Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: veganiškas trupininis mėlynių pyragas

Kadangi pernai buvo ne mėlynių metai, mano aruoduose prisikaupė kalnai receptų, ką būtiniausiai norėjau pagaminti, kai tik miškuose pasirodys šios antioksidantų pilnos miško uogos. Šiek tiek baiminausi, kad kaip pernai dėl šalčio, taip šiemet dėl sausros uogų ir vėl gali nebūti, tad kai jau tik pasitaikė proga, griebiau visą kibirą, pusė kurio iškart atsidūrė šaldiklyje, kad tik ir vėl mėlynių badas neužkluptų!
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Kai jau pilna burna šviežių mėlynių prisivalgėme, dar tą patį vakarą puoliau kepti savo būtiniausio mėlynių sezono kepinio – mielines bandeles su mėlynėmis, o paskui dar buvo didelė lėkštė šaltanosių, tad kai privalomoji programa įvykdyta, galima imtis improvizacijų.

Nidos Degutienės nuotr. /Veganiškas trupininis mėlynių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiškas trupininis mėlynių pyragas

Kepiniai, kuriuose nėra glitimo, nėra pridėtinio cukraus ir net kepiniams įprasto kiaušinio pamažu užkariauja sveikesnių saldumynų mėgėjų širdis. Tokie kepiniai tinka ir besilaikantiems dietos, ir netoleruojantiems glitimo, ir veganams.

Sveikuoliškus uogų džemus, kuomet tam, kad uogos sutirštėtų, naudojamas ne cukrus ir pektinas, bet ispaninio šalavijo (chia) sėklos, daugelis tikriausiai jau išbanė. Tad šiame pyrage mėlynių "džemas" būtent taip ir sutirštintas. Kepinys labai nesaldus, tad jei esate smaližiai, galite padidinti pagrindui naudojamų datulių kiekį (šiek tiek cukraus prireiks tik gaminant mėlynių džemą). Arba pabarstykite cukraus pudra supjaustyto pyrago gabalėlius!

Veganiškas trupininis mėlynių pyragas

Ingredientai:

  • 2 stiklinės (240 g) avižų sėlenų;
  • saujelė (75 g) saulėgrąžų;
  • 12-14 šviežių datulių be kauliukų (180 g);
  • 1/2 stiklinės (100 g) kokosų aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
  • 3 ir 1/2 stiklinės (500 g) šviežių mėlynių;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. chia sėklų.
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiškas trupininis mėlynių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiškas trupininis mėlynių pyragas

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C. Nedidelę kepimo skardą (20x30 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite avižų sėlenas, saulėgrąžas, datules, kokosų aliejų ir vanilės pastą. Kapokite visą masę tol, kol ji sulips, apie 3-4 minutes. Atidėkite maždaug 1 stiklinę masės į šoną, o likusia padenkite kepimo skardos dugną, gerai prispausdami šaukštu masę prie dugno. Dėkite šią kepimo skardą į orkaitę ir kepkite apie 18-20 minučių, arba kol gražiai apskrus.

3. Kol pagrindas kepa, mėlynes su cukrumi suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kai mėlynės pradės trūkinėti ir skirsis sultys, suberkite chia sėklas ir toliau virkite, maišydami, apie 10 minučių, arba kol masė taps tiršta, tarsi džemas. Džemą suverskite ant apkepto pyrago pagrindo, išlyginkite paviršių, ir ant viršaus užbarstykite trupinius, padarytus iš atidėtos tešlos.

4. Kepkite dar apie 20 minučių, arba kol trupiniai gražiai pagels. Atvėsinkite pyragą, tada įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai sukietėtų.

5. Kai sustings, supjaustykite kvadratėliais.

Nidos Degutienės nuotr. /Veganiškas trupininis mėlynių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiškas trupininis mėlynių pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius