Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nustebsite, kaip paprasta ir skanu: kepame visą saliero gumbą ir žiedinį kopūstą

Tvirti, specifinio skonio saliero gumbai ar gražuoliai žiediniai kopūstai – dažni ingredientai įvairiuose daržovių ar mėsos patiekaluose. Tačiau ar žinojote, jog juos galima iškepti orkaitėje nė nepjaustytus (taip, šiek tiek laiko prireiks), pagardintus keliais prieskoniais, o tada paversti pagrindiniais pietų ar vakarienės herojais? Štai 2 receptai, išbandykite!
Keptas žiedinis kopūstas
Keptas žiedinis kopūstas / Vida Press nuotr.

Orkaitėje keptas žiedinis kopūstas su žaliuoju padažu

Ingredientai:

  • 1 žiedinis kopūstas (700–1000 g svorio);
  • 1 šaukštas sviesto, ištirpinto;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos, geriau ne pačios smulkiausios.

Padažui:

  • 80 g sezamų pastos tahini (galite labai nesunkiai pasigaminti patys);
  • sauja šviežių petražolių, stambiai sukapotų;
  • žiupsnis druskos;
  • 2–3 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 3–4 valg. šaukšt. šalto virinto vandens.

Gaminimas:

1. Patrumpinkite žiedinio kopūsto kotą, apipjaustykite lapus ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu visą galvą.

2. Dideliame puode, į kurį tilptų žiedinis kopūstas, užvirkite pasūdytą vandenį, dėkite kopūstą kotu aukštyn taip, kad būtų apsemta 2/3, o tada, vandeniui vėl užvirus, pavirkite 6 min. Atsargiai išimkite ir palikite nuvarvėti ir apdžiūti metaliniame koštuve.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C (su vėjeliu). Nedidelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir guldykite ant jo žiedinio kopūsto galvą kotu į apačią. Aptepkite visą jį ištirpintu sviestu bei aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite kepti. Kepkite 1,5–2 val., priklausomai nuo daržovės dydžio – jis turi būti gerokai apskrudęs, o įbedus peilį justi, jog yra minkštas iki pat vidurio. Leiskite kelias minutes pravėsti, o tada pjaustykite riekėmis ar skirstykite žiedynais. Galite jį valgyti kaip užkandį, garnyrą, o galite ir kaip savarankišką patiekalą. Tokiu atveju labai pravers padažas, kurį gaminkite kopūsto kepimui einant link pabaigos.

4. Padažui skirtą tahini pastą, citrinos sultis, petražoles ir druską dėkite į mažą elektrinio smulkintuvo indą ir sutrinkite iki žalsvos masės (jei reikia, vis nubraukdami ingredientus nuo indo sienelių). Įpilkite šiek tiek vandens ir dar pamalkite – padažas turi būti riebios grietinėlės konsistencijos.

Strelkabelka.lt nuotr. /Svieste keptas žiedinis kopūstas
Strelkabelka.lt nuotr. /Svieste keptas žiedinis kopūstas

Orkaitėje keptas saliero gumbas su kalendrų sėklomis

Ingredientai:

  • 1 didelis saliero gumbas (smulkias šakneles apipjaustykite, bet gumbo nelupkite, tik kruopščiai nušveiskite);
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų, šiek tiek patraiškytų, nemaltų;
  • 1 citrina, supjaustyta skiltelėmis;
  • apie 1,5 arbat. šaukšt. druskos (geriau stambesnės).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C (su vėjeliu).

2. Subadykite salierą smailiu aštriu peiliu maždaug 20-yje vietų ir dėkite į nedidelę kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Aptepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite kalendrų sėklomis ir druska, jei tik norite, galite visais šiais priedais gerai jį įtrinti.

3. Kepkite apie 2–2,5 val. arba kol įdūrus peiliu gumbas bus visas minkštas, o paviršius gerai apskrudęs.

4. Pjaustykite skiltimis ir tiekite su dar trupučiu aliejaus, citrinos skiltelėmis, druska.

Vida Press nuotr./Saliero gumbas
Vida Press nuotr./Saliero gumbas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius