Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: velykinės mielinės bandelės su kryžiumi

Pernai, kai Velykoms kepiau šias bandeles, nė nenutuokiau, kad kitas Atgimimo šventes mes švęsime ne Vilniuje, bet Australijoje! Šalyje, kurios kulinarinį gyvenimą aš gyvenau bene visus pastaruosius 10 metų, nes skaičiau be galo daug šios šalies literatūros apie maistą. Todėl tiesiog negalėjau neiškepti šventėms šių kultinių bandelių su kryžiumi – „Hot Cross Buns“.
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Bandelės su kryžiumi yra nepaprastai populiarios visose Britų Sandraugos šalyse! Keliaujant priešvelykiniu laikotarpiu po Pietų Afriką neįmanoma praeiti pro šalį nesuviliotam štai tokių kvapnių šviežutėlių bandelių... Jos kepamos ir didžiulėmis pakuotėmis parduodamos kiekviename prekybos centre. Be jų tiesiog neįvyktų šventės.

Australijoje, beje, šiomis bandelėmis pakvimpa tuoj pat po Kalėdų! Ir kvepia iki pat Velykų, o ir dar ilgiau. Spaudoje vis nuskamba pasipiktinimai, kad „per anksti tas Velykų bandeles ima kepti“. Bet australams tai visai nė motais, mat jos tokio skanumo, kad tinka valgyti ne vien švenčių proga.

Nidos Degutienės nuotr. /Velykinės mielinės bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Velykinės mielinės bandelės

Tiesa, išradingieji australai hot cross buns kepa ne tik pagal tradicinį receptą (saldžias, su cinamonu ir apelsinų žievelėmis bei džiovintomis spanguolėmis), bet ir pikantiškas, kur kryžių suraito iš... apskrudintos šoninės juostelių!

Britai (kaip ir australai bei kiti) šias bandeles su kryžiumi valgo Didįjį penktadienį. Taip pažymima pasninko pabaiga, o prieskoniai, kuriais gardinamos bandelės, tarsi atkartoja Jeruzalės kvapus. Nemažai legendų pasakojama apie ypatingas Didįjį penktadienį keptas bandeles ir jų gydomąsias galias.

Skaniausios bandelės dar šiltos, ką tik iškeptos arba pakaitintos „tosteryje“, užteptos minkštu (geriausia – pasūdytu!) sviestu.

Nidos Degutienės nuotr. /Velykinės mielinės bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Velykinės mielinės bandelės

Ingredientai:

bandelėms:

  • 1 šaukštas sausų mielių;
  • 75 g (½ stiklinės) kokosų palmių žiedų cukraus (galite keisti ruduoju cukrumi);
  • 375 ml (1+½ stiklinės) šilto pieno;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • 300 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 60 ml (¼ stiklinės) alyvuogių aliejaus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1+½ stiklinės džiovintų spanguolių;
  • 2 šaukštai nutarkuotos citrinos žievelės.

kryžiui:

  • ½ stiklinės miltų;
  • ½ stiklinės vandens.

glajui:

  • ½ stiklinės (125 ml) klevų sirupo;
  • ¼ stiklinės (60 ml) šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

Gaminimas:

1. Į dubenį suberkite mieles, 2 šaukštus cukraus ir užpilkite pašildytu (iki 40 ˚C) pienu. Išmaišykite ir palikite 5 min., kad masė suputotų, o mielės pradėtų veikti.

2. Suberkite į didelį dubenį miltus, druską, cinamoną, įpilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, suberkite likusį cukrų, sumaišykite. Dalimis supilkite mielių mišinį ir gerai viską suminkykite (6–8 min.), kol gausite elastingą tešlą. Pabaigoje sudėję apelsino žieveles ir džiovintas spanguoles, dar kelias minutes viską išsukite.

3. Dubenį su tešla uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti (apie valandą arba kol tešlos tūris padvigubės).

4. Pergamentiniu kepimo popieriumi išklokite kvadratinę kepimo skardą (22 x 22 cm).

5. Padalinkite tešlą į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite po kamuoliuką ir dėkite vieną šalia kito į paruoštą kepimo skardą. Uždenkite švariu drėgnu rankšluostėliu ir palikite šiltai, kad pakiltų antrąkart (apie 40–60 min).

6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C.

7. Paruoškite kryžiaus masę: sumaišykite miltus ir vandenį. Šią masę supilkite į konditerinį maišelį arba į paprastą plastikinį maišelį ir prakirpkite kampelį. Spausdami maišelį, brėžkite tiesias linijas per bandelių centrą. Kepkite apie 35–40 min.

8. Kol bandelės kepa, paruoškite glaistą: į mažą puodą supilkite klevų sirupą ir apelsinų sultis, kaitinkite apie 5 min., arba kol masė sutirštės iki sirupo konsistencijos.

9. Išimkite iškepusias bandeles iš orkaitės ir, kol karštos, patepkite sirupu. Palikite apdžiūti ir šiek tiek pravėsti. Patiekite šiltas, su sviestu.

Nidos Degutienės nuotr. /Velykinės mielinės bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Velykinės mielinės bandelės

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius