Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2018 balandžio 3d. 13:00

Nidos receptas: šokoladiniai avižinių dribsnių „miusli“ batonėliai

Nida Degutienė ir jos gaminti batonėliai
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos gaminti batonėliai

Kartais man atrodo, kad aš turiu rimtą priklausomybę maistui. Man beveik nuolatos norisi kažką kramsnoti, jei ne kramsnoti, tai pjaustyti, maišyti, kepti arba bent jau mintyse planuoti visos likusios savaitės meniu. Kai keliauju užsienyje, mano mėgstamiausias užsiėmimas būna vaikščioti po vietines maisto produktų parduotuves, apžiūrinėti lentynas, skaityti etiketes, mėginti suprasti, kodėl maisto produktai sudėlioti būtent tokia, o ne kitokia tvarka.

Ypač man įdomūs užsienio parduotuvėse parduodami užkandžiai (snacks) – būtent pagal juos galima spręsti, koks toje šalyje gyvenančių žmonių požiūris į maistą, jų pomėgiai ir, iš dalies, koks gyvenimo būdas.

Bene daugiausiai užkandžių galima rasti JAV parduotuvėse, kioskuose ir užeigėlėse. Ir iš tiesų, tiek valgančių, kramsnojančių žmonių aplink kažin ar yra kur nors kitur... Susidaro įspūdis, kad didžioji dalis maisto pakuočių skirtos tam, kad jas galima būtų pasiimti į darbą ar mokyklą, jos itin išvaizdžios, sandariai užsidaro ir patogiai susipakuoja į bet kokį krepšį ar rankinuką.

Ir nors mano mėgstamiausias prekybos tinklas „Whole Foods“ orientuotas į sveikesnius produktus ir švaresnę mitybą, net ir perskaičiusi dažno ten pirkto užkandžio etiketę (ypač tą jos dalį, kuri surašyta smulkiu šriftu), neretai įsitikinu, kad be kelių sveikų ingredientų visgi yra pakankamai tokių, kurių nepageidauju suvartoti užkandžiaudama.

Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai
Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai

Lietuvoje prekybos centruose parduodamų sveikuoliškų užkandžių mada, galima sakyti, dar neatėjo. Todėl visais atvejais jų geriausia pasigaminti patiems! Turint dėželę iš anksto iškeptų miusli batonėlių, bepigu organizmą papildyti naudingomis ir energijos suteikiančiomis medžiagomis!

Jie tikrai tilps į jūsų kelioninį krepšį, mokyklinę kuprinę ar darbinį rankinuką. Miusli batonėliai praturtinti baltymais iš riešutų ir sėklų, o saldumo suteikia džiovinti vaisiai ir klevų sirupas arba medus.

Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai

Ingredientai (8 batonėliams):

  • 1 šaukštas juodųjų chia sėklų;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) vandens;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) klevų sirupo;
  • 1/2 stiklinės (70 g) viso grūdo speltų miltų;
  • 1 ir 1/2 stiklinės (135 g) avižinių dribsnių;
  • 1/2 stiklinės (100 g) džiovintų figų, supjaustytų gabaliukais;
  • 1 stiklinė (80 g) migdolų plokštelių;
  • 1/4 stiklinės (25 g) raw kakavos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1/2 stiklinės (80 g) migdolų, susmulkintų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Kepimo indą (20x20cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Į dubenį suberkite chia sėklas ir supilkite vandenį. Išmaišykite ir palikite apie 10 min. išbrinkti. Tada supilkite klevų sirupą, suberkite miltus, avižinius dribsnius, figas, migdolų plokšteles, kakavą, vanilės ekstraktą ir susmulkintus migdolus, viską sumaišykite.

3. Masę sukrėskite į paruoštą kepimo indą ir paskirstykite per visą paviršių, galiausiai gerai suplokite, suspauskite, kad viršus būtų tolygus ir visi kraštai prisipildytų mase.

4. Kepkite 30 min., arba kol gražiai patamsės.

5. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite kepimo inde. Tada išimkite ir dantytu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais (aš supjausčiau į 8 dalis).

Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai
Nidos Degutienės nuotr. /Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Mokesčių reforma Verslas

Nelieka kelio atgal: darbuotojo mokesčiai bus jungiami, keisis pensijų sistema ir tarifai

Vardai

A.Bilotaitė dukros motiną žeminusiam P.Gražuliui įteikė dovaną: „Jis yra padugnė“

Verslas

Dėl draudimo parduotuvėms dirbti sekmadieniais jau kryžiuoja ietis

Verslas

Nepatenkinti Naujamiesčio gyventojai: Senamiestį apstatysime Perkūnkiemio monstrais

Sportas

„Skrieja kamuolys“: neverk, Argentina, ir futbolo romantikos paieškos

Aktualu

Petras Gražulis smaginasi toliau: moterį „pagydžiau“ nuo nevaisingumo

„Vieni vartai“: Argentinos nuopuolis, istorinis šansas islandams ir futbolas bažnyčioje

24sek

Gandai patvirtinti: Dainius Adomaitis – naujasis „Ryto“ treneris

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

Pasaulis kišenėje

Joninės pajūry: Šventojoje – su senosiomis apeigomis, o Palangoje su pirties ir SPA festivaliu

Nesibaigianti kova su gaisrais Manilos lūšnynuose

Sportas

Staigmena sostinėje: „Žalgiris“ atleido Aurelijų Skarbalių

Mokesčių reforma Aktualu

Ernestas Naprys: 5 didžiausi mokesčių reformos absurdai

Verslas

„Wizz Air“ keičia bagažo politiką: už lagaminą salone teks susimokėti visiems

N-18 Vardai

Aiškėja TV žvaigždės ir tituluotos gražuolės Sophie Gradon mirties aplinkybės: įtariama savižudybė

Maistas

Didysis Joninių valgiaraštis: 50 receptų ir kursiantiems grilį, ir švęsiantiems kukliai

Gazas

Autokroso varžybų dalyviai Latvijos žemę paliko pasipuošę kovos randais

Maistas

Laikas griliui: kiaulienos nugarinė su daržovėmis

Aktualu

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remonto teisėtumu

Dar vienas lietuvis, išgirdęs savo pavardę NBA naujokų biržoje. Nors buvo ekspertų, kurie A.Kulbokos pavardės išgirsti nesitikėjo, bet Šarlotės komanda mato puolėjo potencialą. Žinoma, už Atlanto lietuvis šiemet dar tikrai nesikels ir liks tobulėti Europoje. Įdomu tai, kad dar prieš 10 metų A.Kulboka yra nusifotografavęs su „Hornets“ džemperiu, o dabar jis šiai komandai jau priklauso.
24sek

Arnoldą Kulboką NBA naujokų biržoje pakvietė Šarlotės klubas

Naujienos

Mokesčių reforma Verslas

Nelieka kelio atgal: darbuotojo mokesčiai bus jungiami, keisis pensijų sistema ir tarifai

Vardai

A.Bilotaitė dukros motiną žeminusiam P.Gražuliui įteikė dovaną: „Jis yra padugnė“

Verslas

Dėl draudimo parduotuvėms dirbti sekmadieniais jau kryžiuoja ietis

Verslas

Nepatenkinti Naujamiesčio gyventojai: Senamiestį apstatysime Perkūnkiemio monstrais

Sportas

„Skrieja kamuolys“: neverk, Argentina, ir futbolo romantikos paieškos

Aktualu

Petras Gražulis smaginasi toliau: moterį „pagydžiau“ nuo nevaisingumo

„Vieni vartai“: Argentinos nuopuolis, istorinis šansas islandams ir futbolas bažnyčioje

Verslas

Seimas pritarė išskirtinei 1 proc. paramai profesinėms sąjungoms

Nesenstančios knygos: perleistų kūrinių TOP 10

24sek

Gandai patvirtinti: Dainius Adomaitis – naujasis „Ryto“ treneris

Nesibaigianti kova su gaisrais Manilos lūšnynuose

Pasaulis kišenėje

Joninės pajūry: Šventojoje – su senosiomis apeigomis, o Palangoje su pirties ir SPA festivaliu

Sportas

Staigmena sostinėje: „Žalgiris“ atleido Aurelijų Skarbalių

Mokesčių reforma Aktualu

Ernestas Naprys: 5 didžiausi mokesčių reformos absurdai

Verslas

„Wizz Air“ keičia bagažo politiką: už lagaminą salone teks susimokėti visiems

N-18 Vardai

Aiškėja TV žvaigždės ir tituluotos gražuolės Sophie Gradon mirties aplinkybės: įtariama savižudybė

Gazas

Autokroso varžybų dalyviai Latvijos žemę paliko pasipuošę kovos randais

Maistas

Didysis Joninių valgiaraštis: 50 receptų ir kursiantiems grilį, ir švęsiantiems kukliai

Maistas

Laikas griliui: kiaulienos nugarinė su daržovėmis

Aktualu

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remonto teisėtumu

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką