Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprastos gudrybės, kurios pjaustant svogūnus neleis ašaroti

Internete apstu teorijų, ką daryti, kad pjaustant svogūnus netektų ašaroti, ir nors vienos jų išties veiksmingos, kitos tėra visiški prasimanymai.
Svogūnai
Svogūnai / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Svogūnai Virtuvė

Tuo įsitikino ir britė Tessa Cunningham, pati išbandžiusi populiariausias teorijas ir atradusi, kurios iš jų iš tiesų veikia. Portale „The Daily Mail“ ji aprašė savo įžvalgas ir patarimus.

Specialūs akiniai

Gamintojo nuotr./Akiniai svogūnų pjaustymui
Gamintojo nuotr./Akiniai svogūnų pjaustymui

Teorija. Perpjovus svogūną pažeidžiamos jo ląstelės ir į aplinką patenka fermentai, skaidantys dalį kitų iš perpjautų ląstelių į aplinką patekusių medžiagų. Kai kurios jų sudaro sulfenines rūgštis, kurios yra lakios, o kadangi mūsų akių nervinės galūnėlės yra labai jautrios, todėl jos stipriai reaguoja į šį dirginimą. Taigi, atrodytų, šią problemą padėtų įveikti specialūs akiniai, kurie pridengdami akis neleistų šioms rūgštims sudirginti akių.

Kiek veiksminga? Norintiems įsigyti šiuos akinius tektų pjaustyti pakankamai nemažai svogūnų, kad akiniai atsipirktų, mat jie kainuoja išties nemažai – kiek daugiau nei 27 eurus. Ir nors jie lyg ir turėtų visiškai apgaubti akis, jų būna tik vieno dydžio, tad man jie buvo kiek laisvoki, galbūt dėl to pjaustant svogūną man kiek graužė akis.

Taip pat skaitykite: Gydomoji svogūnų galia

Vis dėlto dedu jiems pliusą, nes neiškrito nė viena ašara. Bet ar tikrai verta už juos tiek mokėti, spręsti jums patiems.

Įvertinimas: 4 iš 5

Užšaldymas

„Fotolia“ nuotr./Svogūnas
„Fotolia“ nuotr./Svogūnas

Teorija. Jei norite, kad pjaustant svogūną netektų ašaroti, prieš pjaustydami įdėkite jį 15 minučių į šaldymo kamerą. Užšalusios svogūno ląstelės išleidžia mažiau fermentų, todėl greitai pjaustant svogūną, neašarosite.

Kiek veiksminga? Pradėjusi pjaustyti išties nustembu, mat mano akys visiškai sausos. Negana to – svogūnas neskleidžia jokio kvapo, taigi tai dar vienas pliusas, dėl kurio verta prieš pjaustant svogūną jį užšaldyti. Negalėjau patikėti, kad gali būti toks paprastas ir efektyvus būdas.

Įvertinimas: 5 iš 5.

Rūke paskendusios akys

„Fotolia“ nuotr./Arbatingis
„Fotolia“ nuotr./Arbatinis

Teorija. Pjaustykite svogūną paleidę karšto vandens srovę arba netoli pasidėję verdantį arbatinį – nuo vandens sklindantys garai išskaido iš svogūno išsiskleidusias rūgštis ir jos mažiau dirgina akis.

Kiek veiksminga? Pasistačiau pjaustymo lentelę šalia arbatinio ir palaukusi, kol jis užvirs, pradėjau pjaustyti svogūną. Greitai supratau, kad esu gerokai per toli nuo garų, kad pajusčiau kokį nors jų efektą.

Taip pat skaitykite: 9 gudrybės, kaip greitai ir gražiai nuvalyti stiklo paviršius

Tuomet į didelį dubenį įsipyliau karšto vandens ir padėjusi lentelę ant viršaus, pamaniau, jog šiuo būdu garai svogūnus tikrai turėtų pasiekti. Taip pjaustyti svogūnus nebuvo labai patogu, o kadangi ašaroti vis tik pradėjau, teko pasiduoti.

Įvertinimas: 1 iš 5.

Iškištu liežuviu

„Shuterstock“ nuotr./Liežuvis praneša apie ligas
„Shuterstock“ nuotr./Liežuvis

Teorija. Kvėpuokite pro burną ir laikykite iškištą liežuvį, kol pjaustote svogūnus, mat taip iš svogūno sklindantys garai, kurie akis sudirgina pasiekę drėgną akies obuolio paviršių, pirmiau pasieks drėgną liežuvio paviršių, todėl mažesnė tikimybė, kad jie sudirgins akis.

Kiek veiksminga? Nemaniau, kad įmanoma atrodyti kvailiau nei užsidėjus prieš tai jau aprašytus akinius, bet pjaustydama svogūnus iškištu liežuviu atrodžiau kur kas juokingiau. Vis dėlto, norite tikėkite, norite ne, bet ši technika dar ir kokia veiksminga. Akis kiek graužė, bet neiškrito nė viena ašara. Taigi tai puikus būdas, tiesa, tik tuo atveju – jei svogūnus pjaustote vienas.

Įvertinimas: 3 iš 5.

Citrina

„Scanpix“ /  „Panthermedia“ nuotr./Citrinos
„Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr./Citrinos

Teorija. Išspauskite citrinos sulčių ant pjaustymo lentelės ir tik tada pjaustykite svogūną. Citrinoje esanti rūgštis turėtų neutralizuoti iš svogūno sklindančius fermentus.

Kiek veiksminga? Šis metodas trunka vos keletą sekundžių ir tikrai nėra sudėtingas, o pjaustant svogūną akys išties neašaroja, nors jas ir kiek graužia. Tiesa, yra ir blogoji šio reikalo pusė – mano gaminamuose makaronuose, į kuriuos dėjau supjaustytą svogūną, šiek tiek jautėsi ir citrinos skonis.

Įvertinimas: 4 iš 5.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius