Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: suomiška pavasarinė lašišų sriuba

Suomijoje, sako, būtent nuo šios sriubos žmonių širdyse prasideda tikras pavasaris! Kalnas krapų turbūt yra pagrindinis to pavasario ženklas, nes lašišos suomiai vartoja daug ir visus metus. Tačiau jei iki šiol kreivai žiūrėjote į bet kokias žuvienes, ši yra rimta pretendentė pralaužti ledus! Svarbiausia, kad verdant šią sriubą sunaudosite visas iki vienos žuvies dalis, likusias ją išdorojus (juk žuvies filė galima panaudoti ir įprastais būdais – sūdyti arba kepti ant grotelių).
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Jei parduotuvėje susigundysite įsigyti visą lašišą, jokiu būdu neišmeskite nei vienos ašakos, nei vieno peleko ir uodegos – viso šito prireiks nuostabiam lašišos sultiniui išsivirti. Dar prisiminkite vieną esminę taisyklę – lašišos ir skumbrės yra tos žuvys, kurios turi ypač stiprų savo kvapą, todėl šių žuvų sultiniai tinka tik jų pačių sriuboms virti. Kitaip tariant, lašišos kaulų jokiu būdu nedėkite į sultinį kartu su kokių nors kitų jūrinių žuvų kaulais – lašišos kaulai tinkami tik lašišos sultiniui, ir lašišos sultinys tinkamas tik lašišos sriubai virti.

Nidos Degutienės nuotr. /Lašiša
Nidos Degutienės nuotr. /Lašiša

Sriubos receptas itin paprastas, o ir pasigaminsite ją greitai (kaip ir visus žuvies patiekalus). Beje, pašildyta kitą dieną sriuba dar skanesnė, tad vienu ypu verčiau išvirkite jos daugiau!

Suomiška pavasarinė lašišų sriuba

Ingredientai (4 asm.):

  • ½ kg lašišos (be odos, supjaustytos kąsnio dydžio gabalėliais, kaulų, odų ir uodegos prireiks sultiniui, neišmeskite jų!);
  • 2-3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 poras (didesnis, supjaustytas);
  • 1,25 l lašišos sultinio (jį išvirsite iš ašakų ir odų);
  • ½ kg bulvių, supjaustytų gabalėliais;
  • 1 morka, supjaustyta gabalėliais;
  • 1 stiklinė šviežių smulkiai sukapotų krapų;
  • 250 ml grietinėlės (36 proc. arba liesesnės);
  • ¼ arbat. šaukšt. kvapiųjų pipirų;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Puode storesniu dugnu (arba keptuvėje) ištirpinkite sviestą ir jame ant silpnos ugnies kepinkite porus. Kai porai šiek tiek suminkštės, įmeskite morkas, bulves ir toliau kepinkite.

2. Per tą laiką, kol porai kepa, atskirame puode užkaiskite 1,25 litro (5 stiklines) vandens, įberkite druskos ir sudėkite žuvies odas, uodegą, ašakas. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies, nukoškite, šiek tiek atvėsinkite ir nuimkite nuo kaulų lašišų mėsą, atidėkite į šalį.

3. Į puodą su apkepintais porais ir bulvėmis su morkomis supilkite nukoštą sultinį, suberkite pusę krapų. Virkite apie 10 minučių, arba tol, kol bulvės suminkštės.

4. Į puodą sudėkite lašišos gabalėlius, supilkite grietinėlę, suberkite kvapiuousius pipirus ir kaitinkite ant silpnos ugnies kelias minutes, tik kol lašiša bus išvirusi. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir suberkite likusius krapus.

Pastaba: ši sriuba pašildyta dar skanesnė, nei virimo dieną, tad nesibaiminkite, jei liks rytojui! Taip pat vietoje grietinėlės galite pagardinti sriubą keliais šaukštais grietinės – rūgštis su šia sriuba puikiai tinka.

Nidos Degutienės nuotr. /Suomiška pavasarinė lašišų sriuba
Nidos Degutienės nuotr. /Suomiška pavasarinė lašišų sriuba

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius