Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2020 lapkričio 24d. 16:00

Nidos receptas: šventiškas obuolių pyragas, gardintas meduolių prieskoniais

Nida Degutienė ir jos keptas šventiškas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos keptas šventiškas obuolių pyragas

Kai imuosi dar vieno obuolių pyrago kepimo, visuomet kyla mintis suskaičiuoti, kiek jų, skirtingų, per visą savo kepimo praktiką jau esu iškepusi... Tikiu, labai daug! Tad jei jums pabodo tie receptai, kuriuos nuolat naudojate, ir ieškot ko nors pakeitimui, jums tikrai turėtų patikti šis šventiškas kepinys su obuoliais. Sudėtingumo jame lygiai tiek, kiek ir kituose paprastuose kepiniuose, gal tik prireiks keliomis minutėmis daugiau laiko...

Pyragas patogus dar ir tuo, kad visą jį galima paruošti gerokai iš anksto (pavyzdžiui, iš vakaro), laikyti šaldytuve ir kepti visiškai prieš patiekiant. Tai tikrai be galo patogu, ypač jei ruošiatės kokiai šventiškesnei vakarienei su desertu ir nenorite viso darbo pasilikti paskutinėms valandoms.

Tradiciškai ant panašaus pobūdžio pyragų viršaus supinamos tešlos juostelės, bet visai smagu pamažu iš spintelių traukti kalėdinių sausainių formeles ir pažaisti su kitokiomis formomis, pavyzdžiui, štai tokiomis dailiomis žvaigždutėmis!

Dar vienas mano mėgstamas būdas „palinksminti“ obuolių pyragų įdarą – įberti saujelę spanguolių. Jų paprastai turiu užsišaldžiusi ir labai mėgstu ne tik paskaninti pyragų masę (ypač jei obuoliai ne tokie rūgštūs), bet ir pagražinti: kepdamos spanguolės išmargina visą pyragą tokiom gražiom rudeninėm spalvom...

Nidos Degutienės nuotr. /Šventiškas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Šventiškas obuolių pyragas

Nereikia nė priminti, nes visi ir taip gerai žino: pats skaniausias obuolių pyragas – šiltas, su kaušeliu betirpstančių vanilinių ledų.

Šventiškas obuolių pyragas

Ingredientai:

trapiai tešlai:

  • 300 g miltų;
  • 4 šaukštai cukraus pudros;
  • žiupsnelis smulkios druskos;
  • 210 g sviesto (labai šalto, supjaustyto gabalėliais);
  • 2–3 šaukštai labai šalto vandens.

obuolių įdarui:

  • 1 kg obuolių;
  • ¼ stiklinės rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelis meduoliams skirtų prieskonių mišinio (žiūrėkite pastabą recepto apačioje);
  • ½ citrinos sultys;
  • 2–3 šaukštai alkoholio (romo, brendžio, kalvadoso) – nebūtina, jei neturite;
  • 1 šaukštas krakmolo.

riešutų sluoksniui:

  • ½ stiklinės pekano riešutų (arba graikiškų);
  • 1,5 šaukštelio meduoliams skirtų prieskonių mišinio arba cinamono;
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus.

patepimui:

  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 šaukštas pieno (arba vandens);
  • rudojo cukraus (nebūtina).
Nidos Degutienės nuotr. /Šventiškas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Šventiškas obuolių pyragas

Gaminimas:

1. Užminkykite tešlą: į dubenį arba virtuvinio kombaino indą suberkite miltus, cukraus pudrą, druską, tada sudėkite sviesto gabalėlius ir sumaišykite, kol gausite drėgnus trupinius (jei maišote rankomis, tą darykite pačiais pirštų galiukais ir kuo greičiau, kad sviestas nespėtų sušilti ir suminkštėti). Įpilkite vandens (pradėkite nuo 2 šaukštų) ir minkykite, kol tešla sulips į kietą vientisą masę. Iš tešlos suformuokite rulonėlį, apsukite jį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai dviem valandom, o geriausiai pernakt.

2. Kai tešla sukietės, išimkite ją iš šaldytuvo ir padalinkite į 3 lygias dalis. Vieną dalį padėkite atgal į šaldytuvą. Dvi likusias supjaustykite plonais, apie 0,5–0,7 cm storio griežinėliais ir išdėliokite juos ant kepimo formos dugno (23–25cm). Pirštais spauskite tuos tešlos gabalėlius taip, kad jie susijungtų ir padengtų visą kepimo formos dugną, taip pat ir kraštelius. Vėl padėkite formą su tešla į šaldytuvą.

3. Pagaminkite obuolių įdarą: obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius su sėklomis, supjaustykite griežinėliais. Į puodą suberkite cukrų ir prieskonius. Užkaiskite. Kai cukrus ims truputį skystėti (tik nepražiopsokite ir nesudeginkite), ims pamažu virsti karamele, suberkite obuolius ir sumaišykite. Supilkite citrinų sultis ir kepinkite obuolius apie 10 min., kol jie suvirs, tačiau nepavirs visiška koše. Pabaigoje įpilkite alkoholį, išjunkite ugnį ir įmaišykite krakmolą.

4. Paruoškite riešutų įdarą: suberkite riešutus į sausą keptuvę ir juos šiek tiek apskrudinkite (tik nesudeginkite!). Atvėsinkite, tada peiliu truputį pakapokite, sumaišykite su prieskoniais ir cukrumi.

5. Iš likusios nepanaudotos tešlos išspauskite žvaigždutes: iškočiokite šią tešlą ant miltais pabarstyto stalviršio maždaug iki 0,5 cm storio ir sausainių formele išpjaukite žvaigždutes. Likusią tešlą vėl iškočiokite, ir vėl formuokite žvaigždutes. Kiek liks tešlos, ją užlipdykite ant jau padaryto tešlos pagrindo.

6. Ant tešla padengto pagrindo suberkite riešutus su prieskoniais, paskirstydami tolygiai per visą plotą. Tada dėkite obuolių masę. Ant viršaus išdėliokite iš tešlos išspaustas žvaigždutes. Žvaigždutes ir pyrago šonus patepkite kiaušinio plakiniu (sumaišykite trynį su pienu) bei pabarstykite ruduoju cukrumi (nebūtina).

7. Kepkite pyragą iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių, arba kol viršus ir šonai labai gražiai apskrus. Šiek tiek atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite šiltą, su ledais.

Pastaba: Meduoliams skirtas prieskonių mišinys paprastai sudėtyje turi cinamono, imbiero, kardamono ir muskato. Jį galite susimaišyti ir patys, pasirinkdami proporcijas pagal tai, ką labiausiai mėgstate.

Nidos Degutienės nuotr. /Šventiškas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Šventiškas obuolių pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Mėgaukis šiandien

Talentingi vaikai

Video

00:48
00:15
08:53

Esports namai

Sveikos ir gražios kojos

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką