Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 11 23, 08:01

Nostalgiški patiekalai rudeniui: nuo bulvių tarkės iki trupininio pyrago

Ilgėjant vakarams ir mažėjant šviesos, daugiau būname namuose, atsiranda laiko ir įkvėpimo pasisukioti virtuvėje. Šiomis dienomis kviečiame atsigręžti į nostalgiškus patiekalus ir pasigaminus vieną ar kitą iš jų – galbūt rimtąjį, gal desertą, o gal ir abu – pasimėgauti naujai atrastais pažįstamais skoniais.
Nostalgiški rudeniški patiekalai
Nostalgiški rudeniški patiekalai / Vidmanto Balkūno / 15min, leidyklos nuotr.

Rimtieji patiekalai:

Receptas: Senovinė pupelių mišrainė

Receptas: Duonos ir agurkų bokštelis

Receptas: Mieliniai pyragėliai su dešrelėmis

Receptas: Paprasta, bet gardi žirnių sriuba su šonine ir daržovėmis

Receptas: Rudeninė bulvių tarkė

Receptas: Dzūkiškas grikių apkepas su kefyru ir lašinukais

Receptas: Kepta sultinga kiaulienos nugarinė su obuoliais

Receptas: Kiaulienos kepsnys su džiovintomis slyvomis ir vytintu kumpiu

Receptas: Raugintų kopūstų sriuba duonos kepaliukuose

Receptas: Maži „kugeliukai“ su baravykais čenakinėse

Receptas: Purus ir skanus kugelis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 540
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.50 kg
Svogūnai: 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (mažiausiai; o galite mušti ir visus 6)
Pienas: 500.00 ml
Šoninė: 500.00 g (karštai rūkytos kiaulienos)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (arba taukų; skardai patepti)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų; skardai pabarstyti (nebūtinai))
Kaip gaminti

Pirmiausia sutarkuojame bulves ir 2 svogūnus. Kitus 2 svogūnus smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje kartu su supjaustyta šonine. Šį šoninės bei pakepintų svogūnų pagardą dedame į bulvių masę, o tada supilame verdantį pieną – kitaip tariant, masę užplikome. Pagaliau mušame į ją kiaušinius, beriame druską, pipirus ir labai gerai išmaišome.

Dėti miltų ar ne, pasirinkimo klausimas – jie šiek tiek „suriša“ masę, tačiau neįdėjus, didelės katastrofos nebus.

Kitas reikalas – kiaušiniai ir pienas, būtent jie ir yra puraus, minkšto kugelio paslaptis. Pašykštėję šių produktų, „džiaugsitės“ kietoku, pilku kugeliu.

Beje, paskaninimui naudojamą rūkytą šoninę galima keisti kiaulienos faršu (jį taip pat pakepiname), pamarinuotomis vištienos blauzdelėmis, vištienos filė gabaliukais, parūkytomis kiaulienos ausytėmis. Dar įdomesni variantai – vietoje mėsos dėti džiovintų (prieš tai išmirkytų) grybų ar net lietuviškų džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).

Vos tik paruošiame kugelio masę, verčiame ją į riebalais pateptą ir, jei patinka, džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą bei šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame ne mažiau kaip valandą – apie tai, kad yra iškepęs, signalizuos gražiai auksinis kugelio viršus, apskrudę pakraštėliai.

Suskleisti

Desertai:

Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“

Receptas: Trisluoksnis močiutės obuolių pyragas

Receptas: Minkštas ir drėgnas medaus pyragas

Receptas: Obuolių skiltelės tešloje

Receptas: Skanus ir gražus obuolių pyrago vyniotinis

Receptas: Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene

Receptas: Šventinis varškės pyragas su razinomis ir cukatomis

Receptas: Klasikinis purus varškės apkepas

Receptas: Traškūs senoviniai vafliai

Receptas: Kuršėnų vyniotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 165
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 200.00 g (įdarui)
Varškė: 200.00 g (įdarui)
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (0,5 indelio saldinto - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių trynius iki baltumo išplakite su cukrumi, suberkite miltus ir išmaišykite.
  2. Kitame inde iki standumo išplakite  baltymus.
  3. Išplaktus baltymus atsargiai po šaukštą įmaišykite į trynius.
  4. Atsargiai su šaukštu išmaišykite, būna labai puri masė.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite.
  6. Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 15 minučių.
  7. Iškeptą biskvitą vyniokite į vyniotinį ir pamažu nuimkite kepimo popierių. 
  8. Apklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti.
  9. Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve.
  10. Atvėsusį biskvitą išvyniokite  ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.
  11. Bent porai valandų dėkite į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Helena J.

Suskleisti

Receptas: Saldus duonos tortas

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką