Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: patarimai, kaip kepti skaniąsias tartas, ir baziniai tešlos bei užpilo receptai

Kai kitąkart planuosite kokį vakarėlį ar iškylą gamtoje, būtinai į patiekalų sąrašą įtraukite tartą. Tarta – tai išvaizdus pyragas, kurį sudaro trapios tešlos pagrindas ir kiaušinių bei grietinėlės užpile apkepti įvairūs priedai. Tartų įdarui galima naudoti beveik viską, kas yra po ranka. Ypač vasarą, kai šviežių daržovių stygiumi negalima skųstis!
Nida Degutienė ir jos kepta tarta
Nida Degutienė ir jos kepta tarta / Nidos Degutienės nuotr.

Šią vasarą jums siūlau išmėginti tartą su jaunučiais burokėliais ir ožkų sūriu. Kuo išraiškingesnio skonio sūris, tuo labiau jis derės su saldžiais raudonskruosčiais burokėliais. Beje, geriausiai jų skonis atsiskleis, jei pradžioje šias daržoves apkepsite orkaitėje, pašlakstę šlakeliu aliejaus. Karamelizavęsi jie bus dar saldesni (geriausia burokėlius kepti suvyniotus folijoje)!

Kai sunoksta švieži burokėliai ir galite jų nusipirkti jaunų ir mažų, ruošdami įdarą savo tartai (o gal ir salotoms?) palikite nenupjovę kelis centimetrus burokėlių kotelių. Iškepę jie taps traškūs, o sudėlioti įvairiais kampais tik papuoš jūsų patiekalą, styrodami iš po kiaušinių plakinio su sūriu. Tik nepamirškite prieš kepant burokėlius labai kruopščiai juos neplauti po stipria vandens srove, kad koteliuose neliktų smėlio.

Gamindama tartai pagrindą aš mėgstu naudoti viso grūdo speltų miltus ir dalį jų pakeisti grikių miltais. Grikių skonis ir pagrindo traškumas – tai dar vienas elementas, užtikrinantis, kad tarta ne tik atrodys gražiai, bet ir bus labai subalansuoto skonio. Tartos pagrindo receptas yra bazinis, galite įmaišyti ir aguonų, baltųjų arba juodųjų sezamų sėklų, kumino arba kmynų (šiuos priedus sumaišykite su miltais ir druska, prieš užminkydami tešlą).

Bet kuriai tartai prireiks paprasto bazinio užpilo, o štai kitus priedus galite pasirinkti. Jei gaminsite būtent šią tartą su burokėliais ir ožkų sūriu, prireiks apie 250 g minkšto ožkų pieno sūrio ir 8–9 mažų keptų burokėlių (arba atitinkamai 3–4 vidutinio dydžio, supjaustytų ketvirčiais arba riekėmis).

Nidos Degutienės nuotr. /Tarta su jaunais burokėliais ir ožkų pieno sūriu
Nidos Degutienės nuotr. /Tarta su jaunais burokėliais ir ožkų pieno sūriu

Bazinis tartos pagrindas

Ingredientai:

  • 200 g miltų (galite naudoti kvietinius, arba viso grūdo, arba perpus sumaišyti su grikių miltais);
  • žiupsnis druskos;
  • 90 g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais;
  • 1 kiaušinis, lengvai suplaktas;
  • 20 ml (šaukštas su trupučiu) ledinio vandens.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, tada sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštų gabaliukais trinkite sviestą su miltais, kol gausite drėgnus trupinius (tik ne pernelyg ilgai, kad sviestas nepradėtų tirpti). Įmaišykite kiaušinį, tada ledinį vandenį ir greitai išminkykite tešlą (visą šį darbą galite padaryti ir elektriniu maišytuvu).

2. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve atvėsti mažiausiai 1 val. (dar geriau – per naktį).

3. Ant miltuoto darbastalio iškočiokite tešlą (didesniu diametru nei jūsų kepimo skarda, kad būtų kur užlenkti kraštelius), subadykite šakute visą paviršių, tada perkelkite į šiek tiek riebalais pateptą kepimo skardą, užlenkite kraštelius. Vėl palikite šaldytuve tešlą atšalti apie 30 min.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 160C laipsnių temperatūros. Tešlos pagrindą uždenkite pergamentiniu popieriumi ir ant jos išberkite pupų (arba kokių kitų kruopų, kad savo svoriu neleistų kepiniui pakilti). Kepkite 30 minučių, tada nuimkite popierių bei pupas ir apkepkite pagrindą dar 3 minutes.

Bazinis tartų (ir kišų) užpilas

  • 3 kiaušiniai;
  • 200 ml grietinėlės;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Gerai suplakite visus ingredientus, kad susimaišytų. Pagardinkite druska ir pipirais.

2. Ant iškepusio tartos pagrindo išdėliokite burokėlius, ožkų pieno sūrio gabalėlius, pilkite užpilą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180C laipsnių temperatūros, apie 40 minučių, arba kol gražiai apskrus.

3. Iškepusiai tartai leiskite šiek tiek pravėsti prieš pjaustant. Patiekdami papuoškite gražgarsčių lapeliais (ar kitais žalumynais).

Nidos Degutienės nuotr. /Tarta su jaunais burokėliais ir ožkų pieno sūriu
Nidos Degutienės nuotr. /Tarta su jaunais burokėliais ir ožkų pieno sūriu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius