Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: skanus ir gražus obuolių pyrago vyniotinis

Šis neįprastos formos obuolių pyragas skirtas tiems, kas jau pritrūko idėjų, nes visus tradicinius obuolių pyragus jau iškepė, išbandė ir nori kažko dar nebandyto. Tai štai jums naujam gyvenimui prikeltas senoviškas kepinys – obuolių pyrago vyniotinis! „Bonusas“ – pyragas visiškai be riebalų, o tešla – tradicinė biskvitinė, tad kalorijų čia tikrai nedaug. 
Nida Degutienė ir jos keptas obuolių pyrago vyniotinis
Nida Degutienė ir jos keptas obuolių pyrago vyniotinis / Nidos Degutienės nuotr.

Baiminatės, kad sudėtinga tokį vyniotinį pasigaminti? Galiu nuraminti, kad pati sudėtingiausia dalis yra supjaustyti obuolius ir juos išdėlioti skardoje. Visa kita už jus (tikiuosi!) padarys elektrinis plaktuvas, nes plakti baltymus rankomis iki standumo aš vargu ar pati sugebėčiau...

Šiais laikais visoms virtuvinėms funkcijoms atlikti yra skirti elektriniai prietaisai, kad jie pavaduotų mus nuo sunkesnių buities darbų. O jei tokio dar neturite, pats laikas sėsti rašyti laiško Kalėdų seneliui!

Obuolių pyrago vyniotinis

Ingredientai:

  • 600 g obuolių;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 5 dideli kiaušiniai;
  • 80 g cukraus;
  • 100 g miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 valg. šaukšt. drungno vandens;
  • cukraus pudros.
Nidos Degutienės nuotr. /Obuolių pyrago vyniotinis
Nidos Degutienės nuotr. /Obuolių pyrago vyniotinis

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.

2. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis riekelėmis (pasistenkite, kad riekelių storis būtų kuo vienodesnis).

3. Gilią kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Sudėliokite obuolių skilteles taip, kad jos būtų kuo arčiau viena kitos. Pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite cinamonu.

4. Baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus plakite tol, kol putos taps standžios, tada dalimis dėkite cukrų (maždaug po šaukštą, kaskart išplakdami masę taip, kad įdėtas cukrus ištirptų, tik tada dėkite kitą šaukštą cukraus). Į išplaktus baltymus nesustodami plakti dėkite po vieną kiaušinio trynį, kitą trynį dėkite tik tada, kai prieš tai dėtas visiškai įsiplaks į masę.

5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir išsijokite. Juos suberkite į indą su kiaušinio baltymų plakiniu, įpilkite du šaukštus vandens ir mentele (tik ne elektriniu plakikliu!) kuo atsargiau viską sumaišykite.

6. Gautą masę išliekite ant paruoštų obuolių ir viršų išlyginkite mentele. Kepkite apie 20–23 minutes, arba kol biskvitas bus iškepęs (kai įbedę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).

7. Kol pyragas kepa, ant darbastalio ištieskite švarų lininį virtuvinį rankšluostį. Visą rankšluosčio paviršių pabarstykite cukraus pudra. Kai pyragas iškeps, išimkite iš orkaitės ir iškart labai staigiu judesiu apverskite skardą su pyragu taip, kad jis biskvito puse atsidurtų ant paruošto rankšluosčio. Atsargiai iškart nuimkite pergamentinį popierių nuo dabar jau viršuje esančio obuolių sluoksnio. Pyragą nedelsiant kuo tampriau susukite į vyniotinį, prilaikydami rankšluostėliu (tarsi vyniotumėte sušį).

8. Palikite visiškai atvėsti. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra ir supjaustykite.

Nidos Degutienės nuotr. /Obuolių pyrago vyniotinis
Nidos Degutienės nuotr. /Obuolių pyrago vyniotinis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius