Dabar populiaru
Publikuota: 2014 liepos 12d. 13:00

Originalūs būdai, kaip greitai užraugti agurkus

Šviežiai rauginti agurkėliai
Shutterstock nuotr. / Šviežiai rauginti agurkėliai

Traškių ir gardžių raugintų agurkėlių norisi dar ir dar! Šis itin populiarius užkandis tinka prie pačių įvairiausių patiekalų, o dažnai net ir išgelbsti niekam tikusį valgį. Tačiau kaip tinkamai užmarinuoti? Receptų begalė, tačiau šalia to dar reikia ir talento, nuojautos bei pasikliauti viena kita gudrybe.

Kokius agurkus rinktis

Geriausia, jeigu juos auginote patys, tačiau ir pirktiniai ne bėda – svarbiausia žiūrėti, kad šie būtų šviežūs, traškūs, o ne suvytę, praradę formą, pageltę.

Dydis taip pat svarbus, kadangi didelius ir sunkiau sugrūsti į stiklainius, ir ne taip skanu valgyti, ypač, jeigu jų odelė stora, mėsinga, o minkštime gausu stambių sėklų. Šviežutėliai mažučiai agurkai – tobulas pasirinkimas, kadangi yra saldesnio, gaivesnio skonio, plonesnės odelės.

Rinkitės gumbuotus, specialiai rauginimui ir marinavimui skirtus agurkėlius. Tie, kurių odelė lygi, labiau tiks salotoms. Prieš užraugiant patartina nupjaustyti agurkų galiukus.

Ar reikia užmerkti?

Rekomenduojama agurkus palaikyti šaltame vandenyje kelias valandas, o dar geriau – pusdienį. Per tą laiką agurkėliai taps tvirtesni ir skanesni, labiau tiks rauginti.

Prieskonių šūsnis

Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptingą prieskonių derinuką, kurio dėka visa šeimyna džiaugiasi tobulo skonio agurkėliais. Tinka lauro lapai, kvapieji, juodieji pipirai, pipirai žirneliais, gvazdikėliai, juodųjų serbentų, krienų lapai ar šaknis, krapai, petražolės, česnakai, salierai, mėtos, garstyčios, bazilikai, kmynai, kalendros, raudonėliai, peletrūnai ir daugybė kitų – leiskite sau eksperimentuoti.

Rauginimui rinkitės stambią druską, tik jokiu būdu ne joduotą, kadangi pastaroji visiškai netinka ir gali suminkštinti agurkus.

Pasirūpinkite stiklainiais

Laikykitės higienos: stiklainius gerai išplaukite sodos tirpalu, išskalaukite ir dezinfekuokite verdančiu vandeniu. Vėliau gerai nusausinkite ir išdžiovinkite.

Į stiklainių dugną pirmiausia klokite prieskonius, o vėliau sluoksniuokite agurkus ir prieskonius tarp jų. Apačioje dažniausiai dedami didesni, o viršuje mažesni agurkai.

Agurkų nereikia per prievartą grūsti į stiklainius – taip ne tik sugadinsite gerą produktą, kadangi agurkėliai praras savo traškumą, bet ir bus nepatogu juos ištraukti.

Ir dar kelios gudrybės

  • Kad stiklainių marinatas neišbėgtų, į sūrymą įmeskite saujelę garstyčių sėklų.
  • Keli griežinėliai krienų šaknies padės agurkus apsaugoti nuo pelėsio.
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai iškylai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 105
Kaip gaminti
  1. Grubiai sutrinkite pipirus, sumaišykite juos su cukrumi ir druska.
  2. Žaliąsias citrinas nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite odelę.
  3. Ją sumaišykite su druskos, cukraus ir pipirų mišiniu. Iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis, o krapus ir mėtas susmulkinkite peiliu.
  4. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sudėkite į didelį indą.
  5. Apibarstykite juos druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, sudėkite krapus, mėtas ir supilkite žaliųjų citrinų sultis.
  6. Viską gerai išmaišykite ir uždenkite. Po kelių valandų skanaukite!
Ingredientai
Juodieji pipirai: 6.00 vnt. (6 - 7 grūdeliai)
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 1500.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (jūros)
Pipirai: 4.00 vnt. (4 - 5 - kvapnieji)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Mėtos: 4.00 vnt. (4 - 5 - šakelės)
Žalioji citrina: 4.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Šviežiai raugti agurkai
10 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.4 / 88
Kaip gaminti
  1. Agurkus pamerkite keturioms valandoms į šaltą vandenį. Nupjaukite jų galiukus ir sudėkite į rauginimui skirtą indą, prieš tai dugną padengusios puse visų prieskonių (krapų, serbentų lapų, česnakų ir pan.). Likusius prieskonius sudėkite ant agurkų viršaus.
  2. Vandens reikės tiek, kad jis apsemtų agurkėlius inde, kuriame juos raugsite. Vandenį pasūdykite, sudėkite cukrų ir pašildykite, kad ingredientai ištirptų. Atvėsinkite sūrymą iki 50 °C ir supilkite jį ant agurkų.
  3. Tuomet juos uždenkite ir prislėkite sunkiu daiktu, tarkime, akmeniu. Palikite 1–3 paroms ir tuomet skanaukite. 
Ingredientai
Peletrūnas: 3.00 g (ryšelis)
Česnakai: 2.00 vnt.
Agurkai: 8.00 kg
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (žirneliais)
Juodieji serbentai: (lapų) 10.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Krienai: 100.00 g (5 - 6 - griežinėliai šaknies)
Druska: 2.00 valg. š. (1 l - vandens - stambios)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š. (sėklos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai su obuoliais
5 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.4 / 50
Kaip gaminti
  1. Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
  2. Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
  3. Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
  4. Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
  5. Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
Ingredientai
Juodieji pipirai: 5.00 vnt. (žirneliais)
Petražolės: 1.00 sauja
Obuoliai: 2.00 vnt. (žalių, rūgštesnių)
Agurkai: 1500.00 g (1500 - 2000)
Krapai: 1.00 sauja
Vyšnios: 2.00 vnt. (2 - 3 - lapų)
Juodieji serbentai: (lapų) 8.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Druska: 2.00 valg. š. (1 l - vandens)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai maišelyje
5 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.9 / 126
Kaip gaminti
  1. Agurkėlius nuplaukite ir nupjaukite galiukus. Sudėkite į didelį polietileninį, tvirtą maišelį.
  2. Agurkus apibarstykite druska, sudėkite trintas česnakų skilteles ir smulkintus krapus.
  3. Maišelį užriškite ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
  4. Po 4–5 valandų jau galėsite agurkus skanauti. Jeigu norite dar greitesnio rezultato, agurkus supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis.
Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pikantiški rauginti agurkėliai
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 56
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite ir palikite kelioms valandoms šaltame vandenyje.
  2. Česnakų skilteles, krieno šaknį, aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais, krapus susmulkinkite.
  3. Dugną indo, kuriame raugsite agurkus, padenkite vienu sluoksniu prieskonių, o ant viršaus sudėkite agurkus.
  4. Viską susluoksniuokite, o viršų apdėliokite krieno šaknies griežinėliais.
  5. Paruoškite sūrymą: 1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos. Galite užpilti šaltu sūrymu arba jį pakaitinti, kol užvirs.
  6. Uždenkite taip paruoštus agurkus, prislėkite sunkiu daiktu. Valgykite jau po 1–3 dienų.
Ingredientai
Agurkai: 3.00 kg
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krienai: 20.00 g (šaknies pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š. (1 l vandens - jūros)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu
15min tema

Ypatingos

09:00
07:59

Esports namai

URBAN˙/

Metas ruošti automobilį

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką