Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Paprasta gudrybė, padedanti perpjautą avokadą išlaikyti šviežią

Avokadai
Fotolia nuotr. / Avokadai
Šaltinis: 15min
0
A A

Apie avokadų naudą galime kalbėti be galo be krašto. Kaloringas, tačiau ilgam sotumo jausmą suteikiantis vaisius tinka ir salotoms, ir desertams, ir netgi grožio procedūroms, tarkime, plaukų ir veidos odos puoselėjimui.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Tačiau didžiausia bėda kyla tuomet, kai norime juos kuo ilgiau išlaikyti šviežius, kadangi avokadai akimirksniu paruduoja, ypač, jei perpjauname ir sunaudojame tik puselę. Na, tokių neestetiškai atrodančių vaisių ant stalo tikrai nepadėsi, o ir patiems skanauti nemalonu.

Greičiausiai esate girdėję apie citrinų sulčių naudą ar bandymą patį avokadą įsukti maistinę plėvelę, tačiau pačiu netikėčiausiu būdu tampa... raudonieji svogūnai. Pasirodo, tereikia juos susmulkinti, sudėti į plastinikį indą, avokadą paguldyti odele žemyn ir uždengti. Rezultatas pribloškiantis! Atskleista, jog svogūnai išskiria tam tikras medžiagas, kurios stabdo oksidacijos procesą, o būtent dėl jo avokadai ir paruduoja.

Norite įsitikinti patys? Kviečiame ne tik išbandyti, bet ir peržiūrėti filmuotą medžiagą. 

VIDEO: Kaip išlaikyti avokadus šviežius?

Beje, avokadų kauliukų neišmeskite. Tekste Kaip užsiauginti avokadą? aprašytos visos paslaptys, kad palangė pasipuoštų tikra žaluma! 

Ir dar keli receptai:

Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
4.0 / 120
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Receptas: Gražgarsčių su avokadais ir mocarela salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.4 / 39
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Gražgarstės: 100.00 g (6 saujos)
Avokadai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 250.00 g
Granatas: 3.00 vnt.
Sultys: 80.00 ml (obuolių - užpilui)
Agavų sirupas: arba skystas medus - užpilui 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių sėklų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.

3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.

4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.  

Receptas: Avokadų, agurkų ir varškės pagardas
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Varškė: 200.00 g (riebios)
Grietinė: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (baltasis)
Įvairūs žalumynai (nemažas ryšulėlis svogūnų laiškų, petražolių, krapų) 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Visus žalumynus nuplaukite, labai smulkiai sukapokite. Svogūną nulupkite, sukapokite.

2. Avokadą ir agurką nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite grietinę, varškę, supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, svogūną ir žalumynus.

3. Viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

Tinka su žuvimi, ant laužo keptomis daržovėmis ir sūriu.

Receptas: Sumuštiniai su avokadais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 66
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Duona: 8.00 vnt. (riekės kvietinės arba ruginės)
Avokadai: 3.00 vnt. (dideli sunokę)
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Sezamo sėklos: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. šviežių citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nulupkite avokadus, du supjaustykite stambiais gabalėliais, vieną atidėkite sumuštiniams papuošti.

2. Apšlakstykite avokadus citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sutrinkite elektriniu grūstuvu arba šakute.

3. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite sezamų sėklas.

4. Duonos riekes patepkite avokadų „sviestu“, ant viršaus išdėliokite pomidorus ir plonais gabalėliais pjaustytą avokadą, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite sezamų sėklomis, druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Receptas: Burokėliai su avokadais ir ožkų sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 21
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Salotiniai sulteniai (pakuotė) 1.00 vnt.
Burokėliai: 6.00 vnt. (nedideli)
Ožkų pieno sūris: 250.00 g
Pistacijos: 50.00 g (lukštentų)
Balzaminis padažas 2.00 valg. š.
Avokadai: 2.00 vnt.
Moliūgo sėklos: 50.00 g
Graikiniai riešutai: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį džiovintų)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pesto pasta (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

2. Riešutus ir moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada atvėsinkite, suberkite į indą su avokadais ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės.

3. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite aliejaus ir Provanso žolelių mišiniu ir apie 20 min. kepkite karštoje orkaitėje, kol jų krašteliai taps traškūs.

4. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir iki kreminės konsistencijos sumaišykite su trupintu ožkų sūriu ir džiovintais bazilikais.

5. Į lėkštes krėskite avokadų padažo, išdėliokite burokėlių griežinėlius, ant jų – po kelis šaukštus grietinėlės ir sūrio kremo, tada dėkite nuplautus ir nusausintus salotinių sultenių lapelius.

6. Lėkštės kraštelyje pritaškykite balzaminio padažo, tada pilkite truputį pesto ir išdėliokite pistacijas.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Receptas: Avokadų valtelės
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.1 / 44
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (prinokę)
Agurkai: 2.00 vnt. (nedideli)
Krevetės: 1.00 vnt. (nedidelis indelis lukštentų sūryme)
Lašiša: 150.00 g (filė)
Natūralus tepamas varškės sūrelis (indelis) 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis sulčių)
Grūdėtosios garstyčios 1.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 arbat. š. (citrininiai)
Tabasko padažas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Įvairūs kapoti žalumynai 1.00 valg. š.
Salotos: 2.00 vnt. (keli lapeliai šviežių salotų)
Kaip gaminti

1. Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, išskobkite vidų, minkštimą supjaustykite kubeliais, apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir sumeskite į dubenį.

2. Į avokadų masę įmaišykite smulkintus nuluptus agurkus, sūrelį, smulkintą lašišą, įspauskite česnakus, suberkite citrininius pipirus, viską lengvai išmaišykite, jei norite, pagardinkite tabasko padažu.

3. Avokadų valteles įtrinkite grūdėtosiomis garstyčiomis, klokite po kelis salotų lapelius, krėskite avokadų padažo.

4. Ant viršaus išdėliokite gerai nuvarvintas krevetes, berkite kapotų žalumynų.

Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką