Dabar populiaru
Publikuota: 2020 gegužės 5d. 13:00

Nidos receptas: sveikesni falafeliai – praturtinti daržovėmis, kepti orkaitėje

Nida Degutienė ir jos gaminti sveikesni falafeliai
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos gaminti sveikesni falafeliai

Vienas pirmųjų maloniausių gastronominių atradimų žmonėms, pirmąkart atvykusiems į Artimuosius Rytus, būna falafeliai ir humusas. Neįtikėtina, kad iš tokių iš pažiūros kuklių ingrdientų – avinžirnių ir vieno kito priedo – galima pagaminti tokius maistingus ir gardžius užkandžius! Mes, atvykę į Izraelį, galima sakyti, porą mėnesių tik humusu ir pitomis maitinomės. Paskui truputį išsigandau, kad ir pati į pitą tapsiu panaši, jei tokiais kiekiais kasdien mėgausiuosi ta skaniąja Artimųjų Rytų regiono duona.

Skaniausi falafeliai, kurių visada sustodavom paragauti, būdavo kepami Betliejuje. Kažkada vietiniai arabai krikščionys nusivedė mus į netoli Kristaus gimimo bažnyčios esančią falafelinę, supažindino su jos savininkais ir nuo to laiko visus savo svečius, kuriuos veždavomės į Palestinos teritoriją, būtinai užveždavom tų falafelių.

Keisčiausia, kad toje falafelinėje iš tikrųjų nebuvo jokio kito patiekalo – tik humusas, aštrūs pipirai, susmulkinti į tokį pagardą, kur nuo vieno lašo kai kas net apsiverkdavo, viena kita marinuota daržovė, ir žinoma, falafeliai. Tuos falafelius prie įėjimo į užeigą milžiniškame puode aliejaus virdavo šefas, jis mikliai specialiu aparatėliu formuodavo susmulkintų avinžirnių masę, kurią imdavo iš didžiulio emaliuoto bliūdo (mano baba tokiame skalbinius skalbdavo!) ir bekepdamas dar pusei gatvės išvaišindavo, besišypsodamas ir kviesdamas užeiti vidun.

Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji orkaitėje kepti falafeliai
Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji orkaitėje kepti falafeliai

Kvepėdavo visa gatvė, aliejus nuo begalinio naudojimo būdavo jau neišpasakyto tamsumo, sveikumo tuose falafeliuosi kažin ar buvo, bet jau skonis... Tam skoniui ir neatsispirdavom! Pavalgei tokius pietus – falafelių lėkštelę, humuso porą šaukštų ir pitą – ir jautiesi kaip po mūsų cepelinų – visai likusiai dienai sotus!

Gaminau falafelius ir namuose, kai rašiau savo knygą „Izraelio skoniai“. Gavosi gana panašūs į tuos, ragautus Betliejuje. Tik ar imsiesi dažno falafelių virimo namuose, ar ryšiesi kęsti ilgai išliekantį skrudinto aliejaus kvapą... Tad nuo Izraelio laikų gerų tikrų falafelių ir nebuvau valgiusi.

Ingredientai kalba patys už save: avinžirniai, žirneliai, brokoliai, špinatai, ispaninio šalavojo (chia) sėklos…

Užtai ėmė nostalgija ir vieną dieną nugalėjo! Tik nostalgija buvo pakoreguota ir falafeliai užgimė daug lengvesni, žalesni, o kadangi kepti orkaitėje, tai dar ir daug sveikesni nei virti riebaluose. Tokius tai jau galima valgyti iki soties ir nesirūpinti pasekmėmis.

Sveikesni falafeliai

Ingredientai:

  • 400 g avinžirnių, išvirtų arba konservuotų (jei konservuoti – nusausinkite ir praskalaukite);
  • 1 svogūnas, supjaustytas;
  • 1 stiklinė (120 g) žaliųjų žirnelių, šaldytų;
  • 2 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
  • 1 stiklinė brokolių, susmulkintų;
  • 2 stiklinės šviežių špinatų arba 70 g šaldytų, atitirpintų;
  • 1 stiklinė (25 g) petražolių, susmulkintų;
  • ½ stiklinės (10g) mėtų lapelių, susmulkintų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kumino, malto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų, šviežiai grūstų;
  • alyvuogių aliejaus.

patiekimui:

  • labneh (kaip pasigaminti, žiūrėkite pastabose);
  • ridikėlių;
  • gražgarsčių;
  • pitos duonelių;

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Į elektrinio kombaino indą sudėkite visus ingredientus: avinžirnius, svogūnus, žirnelius, ispaninio šalavijo (chia) sėklas, brokolius, špinatus, petražoles, mėtas, kuminą, kepimo miltelius, šiek tiek druskos ir pipirų, ir smulkinkite, kol gausite vientisą granuliuotą masę.

3. Formuokite maždaug 1 didelio šaukšto dydžio rutuliukus, juos suplokite ir sudėliokite kepimo skardoje. Gausiai pašlakstykite visus falafelius aliejumi ir pašaukite kepti. Po 15 minučių ištraukite iš orkaitės, dar kartą pašlakstykite aliejumi ir dar kepkite 15 minučių, arba kol jie taps traškūs ir apskrudę.

4. Patiekite su pita duonelėmis (arba lavašais), su labneh, ridikėliais ir gražgarstėmis.

Labneh – tai itin populiarus Artimuosiuose Rytuose „sūris“. Jis primena tepamą sūrį, koks įprastas mums, tačiau patiems pasigaminti labneh yra vieni juokai: į keliais sluoksniais sulankstytos marlės gabalą sukrėskite indelį graikiško jogurto, suriškite šios marlės kraštus, ir gautą ryšulėlį pakabinkite ant medinio šaukšto. Tą medinį šaukštą su kabančiu ryšulėliu įtaisykite ant gilesnio dubens arba puodo kraštų ir statykite į šaldytuvą. Per naktį graikiško jogurto skystis ištekės, marlėje liks tirštas tepamas sūris. Labneh galite pagardinti druska, citrinos žievele, česnaku ir pašlakstyti aliejumi patiekiant.

Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji orkaitėje kepti falafeliai
Nidos Degutienės nuotr. /Žalieji orkaitėje kepti falafeliai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Video

15:15
01:01:04
06:27

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką