Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: „taralli“ – itališki pikantiški sausainiai su vynu

Kas jau kas, o italai yra tikri miltų virtuozai! Jūs tik pažiūrėkit į tuos kalnus picų, makaronų, fokačių, kuriuos jie kasdien prigamina (ir suvalgo, ir lieka liekni!) ir įsitikinsite, kad nėra pasaulyje tautos, kuri italus miltų klausimu aplenktų!
Nida Degutienė ir jos kepti itališki sausainiai „taralli“
Nida Degutienė ir jos kepti itališki sausainiai „taralli“ / Nidos Degutienės nuotr.

O ar jums kada nors teko ragauti itališkų sausainių, kurie be standartinių ingredientų – miltų, vandens, aliejaus – savo sudėtyje dar turėtų ir... vyno? Tai kuklieji taralli, kurie yra pats geidžiamiausias elementas pirštais valgomų užkandžių lėkštėje. O pagaminti juos sugebėtų pirmokas! Jie, beje, yra žydiškų beigelių pusbroliai, nes ruošiami labai panašiai – pirma apverdami ir tik tada kepami.

Taralli gali būti saldūs arba pikantiški, o man artimesnė sūrioji versija. Dar man labai patinka išraiškingas pankolio sėklų aromatas. Pankolio sėklų labai dažnai dedama į itališkus patiekalus, ypač dažnai jomis gardinamos dešrelės ir kiti mėsiški valgiai. Sėklas, beje, prieš suberdami į šių sausainėlių tešlą, galite pagrūsti grūstuvėje, taip dar labiau atsiskleis jų anyžinis skonis.

Nidos Degutienės nuotr. /Itališki pikantiški sausainiai „taralli“
Nidos Degutienės nuotr. /Itališki pikantiški sausainiai „taralli“

Ingredientai (40 sausainėlių):

  • 250 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 100 ml baltojo vyno;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. pankolių sėklų (galite šiek tiek pagrūsti grūstuvėje).

Gaminimas:

1. Iš visų išvardintų ingredientų suminkykite elastingą minkštą tešlą (minkykite bent 4–5 minutes, taip miltuose esantis glitimas aktyvuosis ir sausainiai bus minkštesni). Įsukite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti apie pusvalandį.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Užkaiskite didelį puodą vandens.

3. Tešlą padalinkite į 40 gabalėlių, kiekvieną tarp rankų iškočiokite į virvelę, sujunkite virvelės galus, padarydami „kilpelę“. Sudėliokite jau suformuotus sausainius į skardą.

4. Užkaiskite didelį puodą vandens. Kai vanduo užvirs, dėkite sausainius (neperkraudami puodo) į verdantį vandenį ir virkite apie 2 minutes (arba kol sausainiai iškils į paviršių). Išgriebkite juos kiaurasamčiu ir dėkite atgal į tą pačią kepimo skardą.

5. Apvirtus sausainius pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20–25 minutes (arba kol gražiai apskrus).

Nidos Degutienės nuotr. /Itališki pikantiški sausainiai „taralli“
Nidos Degutienės nuotr. /Itališki pikantiški sausainiai „taralli“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius