Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: veganiški bananų ledai be pridėtinio cukraus ir riebalų

„Nicecream“ [naiskrym] – kai pirmą kartą išgirdau šį pavadinimą, nė mintis nebūtų šovusi, kad kalbama apie sveikuoliškus ledus, pagaminamus iš vieno vienintelio ingrediento, nenaudojant jokių ledams gaminti reikalingų įrengimų, nepridedant cukraus, nepripilant grietinėlės, nenaudojant kiaušinių, laktozės ir nieko kitko, ko dar kartais pridedama gaminant ledus. Vienintelis šių ledų ingredientas – bananai.
Nida Degutienė it jos gaminti ledai
Nida Degutienė ir jos gaminti ledai / Nidos Degutienės nuotr.

Beje, tie, kurie greičiausiai keliautų į šiukšliadėžę, nes, pastovėję virtuvėje kelias dienas, parudavę ir suminkštėję, tapę itin saldžiais, jie paprastai nevilioja nė vieno šeimos nario. Vienas tokių bananų išgelbėjimo būdas – bananų duona. Nuo šiandien žinosite dar vieną būdą mažinti išmetamo maisto kiekį. Greičiausiai specialiai pirksite daugiau bananų vien tam, kad vėliau iš jų pasigamintumėte ledus!

Galima tik spėlioti, kiek „pagyvenusių“ bananų kasdien nuperka Vašingtone esanti ledainė, tradicinių ledų nepardavinėjanti, užtai savo asortimente turinti dešimtis rūšių nicecream (banana=nana, nana+icecream=n’icecream)! Ir visi jie raw, visi skirti smaližiams, be saldžių potyrių besirūpinantiems dar ir savo savijauta bei kūno formomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Ledų gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Ledų gaminimas

Nuo šiol nicecream gaminsitės ir jūs patys. Tačiau, prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.

Nidos Degutienės nuotr. /Šaldyti bananai
Nidos Degutienės nuotr. /Šaldyti bananai

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.

Nidos Degutienės nuotr. /Ledų masė
Nidos Degutienės nuotr. /Ledų masė

Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai iš blenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelį matcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiški bananų ledai
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiški bananų ledai
  • „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiški bananų ledai
Nidos Degutienės nuotr. /Veganiški bananų ledai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius