Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 28d. 12:00

Orai šyla – maistas greičiau genda: kaip tinkamai laikyti įvairius produktus?

Maistas šaldytuve
Vida Press nuotr. / Maistas šaldytuve

Šylant orams į valgiaraštį norisi įtraukti kuo daugiau šviežių maisto produktų. Tačiau šviežios daržovės ir vaisiai, mėsa bei žuvis, laikomi netinkamomis sąlygomis, gana greitai genda – įgyja nemalonų kvapą, tampa netinkami valgyti.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint mėgautis gardžiu ir sveiku maistu, svarbu atkreipti dėmesį į kelias esmines produktų laikymo virtuvėje taisykles.

Gali nukentėti net pakeliui iš parduotuvės namo

Pavasarį ir vasarą planuojant pirkinių krepšelį, verta pagalvoti, kiek laiko praleidžiame namuose, kaip dažnai gaminame ir pagal tai nutarti, kiek maisto produktų įsigyti.

Pasak maisto ekspertės, šviežius mėsos ir žuvies produktus, jeigu jų negaminate tą pačią dieną, reikia tinkamai apdoroti – pamarinuoti aliejuje, acto rūgštyje ar prieskoniuose, suvynioti į maistinę plėvelę ar sudėti į specialią maisto dėžutę ir palikti šaldytuve.

Vida Press nuotr./Šviežia lašiša
Vida Press nuotr./Šviežia lašiša

Šiltą dieną labai svarbu šviežius produktus kuo skubiau pargabenti namo. Vykstantiems nuosavu automobiliu, patartina juos dėti į bagažinę ar bent jau pridengti medžiaga, apsaugančia nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos.

„Jei kelionė iš parduotuvės į namus trunka ilgiau, pavyzdžiui, valandą, verta įsigyti specialius šaltkrepšius ar izoliacinius maišus, kad produktai nesugestų dar nepasiekus namų“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Loreta Mačytė.

Kiekvienam produktui – sava vieta

VMVT specialistė akcentuoja, jog transportuojant produktus, svarbu juos tinkamai sugrupuoti, o grįžus namo – surūšiuoti. „Miltus ar kruopas, kuriems būtina vėsi ir tamsi aplinka, reikia iš karto dėti į jiems skirtą stalčių ar lentyną. Tuos produktus, kuriems reikalinga žemesnė temperatūra, pavyzdžiui, šviežia mėsa ir žuvis – sudėti į šaldytuvą. Jeigu įsigijote užšaldytų produktų, juos kuo skubiau dėkite į šaldiklį“, – pataria L.Mačytė.

Daugumos vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, paprikų, pomidorų, citrusinių vaisių ar bananų, nerekomenduojama laikyti šaldytuve.

Tiesa, anot specialistės, toli gražu ne visi produktai turėtų būti laikomi šaldytuve. „Daugumos vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, paprikų, pomidorų, citrusinių vaisių ar bananų, nerekomenduojama laikyti šaldytuve. Geriau juos padėti į vėsią, nuo saulės spindulių apsaugotą vietą – tokiu būdu jie ilgiau išlaikys savo maistines savybes ir aromatą. Lapines ar prieskonines daržoves, tokias kaip krapai ar petražolės, geriausia laikyti šaldytuve, tačiau bazilikus ir kitas prieskonines žoleles, jeigu jos įsigytos ne vazonėliuose, galima pamerkti į vazą ar stiklainį ir suvartoti per keletą dienų“, – sako L.Mačytė.

Šaldytuvo taisyklės

VMVT specialistė atkreipia dėmesį, jog artėjant vasarai taip pat svarbu patikrinti, ar turimas šaldytuvas veikia pagal visus normatyvus. Taip pat jo nederėtų perkrauti produktais, nes tuomet jis prasčiau atlieka savo pagrindinę funkciją.

Mėsa ir žuvis turėtų būti laikoma šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o vaisiai ir daržovės – specialiuose stalčiuose, kur temperatūra yra ne tokia žema bei yra palaikoma didesnė drėgmė. Tiesa, šaldytuve, taip pat kaip ir šaltkrepšyje, reiktų laikytis tam tikrų produktų grupavimo taisyklių. „Termiškai neapdorota mėsa neturėtų būti dedama šalia mėsos vyniotinių ar rūkytos dešros. Taip pat reiktų atidžiai patikrinti, kad maišeliai ar dėžutės, kuriuose laikomi produktai, nebūtų kiauri“, – sako L.Mačytė.

Vida Press nuotr./Daržovės ir uogos šaldytuve
Vida Press nuotr./Daržovės ir uogos šaldytuve

Nešvaistyti svarbu, bet sveikata svarbiau

A.Rasmussen pasakoja, kad net ir kruopščiai planuojant pirkinius, kartais neapskaičiuojamas jų kiekis, todėl dažnai lieka nesuvartoto ir greitai gendančio maisto. Tuomet, anot maisto ekspertės, galima pasitelkti vaizduotę ir juos sunaudoti kasdienių patiekalų gamybai skubos tvarka.

Beveik nėra tokio produkto, kuris netiktų sriubai – ją pagaminti galima praktiškai iš visko.

„Beveik nėra tokio produkto, kuris netiktų sriubai – ją pagaminti galima praktiškai iš visko. Tą patį galima pasakyti ir apie klasikinį pusryčių patiekalą – omletą. Jeigu nuo praėjusios dienos liko rūkytos ar keptos mėsos likučių, iš jų be didelio vargo galima paruošti skanų ir ne mažiau naudingą mėsos šiupinį“, – pasakoja A.Rasmussen.

Sūrio likučius, anot maisto ekspertės, galite puikiai panaudoti sutarkuojant juos ant picos ar gaminant karštus sumuštinius, o iš vaisių likučių išeina itin gardūs kokteiliai.

Vida Press nuotr./Moteris geria glotnutį
Vida Press nuotr./Moteris geria glotnutį

Tiesa, maisto ekspertė pabrėžia, jog eksperimentuoti su maistu, kuris jau įgijo nemalonų ar neaiškų kvapą, spalvą ar išvaizdą – negalima. „Kad ir kaip kartais būtų gaila išmesti vieną ar kitą produktą, visgi sveikata yra didesnis prioritetas. Džiaukimės maistu, kol jis šviežias, o jeigu jau taip nutiko, kad apsiskaičiavote pirkdami maisto produktus, tiesiog sudėkite juos į šiukšlių maišą ir atsisveikinkite“, – sako A.Rasmussen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Streikuojantys Klaipėdos mokytojai išeis į gatves: „Tai gaisras, kurį gesinti reikia tuoj pat“

Verslas

Seime prasidėjo diskusijos dėl PVM lengvatų elektromobiliams, malkoms ir vaikų maistui

Aktualu

Justinas Mickus: Tikra Europos armija? Verčiau pakalbėkime apie tikrąją PESCO naudą

Vardai

15min studijoje – iš ekstremalios kelionės grįžę L.Pobedonoscevas ir A.Bružas

Verslas

Seimas pritarė naujovėms: individualiai veiklai – mažesni mokesčiai, o „Sodrai“ – įrankis prieš sukčius

Vardai

Eimunto Nekrošiaus netektis: „Mirė visa lietuviška teatro epocha. Kurti toliau bus labai sunku“

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Saulius Čiučelis

Kultūra

Mirė režisierius Eimuntas Nekrošius: artimųjų pageidavimu laidotuvės bus privačios

15min iš Belgrado Sportas

Serbų mačas su lietuviais Belgrade – vertas milijono

Aktualu

Garsus fotografas drėbtelėjo: niekas nepasikeis, kol asocialams leidžiama daugintis

Mokslas.IT

Pasaulyje sutriko „Facebook“ ir „Instagram“ veikla

Gazas

Ar automobilis gali degalams naudoti vandenį?

Aktualu

Dailininkės A.Každailytės artimieji neiškovojo didesnės bausmės jos žudikui

Mokslas.IT

Tiesos serumas: filmų kūrėjų pramanas ar realiai egzistuojanti tardymo priemonė?

Aktualu

Visiškai girtas BMW vairuotojas Kaune sukėlė kraupią avariją

Verslas

Seimas po svarstymo pritarė vaiko pinigų didinimui iki 50 eurų

Vardai

R.Mačiulytės skriaudėjo nepasigailėjo ir apeliacinis teismas: nelaisvės terminas prailgintas

Aktualu

Neprotestuojančios profsąjungos siūlo, kaip koreguoti atlyginimų pedagogams tvarką

Aktualu

Sprogimas per dvasininkų susitikimą Kabule pražudė mažiausiai 40 žmonių

Gyvenimas

15min studijoje – pokalbis su neurologe apie migrenos simptomus ir pasekmes

Naujienos

24sek

D.Sabonis ir „Pacers“ smogė galingai: sutriuškinę „Cavaliers“ išlygino serijos rezultatą

Vardai

A.Šedžius per gaisrą „Akropolyje“ patyrė šoką: dukros verkė, barmenai neleido evakuotis nesumokėjus

Dažnai šis romanas vadinamas alegoriniu pasakojimu, subtiliai be žodžių „žydas“ ar „Holokauskas“ kalbančiu apie šią juodąją žmonijos istorijos dėmę. Visgi ši romanui prikabinta etiketė neaprėpia „Brodeko“ temų platumo, mat šis pasakojimas smelkiasi į giliausias žmonijos žaizdas. Ne tik vieną iš jų.

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. P.Claudelio „Brodekas“ – žmogiškumo esmė ir žmonijos žaizdų veidrodis

Sportas

Ledo ritulio karštinė Kaune: bręstantis rekordas, kova dėl aukso ir kitos šeštadienio įdomybės

Aktualu

A.Merkel: esama sutartis dėl branduolinės programos nepakankama Irano ambicijoms pažaboti

Vardai

Lietuvą paliekantis tėtušis Ballas: „Skandalas šeimai sukrovė milijoninį pelną“

Ką skaityti šį mėnesį: balandžio TOP 7

Gazas

0,5 sekundės, apie kurią vairuotojai nesusimąsto: vairuodamas nečiaudėk

Aktualu

Kupiškio rajone rastas vairuotojo sėdynėje sėdinčio vyro lavonas

Sportas

Su geriausiu Lietuvos imtynininku besitreniruojantis „Kapitonas Lietuva“: narvas – mano antri namai

Aktualu

Saulius Skvernelis įspėja apie netikras jo vardu kuriamas paskyras feisbuke

Sportas

R.Rousey – apie sugrįžimą, nemokėjimą pralaimėti ir nenorą bendrauti: „Girdėti mane kalbant yra privilegija“

Sportas

Dešimt „Premier“ lygos 36-ojo turo intrigų

Vardai

Įkvepianti Arūno Valinsko kalba jaunimui: kodėl šou verslo vilkas savęs nelaiko išskirtine žvaigžde?

24sek

Atsitiesusi „Raptors“ nukovė „Wizards“ ir žengė į kitą etapą, J.Valančiūnas atliko dublį

Gyvenimas

Už žmonių suaukotus pinigus į Prancūziją išvykusi Teodoro šeima dalinasi stebuklu: auglio galvoje nebėra!

Infografikas
Aktualu

Kėdainių raj. atvira liepsna degė renovuotas namas: išsaugota tik ūkinė dalis

Aktualu

Orai.lt: po lietaus – vasaros karščiai ir audros su perkūnija

Gyvenimas

Vyras, gyvenantis su dvidešimt penkiais žirgais: viskas prasidėjo nuo dainos

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką