Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas. Skanioji paelija: ingredientai, patarimai ir variantas su vištiena

Jei iki šiol manėte, kad grilis reikalingas tik ant iešmo sumautiems šašlykams ar šonkauliukams kepti, tai tikrai grilio funkcijos čia toli gražu nesibaigia. Seniai ruošiausi, bet pagaliau prisiruošiau pasigaminti ispaniškos virtuvės pasididžiavimą – paeliją (tarkite [paėją]).
Nida Degutienė ir jos ruošta paelija
Nida Degutienė ir jos ruošta paelija / Nidos Degutienės nuotr.

Kai kas galvoja, kad paelija yra tradicinis ispaniškas patiekalas, tačiau taip sakydami tikriausiai įžeistumėte Valencijos regiono gyventojus, nes tai būtent jų tipiškas maistas! Klystate, jei manote, jog paelija ruošiama būtinai tik su jūros gėrybėmis! Paelija gali būti ir vegetariška, ir su vištiena, ir su vištiena bei jūros gėybėmis, ir vien su jūriniais produktais. Tikriausiai yra dar galybė kitų variantų, kurie gimsta išradingų šeimininkų(-ių) namuose ir galvose.

Keletas dalykų visgi reikalingi, kad paelija būtų paelija, o ne koks ryžių troškinys iš to, ką radome šaldytuve. Tad jei šią vasarą prisiruošite gaminti paeliją (o tikrai verta, nes tai patogus būdas pamaitinti minią žmonių!), iš anksto pasirūpinkite keletu ingredientų, kurių jums prireiks:

  • vištienos sultinio – geriausia, naminio. Niekam nesakykit, kad jums taip patariau, bet galite panaudoti ir kokybišką sultinio kubelį, tiek to...;
  • alyvuogių aliejaus – naudokite šalto spaudimo extra virgin, tikrai neapsiriksite;
  • gabalėlio mėsos – labiausiai tiks vištiena (rinkitės šlaunelių mėsą arba vidinę filė) arba triušiena;
  • apvalaus grūdo ryžių – ispanai naudoja specialią Valencijoje augančių ryžių rūšį, vadinamą Bomba, bet tiks ir arborio, kurie naudojami gaminant rizotą;
  • šafrano – kurio nepapasakojamas žodžiais aromatas pakylės jūsų paeliją iki pat dangaus, prisiekiu;
  • šlakelio baltojo vyno – maldauju, tik neklauskite kuo vyną galima pakeisti, nes vynas šiame (kaip ir daugelyje kitų) patiekale yra tiesiog nepakeičiamas;
  • bent kelių midijų ir krevečių – sutikite, na nėra gražesnio vaizdo, kai paelija patiekiama su šiais dailiais gardėsiais apskrudusiuose kiautuose;
  • ispanai naudoja įvairių rūšių šviežias pupas, bet man gražiausia paelija – su šviežiais arba šaldytais žaliaisiais žirneliais!
  • specialios paelijai gaminti skirtos negilios keptuvės su dviem rankenomis.

Valencijoje tradicinė paelija gaminama ant tikros ugnies, taip suteikiant patiekalui dar ir skanaus dūmo aromato. Štai todėl kamado tipo grilis paelijai – pats tinkamiausias! Mat padėta ant grotelių keptuvė kaista tolygiai, o užvožtas grilio dangtis neleidžia ryžiams pernelyg išsausėti.

Nepergyvenkite, jei iškepus paelijai, keptuvės dugne bus šiek tiek labiau prikepusių, net paskrudusių ryžių – ispanai sako, kad čia geros paelijos požymis (o tie paskrudę ryžiai nuo dugno – patys skaniausi!).

Gamindami paeliją jokiais būdais nemaišykite ryžių! Leiskite jiems pamažu sugerti padažą, kuriame troškinasi.

Taip pat gamindami paeliją jokiais būdais nemaišykite ryžių! Leiskite jiems pamažu sugerti padažą, kuriame troškinasi, o paelijai iškepus, neskubėkite jos valgyti – palikite bent 5 minutes pastovėti, pridengę aliuminio folija ir virtuviniu rankšluosčiu, kad ryžiai dar labiau pabrinktų. Tada pašlakstykite citrinos sultimis ir patiekite.

Nidos Degutienės nuotr. /Paelija
Nidos Degutienės nuotr. /Paelija

Ir dar viena detalė, žadinanti aistras tarp pačių ispanų. Ta detalė vadinasi čiorizo dešra! Valencijiečiai kryžiumi gula tvirtindami, kad čiorizo tikrai ne vieta paelijoje! Tačiau kitų regionų ispanams (ir ne ispanams) tai nė motais, mat aitraus skonio dešra tinka (beveik) visur! Tad aš į savo paeliją čiorizo įdėjau (ir mano vyras, beje, pareiškė, kad tai ir buvo skaniausia visos paelijos dalis), o jūs darykite kaip norite!

Paella su vištiena, čiorizo ir jūros gėrybėmis

Ingredientai (2–4 asm.):

  • Alyvuogių aliejaus;
  • 200–300 g vištienos blauzdelių, supjaustytų mažais gabalėliais, pabarstytų druska, pipirais, paprika ir pašlakstytų trupučiu aliejaus;
  • 100 g čiorizo dešros, supjaustytos plonais griežinėliais;
  • 1/2 svogūno, smulkiai supjaustyto;
  • 2–4 skiltelės česnako, labai smulkiai supjaustytos;
  • 1 paprika (geriausia, jei griliui kaistant ją apskrudinsite ant karštų grotelių, kad lengviau nusiluptų odelė ir įgautų dūmo skonio);
  • šlakelis baltojo vyno;
  • 1/2 indelio konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse;
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos;
  • 100 g (1/2 stiklinės) arborio ryžių;
  • 100 g šaldyto jūros gėrybių mišinio (atitirpinto);
  • 1,5–2 stiklinės vištienos sultinio, karšto;
  • keli siūleliai šafrano;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1/2 stiklinės šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • 2–4 krevetės (pasirinktinai);
  • sauja šviežių moliuskų (pasirinktinai);
  • 1/2 citrinos;
  • kapotų petražolių, patiekimui.

Gaminimas:

1. Įkurkite grilį. Uždėkite groteles, ant jų kelias minutes kepinkite papriką, kol ši apskrus, net apanglės. Papriką truputį atvėsinkite, tada nulupkite odelę ir supjaustykite mažais gabalėliais.

Nidos Degutienės nuotr. /Apkepinama paprika
Nidos Degutienės nuotr. /Apkepinama paprika

2. Ant grotelių dėkite paelijos keptuvę. Įpilkite šlakelį aliejaus ir jame apkepinkite vištienos gabalėlius iš abiejų pusių, tada atidėkite juos į atskirą indą. Į keptuvę sudėkite čiorizo ir taip pat apkepinkite. Atidėkite į šoną.

3. Į keptuvę sudėkite supjaustytus svogūnus ir juos kepinkite maišydami, kol lengvai apskrus. Tada suberkite česnakus ir paprikas, pakepinkite dar minutę kitą. Įpilkite šlakelį vyno ir pakaitinkite, kol visas alkoholis išgaruos. Tada supilkite konservuotus pomidorus, įberkite rūkytos paprikos, pagardinkite druska, ir toliau kepinkite maišydami, geras 5 minutes.

Nidos Degutienės nuotr. /Paelijos gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Paelijos gaminimas

4. Suberkite ryžius ir išmaišykite, pakaitinkite apie 2 minutes. Sudėkite atgal į keptuvę apkepintus vištienos gabalėlius ir čiorizo, taip pat sudėkite jūros gėrybių mišinį. Šafraną suberkite į vištienos sultinį, ir karštu sultiniu užpilkite visą keptuvės turinį, kad pilnai apsemtų ryžius ir vištieną, beveik iki pat keptuvės kraštų. Uždenkite grilio dangtį, nustatykite temperatūrą apie 140–150 °C ir palikite lėtai troškintis (tik nemaišykite).

Nidos Degutienės nuotr. /Paelijos gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Paelijos gaminimas

5. Po 5 minučių pradarykite dangtį ir pažiūrėkite, ar sparčiai nesumažėjo skysčio. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Palikite kepti dar 5 minutes. Atidarykite vėl dangtį, patikrinkite, ar nemažėja skysčio (jei ryžiai viską sugėrė, įpilkite dar šlakelį sultinio arba karšto vandens), suberkite šaldytus žirnelius, uždėkite krevetes, moliuskus, ir palikite kepti dar 5–7 minutes, arba kol krevetės iškeps, moliuskai atsidarys, o ryžiai bus al dente.

6. Prieš patiekiant palaikykite paeliją apie 5 minutes, kad galutinai susigertų skystis, tada pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite kapotomis petražolėmis.

7. Paelijos padažą galite pasigaminti iš anksto (jis labai universalus, tiks ir kitiems pastos patiekalams, troškiniams. Didelėje gilioje keptuvėje apkepinkite svogūnus, kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir apskrudintas paprikas. Įpilkite šlaką vyno ir išgarinkite alkoholį. Supilkite visą indelį pomidorų savo sultyse, įberkite rūkytos paprikos, saldžios paprikos, čili pipirų, uždenkite keptuvę ir patroškinkite apie 10 minučių. Galiausiai viską sutrinkite elektriniu trintuvu (praskieskite verdančiu vandeniu iki norimos konsistencijos), pagardinkite druska, pipirais, trupučiu cukraus. Padažą laikykite sandariai uždarytame inde, šaldytuve, arba užšaldykite.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius