Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesudėtingas prancūziškas migdolinis pyragas Trijų Karalių šventei

Su Trijų Karalių švente daugeliui baigiasi žiemos švenčių laikotarpis – atsisveikiname su eglutėmis ir puošmenomis, grįžtame į kasdienę rutiną, nors ir ji šiemet su iššūkiais. O kad tas atsisveikinimas su šventėmis būtų lengvesnis, Trijų Karalių dienai galima išsikepti prancūzišką pyragą su migdolų įdaru. Jam naudosime pirktinę tešlą, tad darbo nebus daug, o rezultatas maloniai nustebins!
Prancūziškas migdolinis pyragas
Prancūziškas migdolinis pyragas / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 450 g šaldytos sluoksniuotos tešlos (iešokite kokybiškos, kurios sudėtyje yra sviestas, o ne kiti riebalai).

migdolų įdarui:

  • 100 g maltų migdolų;
  • 100 g cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1/2 apelsino nutarkuota žievelė (geriausia naudoti ekologišką arba su soda nušveisti paprastą);
  • 100 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais;
  • 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
  • 2 valg. šaukšt. romo (nebūtina, bet pageidautina; jei vengiate alkoholio, tinka ir keli šaukštelis rožių vandens ar apelsinų žiedų vandens);
  • keli lašai migdolų ekstrakto;
  • didelis migdolas be žievelės ar koks nors cukruotas vaisius (tai bus staigmena vienam iš pyrago valgytojų).

aptepimui:

  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 valg. šaukšt. pieno.

Gaminimas:

1. Pirmiausia gaminame migdolų įdarą. Nemažame dubenyje šaukštu (galite naudoti ir virtuvės kombainą) sumaišome maltus migdolus, cukrų, druską ir nutarkuotą apelsino žievelę. Sudedame sviestą ir sumaišome, kad jis visiškai susijungtų su sausaisiais ingredientais. Galiausiai po vieną mušame kiaušinius, pilame vanilės ekstraktą ir romą, išmaišome. Mišinys turėtų būti vientisas, minkštas. Pridengiame jį maistine plėvele ir pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.

2. Plačią kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Ant miltais pabarstyto paviršiaus pusę šaldytos tešlos iškočiojame 23-24 cm skersmens apkritimą – tam galite naudoti didelę lėkštę ar puodo dangtį, kurį tiesiog apipjausite peiliu. Atsargiai perkelkite gautą tešlos apskritimą ant skardos, pridenkite kepimo popieriumi ir skardą su tešla dėkite į šaldytuvą. Su tešla stenkitės dirbti vikriai, nereikia, kad ji visiškai „išsileistų“.

4. Lygiai taip pat iškočiokite ir antrą tešlos apkritimą, jį dėkite ant šaldytuve esančio pirmojo, apdengto kepimo popieriumi ir leiskite pašalti apie 30 min.

4. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir migdolinį įdarą, nuimkite viršutinį tešlos apskritimą ir kepimo popierių, kad ant skardos liktų tik vienas tešlos apkritimas, ant jo dėkite visą įdarą ir išlyginkite, palikdami nepadengtus maždaug 3 cm krašto. Įdarą palyginkite, kad gultų vienodu sluoksniu. Jei naudojate, kurioje nors vietoje į įdarą įsmeikite visą migdolą ar cukruotą vaisių.

6. Paliktąjį laisvą tešlos kraštą patepkite vandeniu, o tuomet klokite ant viršaus antrąjį tešlos apskritimą ir labai gerai apspaudykite kraštus.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Kol orkaitė kaista, neaštriu peiliu galite dekoruoti pyrago viršų – gražu bus, jei skersai ir išilgai (tačiau negiliai) subraižysite pyrago viršų, taip suformuodami rombų raštą. Tada suplakite aptepimui skirtą kiaušinio trynį ir pieną bei aptepkite šiuo mišiniu pyrago viršų. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite pyrago viršuje skylutes, kad turėtų per kur išeiti garas.

8. Kepkite pyragą 30 min., kol viršus bus auksiškai rudas. Jei kepant matysis, jog skanėstas ypač pučiasi, pradarykite orkaitę ir dar poroje vietų bakstelkite višutinį tešlos sluoksnį peiliu. Išimkite kepinį iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių. Skanaukite dar kiek šiltą ar kambario temperatūros.

Vida Press nuotr./Prancūziškas migdolinis pyragas
Vida Press nuotr./Prancūziškas migdolinis pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius