-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: Velykų bandelės su kryžiumi

Kiekviena šventė turi tik jai skirtus ypatingus simbolinius kepinius. Vienas tokių kepinių, simbolizuojančių katalikišką pavasario šventę, yra kryžiumi papuoštos bandelės („hot cross buns“). Pagal tradicijas, siekiančias XVII–XVIII a., šios bandelės Anglijoje, Australijoje, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose Britų Sandraugos šalyse buvo patiekiamos Didįjį penktadienį, ir tikima, kad būtent tą dieną jos gali išgydyti net sunkiausius ligonius. 
Nida Degutienė ir jos keptos  Velykų bandelės su kryžiumi
Nida Degutienė ir jos keptos Velykų bandelės su kryžiumi / Nidos Degutienės nuotr.

Prieskoniais, džiovintomis spanguolėmis arba razinomis bei apelsinų cukatais pagardintos bandelės išties tokios minkštos ir gardžios, kad, vieną paragavus, sunku sustoti smaližiavus… Sakoma, kad šias bandeles puošti kryžiumi sugalvojo graikai, o anglų šeimininkės vieną bandelę pakabindavo palubėje virtuvėje, kad ši visus metus saugotų namus nuo gaisrų.

Skaniausios bandelės dar šiltos, tik ką iškeptos, su minkštu sviestu ir mėgstama namine uogiene.

Norėdami atšviežinti bandeles rytojaus dieną, įdėkite trumpam į įkaitintą orkaitę.

Nidos Degutienės nuotr. / Velykų bandelės su kryžiumi
Nidos Degutienės nuotr. / Velykų bandelės su kryžiumi

Ingredientai (12 vnt.):

Tešlai:

  • 500 g miltų;
  • 300 ml pieno;
  • 30 g šviežių mielių;
  • 40 g sviesto;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1/4 stiklinės cukraus;
  • 75 g razinų arba džiovintų spanguolių;
  • 2 valg. šaukšt. apelsinų cukatų;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/2 arbat. šaukšt. prieskonių, skirtų meduoliams (arba žiupsnelis imbiero ir muskato);
  • 1 arbat. šaukšt. druskos
  • 1 plaktas kiaušinis patepimui.

Kryželiui:

  • 1/2 stiklinės miltų;
  • 4–5 valg. šaukšt. vandens.

Glaistui:

  • cukraus sirupas* arba 1/3 stiklinės skysto medaus, arba klevų sirupo.

Gaminimas:

1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.

2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.

3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.

4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.

5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.

8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.

9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).

*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius