yra pasakęs, jog kiekvienas žmogus metų pabaigoje pats save turėtų „atleisti“ iš darbo, o kitų metų pradžioje iš naujo į darbą „priimti“. Juk visi žinom, su kokiu pliūpsniu energijos imamės naujų darbų, kiek minčių, entuziazmo ir vilčių turime pradėdami ką nors naujo...

O kalbant apie startus – pats geriausias būdas pradėti ką nors gero, yra ką nors gero išsikepti! Ir kadangi Kalėdų laikotarpis būna toks perpildytas tradiciškų nostalgiškų kepinių, kuriuos visus šventėms privaloma išsikepti, man tiesiog nelieka laiko bent keletui skanėstų, kurie kaip ir tiktų švenčių stalui, bet ant to stalo tiesiog jiems nelieka vietos.

Štai todėl šiemet ėmiau ir įvedžiau naują tradiciją, kuri, tikiuosi, ims ir prigis mūsų šeimoje: vieną tokių nespėtų iškepti šventėms pyragų aš pasilikau Trijų Karalių šventei.

Ir nors Trijų Karalių pyragas paprastai yra prancūziškas sviestinis migdolų kepinys su paslėpta figūrėle (į kurią patartina nenusilaužyti dantų neatsargiai kandant!), tebūnie mano šių metų Trys Karaliai išauš su… „Panettone“ pyragu. Naminiu, minkštu, su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijų riešutais. Tai tarsi didžiulė sviestinė brioche bandelė, pagardinta vanile, apelsinų žievelėmis ir kalnu džiovintų uogų.

Nidos Degutienės nuotr. /„Panettone“ su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijomis
Nidos Degutienės nuotr. /„Panettone“ su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijomis

Kadangi šie metai kol kas vis dar apsiriboja vienu šeimos ūkiu, panettone aš iškepiau dviejose nedidelėse formose ir vieną užšaldžiau, kad švenčių skoniu galėtumėme mėgautis net tada, kai jos mažumėlę užsimirš.

Panettone su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijų riešutais

Ingredientai:

  • 2,5 šaukštelio sausų mielių;
  • 80 ml pieno (šilto, apie 40°C laipsnių temperatūros);
  • 110 g cukraus (gali būti baltas arba rudasis);
  • 1 stiklinė džiovintų spanguolių (šiek tiek pasmulkintų);
  • 1 stiklinė verdančio vandens;
  • 4 kiaušiniai;
  • 1 šaukštas vanilės ekstrakto (ar kitokios kokybiškos vanilės);
  • 450 g miltų (3 stiklinės);
  • 275 g sviesto (minkšto);
  • 100 g pistacijų (nekepintų ir nesūdytų, išlukštentų), pasmulkintų;
  • 1,5 šaukšto nutarkuotos apelsino žievelės.

Gaminimas:

1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite mieles, pieną ir 2 šaukštelius cukraus. Padėkite šiltoje vietoje apie 10 min., kad suputotų. Spanguoles suberkite į kitą dubenėlį (atsparų karščiui), užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir palikite pabrinkti.

2. Į didelį dubenį (geriausia – virtuvinio kombaino) sudėkite kiaušinius, vanilę, supilkite mielių mišinį, suberkite miltus ir likusį cukrų, o tada (naudodami kablį) suminkykite tešlą. Gabalėliais dėkite sviestą, kaskart įsitikindami, kad prieš tai įdėtas gabalėlis pilnai įsimaišė į tešlą.

3. Nupilkite skystį nuo džiovintų spanguolių ir nusausinkite jas ant popierinio rankšluosčio. Suberkite spanguoles kartu su pistacijų riešutais ir apelsino žievele į dubenį su tešla ir išsukite, kad įsimaišytų į tešlą (apie minutę). Taip paruoštą tešlą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje išaugti (tūris turėtų padvigubėti).

4. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepkite riebalais, dugną išklokite pergamentiniu popieriumi. Iš kito pergamentinio popieriaus lakšto iškirpkite juostą, kuria galėsite iškloti formos kraštus taip, kad virš krašto popierius išsikištų (ypač jei forma nedidelė/neaukšta – panettone paprastai kepama aukštesnių kraštų formose). Tešlą dėkite į paruoštą kepimo formą ir padėkite dar pusvalandžiui paaugti jau kepimo formoje (uždengus rankšluosčiu), apie 30 min.

5. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180°C laipsnių. Įdėkite formą su panettone į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių arba kol vidus bus iškepęs, o viršus gražiai pageltęs. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 5 minutes, leisdami lengvai atvėsti kepimo formoje, tada išimkite pyragą iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite ant grotelių. Galite patiekti ir šiltą, ką tik iškepusį.

Nidos Degutienės nuotr. /„Panettone“ su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijomis
Nidos Degutienės nuotr. /„Panettone“ su džiovintomis spanguolėmis ir pistacijomis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius