Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: šventiškas varškės tortas su spanguolių putėsiais

Žiemą man skaniausi žiemiški kepiniai. Kokie tie žiemiški kepiniai? O gi tie, kuriuose dominuoja sezoniniai ingredientai. Ir nors lietuviškas žiemos sezonas negali pasigirti dideliu pasirinkimu, visgi yra kai kas, kas asocijuojasi būtent su šaltuoju ir baltuoju metų laiku!
Nida Degutienė ir jos keptas varškės tortas su spanguolių putėsiais
Nida Degutienė ir jos keptas varškės tortas su spanguolių putėsiais / Nidos Degutienės nuotr.

Spanguolės. Jos yra žiemos sezono žvaigždės! Spanguolių man visuomet parūpina mama. Ji – uogų rinkimo čempionė!

Dar vaikystėje, pamenu, išvažiuodavo su draugais į pelkes netoli Druskininkų, ir negrįždavo, kol nepririnkdavo didžiulės kariškos kuprinės uogų! Spanguoliauti – tai ne mėlynes ar žemuoges rinkti… Mūsų, vaikų, į tokias išvykas neimdavo, mat nepaisant vėsaus rudeniško oro, visą dieną reikia stovėti šaltame vandenyje, ant pečių tempiant nešulį su uogomis ir avint ilgais botais klampoti iš vieno pelkės pakraščio į kitą… Mano mamai 75, bet ji iki šiol visą šeimą aprūpina spanguolėmis! Priuogauja didžiulius krepšius, o mes paskui pusę metų mėgaujamės šviežutėlėmis, vitaminu C persunktomis uogomis! Tad šįkart mano žiemiškasis varškės pyragas – su skaisčios spalvos spanguolių putėsiais ir žinoma, „snieguotų“ spanguolių papuošimais!

Riešutai ir aguonos – dar du ingredientai, kurie man skaniausi žiemą! Dar nuo vaikystės, kai Kalėdų proga namuose atsirasdavo riešutų – nelukštentų, savaime suprantama, – pešdavomės su broliu nepasidalindami riešutų gliaudytojo ir visaip mėgindami iškrapštyti iš kevalų net toliausiai pasislėpusias sutraiškyto riešuto branduolio daleles…

Visą Advento laikotarpį paprastai laikausi atokiau nuo saldumynų, tad mano meilė aguonoms ir aguoniniams kepiniams kaupiasi visą gruodį. O kol kas – būdas, kaip įprastą pirktinių sausainių pagrindą sūrio arba varškės pyraguose padaryti skanesnį, sveikesnį, įdomesnį! Tereikės išsikepti paprastus sausainius iš maltų migdolų patiems, ir vėliau, sutrupinus juos kartu su tirpintu sviestu, iškloti sūrio pyrago apačioje.

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais

Ir pagaliau vanilė bei cinamonas – dviejų kvapų magija, užliejanti namus, kol orkaitėje pašautas šildosi būsimas stalo delikatesas!

Varškės pyragas su migdolų pagrindu ir spanguolių putėsiais

Ingredientai:

pagrindui:

  • 150 g maltų migdolų;
  • 50 g cukraus pudros;
  • 1 didelis kiaušinio baltymas (40 g);
  • 25 g kvietinių miltų;
  • 1/2 šaukštelio cinamono (nebūtina, jei nemėgstat);
  • 30 g tirpinto sviesto.

varškės masei:

  • 500 g riebios varškės (patartina ją du kartus sumalti)*;
  • 250 ml (36 proc. riebumo) grietinėlės*;
  • 3 dideli kiaušiniai*;
  • 3/4 stiklinės cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilės pastos;
  • 3 šaukštai kvietinių miltų.

spanguolių putėsiams:

  • 300 g spanguolių (tiks ir šviežios, ir šaldytos);
  • 1/2 citrinos išspaustos sultys;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 3 šaukšteliai želatinos arba 3 želatinos lapeliai;
  • 250 ml (36 proc. riebumo) grietinėlės, labai atšaldytos.

marcipano žvaigždutėms:

  • 50 g marcipanų masės;
  • 100 g cukraus pudros;
  • 1 šaukštas citrinų sulčių (arba pagal poreikį).
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais

Gaminimas:

1. Pasigaminkite pyrago pagrindui skirtus sausainius: sumaišykite visus ingredientus išskyrus tiripintą sviestą. Baltymo plakti nereikia, tiesiog viską sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išsukite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą lipnų rutulį. Suplokite rutulį į paplotėlį ir įsukę į maistinę plėvelę įdėkite į šaldytuvą. Palikite bent pusvalandžiui, kol sustings.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170C laipsnių temperatūros. Tarp dviejų pergamentinio popieriaus gabalėlių iškočiokite plonytį diską (forma visai nesvarbi – visvien iškepusį dielį sausainį laužysite ir malsite). Kepkite apie 15 min., kol gražiai paruduos, sukietės, švelniai apskrus. Išimkite ir visiškai atvėsinkite. Tada sulaužykite gabalėliais. Šią dalį galite pasigaminti iš anksto, likus dienai ar kelioms iki pyrago kepimo.

3. Migdolų sausainio gabalėlius sudėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir sutrupinkite iki trupinėlių, supilkite tirpintą sviestą, ir pulsuojančiu rėžimu sukite, kol gausis riebūs trupiniai, primenantys šlapią smėlį.

4. Gautu mišiniu išklokite apvalios kepimo formos (18-20 cm skersmens) dugną, ištiestą pergamentinio popieriaus gabalėliu. Stiklinaite, turinčia lygų dugną, gerai prispauskite trupinius prie kepimo formos dugno, suformuodami tolygų pagrindą. Kadangi varškės pyragą kepsite karšto vandens vonelėje, visą kepimo formą (apačią ir šonus) sandariai apvyniokite bent dviem sluoksniais aliuminio folijos. Padėkite vėsiai, kol gaminsite varškės sluoksnį, kad pagrindas sukietėtų.

5. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite visus varškės sluoksniui reikalingus ingredientus ir išsukite lėtomis apsukomis, tik kol susijungs tarpusavyje. Jokiu būdu neplakite ilgai ir intensyviai, antraip kepant pyragas iškils, o paskui susmegs, o jums reikia lygaus paviršiaus!

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais

6. Įkaitinkite orkaitę iki 150C laipsnių temperatūros. Ant paruošto pagrindo išliekite varškės masę, tada formą su pyragu statykite į kitą, didesnį gilų indą ir į tą indą pripilkite verdančio vandens, maždaug iki pusės kepimo formos kraštų. Kepkite apie 45 minutes, arba truputį ilgiau, jei varškės masė nesutvirtėjo per tokį kepimo laiką.

7. Išjunkite orkaitės kaitrą ir palikite pravėsti pradarę orkaitės dureles. Išimkite pyragą ir pilnai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą bent 1-2 valandoms, kad visiškai atšaltų.

8. Pagaminkite spanguolių putėsius: spanguoles, citrinos sultis ir cukrų suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite (šaldytų spanguolių atšildyti nebūtina). Pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps, o spanguolių odelės sutrūkinės, išbėgs sultys. Pertinkite visą masę per sietelį, kad neliktų odelių, o masė būtų tarsi tiršta piurė. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palaukite, kol ji visiškai išbrinks. Tada švelniai pakaitinkite išbrinkusią želatiną (tik labai atsargiai, kad skystis neužvirtų – antraip želatina praras savo savybes) ir supilkite į dar šiltą spanguolių piurė (jei spanguolės jau atšalo, galite jas šiek tiek pašildyti). Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti.

9. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir dalimis (per tris kartus) dėkite spanguolių masę, atsargiai maišydami. Šiuos putėsius supilkite ant iškeptos varškės masės ir gerai sušaldykite šaldytuve (geriausia, jei laikysite apie 12 valandų arba per naktį).

10. Papuošimui galite naudoti „apšarmojusias“ spanguoles: uogas pavilgykite kiaušinio baltyme ir apvoliokite baltame cukruje, palikite išdžiūti.

11. Marcipano žvaigždutes gaminkite taip: rankomis arba virtuviniu kombainu sumaišykite marcipaną ir cukraus pudrą, o tada dalimis pilkite citrinos sultis, minkydami ir žiūrėdami, kada konsitencija bus tinkama kočioti. Iškočiokite masę ant darbastalio ir formele išspauskite žvaigždutes.

*Labai svarbu, kad šie ingredientai būtų kambario temperatūros!

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su spanguolių putėsiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius