-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Panzanella“ – vasara dvelkiančios salotos su balta duona

„Panzanella“ (dar vadinamos „panmolle“) – tai Toskanos pasididžiavimas, pagamintas iš sudžiūvusios baltos duonos ir saldžių raudonų pomidorų, raudonųjų svogūnų bei bazilikų lapelių, apšlakstytas tyru alyvuogių aliejumi ir šlakeliu acto.
„Panzanella“ salotos
„Panzanella“ salotos / „Fotolia“ nuotr.

Išskirtinės šios salotos yra tuo, kad jose naudojama vandenyje mirkyta duona. Be puikiai žinomo duonos pudingo, tai dar vienas puikus būdas sunaudoti pastovėjusios baltos duonos kepalėlį.

Kuo šios salotos išskirtinės?

Pagrindinės sudedamosios dalys – vandenyje pamirkyta sužiedėjusi balta duona ir pomidorai. Recepte – vos keli ingredientai, tačiau salotos žavi greitu paruošimu, spalvomis ir produktų kokybe. Salotos gardžios, nesudėtingai paruošiamos, sveikos, nebrangios. Žodžiu, vieni privalumai. Įdomu tai, kad pirminėje šių salotų versijoje svogūnai, o ne pomidorai buvo pagrindinis ingredientas.

Šis nesudėtingas patiekalas populiarus ir kituose centrinės Italijos regionuose. Italai mielai dalijasi daugybe patarimų, kaip paruošti tobulas panzanella salotas. Jie sako, jog svarbu gaminti iš kambaryje, o ne šaldytuve laikytų pomidorų – tada geriausiai atsiskleidžia jų skonis. Kiti žarsto patarimus, kokia duona šioms salotoms tinkamiausia – siūlo rinktis tik tradicinę toskanietišką duoną be druskos. Tačiau gali būti naudojama netgi čiabata. Mes patarsime rinktis kietesnę, tvirtesnės struktūros duoną, kuri ne taip greit ištyš ir suminkštės, susidūrusi su salotų užpilu. O jei užsimanėte salotų, tačiau neturite apdžiūvusios duonos, išeitis taip pat yra – pasiruoškite skrebučių.

Šį patiekalą išradę italų valstiečiai duoną mirkydavo vandenyje, kad suteiktų sudžiūvusiam kepiniui antrą gyvenimą. Tačiau dabar, turėdami visas sąlygas improvizacijoms, kulinarijos virtuozai duoną drėkina pačiais įvairiausiais būdais, ne tik paprastu vandeniu. Vieni duoną tik sudrėkina, kiti ją mirko net 10–15 min., tad po to skysčio perteklių jau reikia lengvai nuspausti. Vieni ją trumpai pamirko acte, kiti pomidorų sultyse. Kiti tiesiog sudeda sausus duonos gabalėlius ir gerai išmaišo salotas, kad šie sudrėktų nuo salotų užpilo ir pomidorų sulčių.

„Fotolia“ nuotr./„Panzanella“ salotos
„Fotolia“ nuotr./„Panzanella“ salotos

Tiesa, nepatartume skrebučių barstyti ant viršaus – taip jie nepermirks, nepersigers pomidorų skoniu, ir šios salotos praras savo išskirtinį bruožą. Reikia rasti aukso viduriuką, kad duona nebūtų suzmekusi, bet ir nebūtų per sausa, kad įgautų pakankamai skonio, tačiau tas skonis nebūtų per stiprus (kaip nutinka mirkant duoną acte) ir neužgožtų kitų ingredientų.

Kaip ruošti?

Pomidorus supjaustykite gabalėliais, pasūdykite ir palikite kiaurasamtyje, kad į dubenį nutekėtų sulčių perteklius. Svogūnai šiose salotose neturi būti aštrūs, tad supjaustykite juos smulkiai ir užmerkite valandai pasūdytame vandenyje – skonis sušvelnės.

Puikiai šioms salotoms tinka raudonosios ir geltonosios paprikos. Galite naudoti jas žalias. Tačiau pabandykite apskrudinti jas ant grilio ar paprasčiausiai ant dujinės viryklės liepsnos. Po to šiek tiek palaikykite plastikiniame maišelyje ar sandariame inde, kad „pašustų“. Paprikos neturi perkepti, tik vos vos suminkštėti ir įgauti papildomų skonio atspalvių. Nulupkite apsvilusią žievę ir supjaustykite paprikas juostelėmis.

Duoną pjaustykite tokio pat dydžio gabalėliais kaip ir pomidorus. Sudėkite į salotų dubenį ir apšlakstykite actu. Nusausinkite svogūnus ir taip pat sudėkite į dubenį. Jei norisi stipraus skonio pagardų – ančiuvių ar kaparėlių, patartume sutrinti ir naudoti ruošiant salotų užpilą, mat jų vienų skonis gali būti per stiprus šioms švelnioms salotoms. Sudėkite paprikas, nuspaustus pomidorus, o jų ištekėjusias sultis panaudokite salotų užpilui ruošti.

Mažesniame dubenėlyje sumaišykite aliejų, actą, pomidorų sultis ir įspauskite šiek tiek česnako. Apipilkite šiuo paprastu padažu salotas ir palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje. Tada dar pridėkite šviežių baziliko lapelių, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, išmaišykite ir patiekite.

Šios salotos gali būti valgomos ir kaip užkandis, ir kaip lengvas pagrindinis patiekalas. Jei norisi sočiau, niekas netrukdo tradicinį receptą praturtinti, pavyzdžiui, jūrų gėrybėmis ar ant grotelių kepta mėsa. Juk tai vienas puikiausių dalykų vasarą – galime maitintis vien tik įvairiomis gardžiausiomis salotomis. O jei dar šlakelį atvėsinto baltojo vyno...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius