Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Nidos receptas: prancūziškas obuolių pyragas neturintiems laiko

Ką veikti dienomis, kai lauke boluoja žliugsinčios balos, kai merkia įkyrus lietus, o diena pasibaigia dar prieš jai prasidedant? Žinoma – kepti pyragus! Nes nėra geresnės terapijos, kaip lėtas tešlos maišymas, kaip švilpiantis virdulys ir puodelyje brinkstančios arbatžolės, o užvis labiausia – kai burnoje ištirpsta pirmas dar šilto pyrago kąsnis...
Nida Degutienė ir jos keptas prancūziškas obuolių pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas prancūziškas obuolių pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Kodėl šis pyragas prancūziškas? Kiek žinau, tai vienas paprasčiausių „budinčių“ receptų, populiarių prancūziškuose namuose. O be to, kur sviestas ir kalvadosas (kurį, beje, galima pakeisti romu, konjaku, brendžiu, degtine, arba tiesiog nepilti nieko) – ten ir Prancūzija!

Paprastas iki negalėjimo kepinys kuris išlieka minkštas ir drėgnas ir rytojaus, ir porytojaus dieną. Išmėginkit, tikra atgaiva darganotą šlapios dienos popietę. Tiks tiems, kurie neturi laiko ir tiems, kurie neturi jokios virtuvinės technikos (nes jos čia tiesiog neprireiks).

Nidos Degutienės nuotr. /Prancūziškas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Prancūziškas obuolių pyragas

Prancūziškas obuolių pyragas

Ingredientai:

  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 3/4 stiklinės miltų (naudojau speltų);
  • 3/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • 3 valg. šaukšt. kalvadoso (arba romo, arba konjako, brendžio, degtinės);
  • 1/2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 115 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
  • 4-5 obuoliai, nulupta odele, supjaustyti stambiomis skiltelėmis.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Kepimo formą (23 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi (neplakite ilgai, tik kol susimaišys), suberkite miltus su kepimo milteliais bei druską. Supilkite kalvadosą ir vanilę. Išsukite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir vėl išsukite. Tada suberkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, kad visos skiltelės pasidengtų tešla.

3. Masę išverskite į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 45-50 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį itrauksite sausą. Patiekite šiltą arba atvėsusį, su plakta grietinėle arba ledais, pabarstytą cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Prancūziškas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Prancūziškas obuolių pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius