Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 gegužės 16d. 15:00

Nidos receptas: tiramisu tortas

Nida Degutienė ir jos gamintas tiramisu tortas
Nidos Degutienės nuotr. / Nida Degutienė ir jos gamintas tiramisu tortas

Šis tiramisu tortas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau jį iškeps net ir mėgėjas, dažnai besisukinėjantis virtuvėje. Visus kraštelių nelygumus uždengs pirktų sausainių dėlionė, o perrištas kaspinu jis gali tapti net šventiška dovana kokia nors proga!

Ingredientai:

Biskvitui:

  • 6 kiaušiniai (baltymai atskirti nuo trynių);
  • 200 g (1 stiklinė) cukraus;
  • 140 g (1 stiklinė) miltų;
  • 4 šaukštai krakmolo.

Sulaistymui:

  • 160 ml (2/3 stikl.) labai stiprios kavos;
  • 160 ml (2/3 stikl.) „Amaretto“ likerio (pamenat tokį mandrą likerį, kuris 10-am dešimtmety baisiai madingas buvo?);
  • 6 šaukštai kakavos.

Kremui:

  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1/2 kg maskarponės sūrio.

Papuošimui:

  • 200 g pakelis (gali prireikti daugiau – turėkite atsargai) sausainių „damų piršteliai“;
  • 1–2 arbat. šaukšt. džemo (sausainių prilipdymui);
  • juostelė perrišimui.

Gaminimas:

Išsikepame biskvitą:

1. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Pasiruošiame 23–24 cm kepimo formą su atsegamais kraštais: iškerpame iš pergamentinio popieriaus dugno dydžio apskritimą ir juo išklojame formos apačią.

2. Pradedame plakti baltymus: kai jie ima putoti (po 2–3 minučių plakimo), dedame po šaukštą cukraus, ir visą laiką plakame. Kaskart įbėrę cukraus plakame, kol jis ištirps, ir tik tada dedame kitą šaukštą cukraus. Nebijokite – baltymų su cukrumi perplakti neįmanoma. Kai baltymai tampa standūs ir blizgantys, po vieną supilame trynius, ir visąlaik masę plakam, bet mažais apsisukimais. Suberiame persijotus miltus ir krakmolą (aš sijojau tiesiai į plakimo indą), mažais apsisukimais sumaišom, bet neilgai, tik kad ingredientai susijungtų, neliktų neišsimaišiusių trupinių.

3. Masę išpilame į paruoštą kepimo formą ir pašauname kepti. Kepame 35–40 min. orkaitės viduryje, kol biskvitas paruduoja ir pilnai iškepa. Išimame iš orkaitės, pilnai atvėsiname. Peiliu atsargiai apipjauname kraštus, tada atidarome šonus, ir apvertę biskvitą aukštyn kojomis, nuimame nuo apačios pergamento lakštą. Biskvitą perpjauname į tris lygius lakštus.

Nidos Degutienės nuotr./Tiramisu tortas
Nidos Degutienės nuotr./Tiramisu tortas

Pasigaminame maskarponės kremą:

4. Nedideliame puode užverdame šiek tiek vandens (apie 2 stiklines). Nuimame nuo ugnies puodą, ant jo statome dubenėlį, į tą dubenėlį supilame trynius ir cukrų, ir šluotele arba mikseriu plakame ant garų. Plakam ilgai – apie 8 minutes, kad masė taptų puri, balsva, cukrus visiškai ištirptų ir visa masė sušiltų. Tada nuimame nuo garų ir dar paplakame apie 4 minutes.

5. Maskarponės kremą lengvai paplakame, kad susimaišytų. Paruoštą purų kiaušinių plakinį sumaišom su maskarponės sūriu, maišome labai mažais mikserio apsisukimais, kad tik visi ingredientai susijungtų. Du šaukštus masės atidedame į šalį – bus torto viršaus papuošimui.

6. Sumaišome tarpusavyje stiprią kavą ir „Amaretto“ likerį.

Pertepimai:

7. Pirmą biskvito lakštą padedame ant torto padėklo ar lėkštės, kurioje patieksite tortą. (Kad toliau tortas geriau laikytų tiesią savo formą, uždedu kepimo formos kraštus). Visą biskvito pagrindą sulaistome paruoštu kavos ir likerio mišiniu (maždaug 10 šauktų kiekvienam lakštui). Per sietelį pabarstome visą paviršių 2 šaukštais kakavos. Tada užtepame pusę kremo masės. Ant viršaus dedame antrą lakštą, taip pat sulaistome, pabarstome kakava, ir užtepame likusią kremo masę. Dedame viršutinį lakštą, jį sulaistome ir užtepame atidėtus 2 šaukštus kremo. Tortą dedame į šaldytuvą bent valandai, kad kremas sustingtų.

Papuošimas:

8. Nuimame kepimo formos kraštus. Visą torto paviršių pabarstome kakava (per sietelį) storu sluoksniu. Sausainėlius atmatuojame ir nupjauname galus, kad jų aukštis būtų maždaug sulig torto aukščiu. Kiekvieną sausainėlį patepame trupučiu džemo ir klijuojame prie torto šonų, kol apklijuojame visą perimetrą. Pabaigoje švelniai perrišame juostele.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kieta Širvintų ūkininko širdis: eržilą pasmerkė tamsai ir vienatvei, bejėgį kumeliuką – visiškam išsekimui

Gyvenimas

Išbandyta. Karinis kliūčių ruožas Rukloje – kai geriausiais draugais tampa pelkė ir purvas

Verslas

Atleistieji IAE darbuotojai remiamų darbo vietų nesirenka

Interviu Aktualu

Istorikas G.Kulikauskas – apie būdingiausius lietuvių bruožus: „Mes turime daug net XIX amžių siekiančių šaknų“

Sportas

Čempionų lygos finalininkų vertė – „Liverpool“ lyderis pranoksta C.Ronaldo

Gazas

Kasdienė bėda kai kuriems kauniečiams – neįrengti šaligatviai

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 gegužės 20 – 26 d.)

15min recenzija Kultūra

Sotūs, nukerėti vaiduokliai: 13-oji Baltijos trienalė Šiuolaikinio meno centre

Vardai

Šeštą mėnesį nėščia Greta Lebedeva atrodo stulbinamai: kaip jai pavyko išsaugoti tokią figūrą?

Interviu Sportas

Džiugas Bartkus – apie A.Skarbalių, klaidą sudarant sutartį ir simpatijas Prancūzijai

Aktualu

Orai.lt: savaitgalis bus karštas

Aktualu

Pabėgėlių perkėlimas į Lietuvą įstrigo

Vardai

Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas santuokos recepto dar nerado: teismas išskyrė jį su žmona Milda

Maistas

Kai tingisi gaminti: 3 sveiki ir greiti receptai vasarai

Gyvenimas

Kokios naminės priemonės padės atbaidyti erkes?

Vardai

„Eurovizijos“ žvaigždė, švedas Mansas Zelmerlowas tapo tėvu: aktorė Ciara Jonson pagimdė sūnų

24sek

Dar vienas galingas LeBrono pasirodymas: NBA Rytuose prireiks septintųjų rungtynių 

Deuce

Trečioji pasaulio raketė: „Galvoju, kaip įveikti Ričardą Berankį“

Laikas griliui

Naujasis atrakcionas leis pajusti „Formulė 1“ lenktynių greitį

Naujienos

Aktualu

Kieta Širvintų ūkininko širdis: eržilą pasmerkė tamsai ir vienatvei, bejėgį kumeliuką – visiškam išsekimui

Gyvenimas

Išbandyta. Karinis kliūčių ruožas Rukloje – kai geriausiais draugais tampa pelkė ir purvas

Verslas

Atleistieji IAE darbuotojai remiamų darbo vietų nesirenka

Interviu Aktualu

Istorikas G.Kulikauskas – apie būdingiausius lietuvių bruožus: „Mes turime daug net XIX amžių siekiančių šaknų“

Sportas

Čempionų lygos finalininkų vertė – „Liverpool“ lyderis pranoksta C.Ronaldo

Gazas

Kasdienė bėda kai kuriems kauniečiams – neįrengti šaligatviai

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 gegužės 20 – 26 d.)

15min recenzija Kultūra

Sotūs, nukerėti vaiduokliai: 13-oji Baltijos trienalė Šiuolaikinio meno centre

Vardai

Šeštą mėnesį nėščia Greta Lebedeva atrodo stulbinamai: kaip jai pavyko išsaugoti tokią figūrą?

Interviu Sportas

Džiugas Bartkus – apie A.Skarbalių, klaidą sudarant sutartį ir simpatijas Prancūzijai

Aktualu

Orai.lt: savaitgalis bus karštas

Aktualu

Pabėgėlių perkėlimas į Lietuvą įstrigo

Vardai

Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas santuokos recepto dar nerado: teismas išskyrė jį su žmona Milda

Maistas

Kai tingisi gaminti: 3 sveiki ir greiti receptai vasarai

Gyvenimas

Kokios naminės priemonės padės atbaidyti erkes?

Vardai

„Eurovizijos“ žvaigždė, švedas Mansas Zelmerlowas tapo tėvu: aktorė Ciara Jonson pagimdė sūnų

24sek

Dar vienas galingas LeBrono pasirodymas: NBA Rytuose prireiks septintųjų rungtynių 

Deuce

Trečioji pasaulio raketė: „Galvoju, kaip įveikti Ričardą Berankį“

Laikas griliui

Naujasis atrakcionas leis pajusti „Formulė 1“ lenktynių greitį

Vardai

Žinau, ką renkuosi

Atnaujinkime namus

Video

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Remontas be nervų

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką