Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu

Mes jau tuoj tuoj įžengsim į tą metų dalį, kai rytais tikrai nesinorės eikvoti nei vienos sekundės virtuvėje, o užuot kaitę puodus, mieliau lėksim į lauką mėgautis šviežiu gaivaus ryto oru! Jau tuoj mums pakaks kelių šaukštų jogurto ir traškios granolos, o likusios energijos, kiek reiks, pasisemsime iš spindulių nešykinčios saulės. Bet bus dienų, kai tų pusryčių norėsis sotesnių. Ir bus savaitgaliai, kai laiko bus daugiau, nereikės niekur skubėti. Ir kartais, ką čia slėpti, bus dienų, kai pusryčių norėsis... vakarienei!
Nida Degutienė ir jos kepti traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu
Nida Degutienė ir jos kepti traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu / Nidos Degutienės nuotr.

O dar bus tų momentų, kai atsidarysite savo spintelę (ar sandėliuką) ir pamatysite pernykštes bulves, kurios dar visai tinka valgyti, tik jau fantazijos mažoka, ką su jomis pagaminti. Tai imkite ir pagaminkite štai tokius sočius pusryčius. Jie, beje, primins legendinius angliškuosius, nes skoniu itin panašūs į bulvinius skrebučius hash browns, kurie yra sudėtinė tipištų britiškų pusryčių dalis.

Kažkada, pamenu, mudvi su dukra Rūta Londone užsukome į paprastą britišką užeigą prie jos namų, kurioje kiaurą dieną beveik nieko daugiau ir negamina, vien tradicinius britiškus pusryčius… Mudvi vienintelės toje užeigoje buvome ne statybininkai! Po kupinos lėkštės pupelių, hash browns (lietuviškai turbūt šie paplotėliai vadintųsi bulvių kroketai), dešrelių ir kiaušinių, aš iki pat vakaro buvau soti... Išties ekonominis valgymo variantas!

Bet namuose juk galima ir šiek tiek elegantiškiau nei toje statybininkų užeigoje. Tad dalinuosi labiau sofistikuotu receptu. Ir šiek labiau lietuvišku savo ingredientais, nei britišku.

Traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu

Ingredientai (4 porc.):

  • 1,5 kg bulvių, nuskustų ir sutarkuotų plonomis juostelėmis*;
  • 150 g sviesto, ištirpinto;
  • 3/4 stiklinės susmulkintų petražolių;
  • 150 g rūkytos šoninės, smulkiai supjaustytos;
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų;
  • 100 g sultenių;
  • 8 kiaušiniai, išvirti be lukštų;

krienų padažui:

  • 1/2 stiklinės (120 g) grietinės;
  • 2 šaukštai krienų.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, sviestą, petražoles ir šoninę, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Įkaitinkite keptuvę nepridegančiu paviršiumi iki vidutinės kaitros. Dėkite po kaupiną šaukštą paruoštos bulvių masės ir gerai išlyginkite paviršių, suplodami masę tolygiai, kad gautumėte apvalius kuo plonesnius skrebučius. Kepkite apie 6 minutes, tada apverskite ir dar tiek pat kepkite kitą pusę (skrebučiai turi būti traškūs).

3. Paruoškite krienų padažą: sumaišykite grietinę ir krienus.

4. Lėkštėse keliais aukštais sudėliokite skrebučius, perklodami tarp jų sluoksnį sultenių, o ant viršaus uždėkite vieną arba du be lukšto virtus kiaušinius. Patiekite iškart, su krienų padažu.

*Geriausia tiks tarka, kurios akutės plonesnės nei tradicinė lietuviška „burokinė“ tarka. Taip pat tiks „julienne“ tipo pjaustyklės ir mandolinos (rinkitės patį smulkiausią peiliuką). Blogiausiu atveju, jei neturite nei vienos nei kitos, tarkuokite įprasta „burokine“ tarka.

Nidos Degutienės nuotr. /Traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius